Här kan du köpa Boken om Säbrå och andra skrifter

Säbrå Hembygdsförening har gett ut ett antal böcker och skrifter, som finns till försäljning direkt från föreningen. Dessa finns på Klockargården när vi har öppet. Annars är det enklaste sättet att beställa via e-brev eller telefon (se sidan med kontaktuppgifter), samt betala till föreningens plusgirokonto, så kommer den önskade skriften via Posten inom några dagar. Då tillkommer porto.

Boken om Säbrå: I Boken om Säbrå finns en omfattande beskrivning av socknen allt sedan forntid med redovisning av fornfynd och stenåldersbosättningar över medeltid med de äldsta byarna fram till dagens förhållanden. Här skildras fäbodliv, fisket, båtsmansväsendet, skolan, folkrörelser. Boken är en förnämlig källa för den som önskar veta mer om Säbrå. Den är inbunden och på drygt 500 sidor. Priset är 150 kronor, porto 66 kronor som ekonomibrev (vikt 1,1 kilo), totalt 216 kronor.

Olåt och munbruk: Sumphare, rackare, tomhund och långdjävul. Tyko Lundkvist har studerat domböcker och tingsprotokoll från 1600- och 1700-talen där tvister på grund av utväxlade okvädingsord behandlats. Boken föranleder åtminstone två reflektioner. Dels den ofta flödande fantasin när det gällde att förolämpa eller chikanera andra, dels att vi i dag nog får sägas tåla mer än gångna tiders människor. Yttrandefriheten har vidgat gränserna. Boken är inbunden och på 203 sidor. Pris  100 kronor plus porto 33 kronor, totalt 133 kronor.

Säbråbor i Helg & Söcken: Säbrå Hembygdsförening har en textil- och klädsamling som nyss har resulterat i vår Klädkammare, där vi visar hur människor klätt sig i vår bygd under 100 år från 1850-talet. Som final på allt arbete med utställningen i Klädkammaren producerades boken Säbråbor i Helg & Söcken. En ny upplaga har tryckts som nu är ute till försäljning. Boken är en riktig skatt när man vill veta hur människor klädde sig både till vardag och fest, med många fotografier. Pis 150 kronor plus porto 22 kronor, totalt 172 kronor.

Säbråkvinnans klädedräkt och smycken i gamla tider: Detta kompendium anknyter till Säbråbor i Helg & Söcken, även om det har getts ut långt tidigare med Margareta Grafström som författare. Här skildras med hjälp av bland annat bouppteckningar hur kvinnorna klädde och smyckade sig från 1600-talet och framåt. Även produktionsmetoder redovisas i det rikt illustrerade kompendiet. Pris 50 kronor plus porto 33 kronor, summa 83 kronor.

Biskopsdottern som inte ville gifta sig: ”Vill du hafva denne …” Nej, nej, nej” svarade Inga Elisabeth. Ett spännande och intrikat människoöde skildras i denna bok av Margareta Grafström. Inga Elisabeth var dotter till biskop Olof Kiörning, och biskopen hade tänkt gifta bort dottern med en professor från Uppsala. Hur vigseln i Säbrå slutade och hur Inga Elisabeths liv utvecklade sig kan man läsa i denna personskildring. Pris 150 kronor plus porto 33 kronor, totalt 183 kronor.

Fiähl till Weda: Detta är kulturhistoria på väg eller närmare bestämt Norrstigens historia genom i huvudsak Säbrå socken. Den tidigare vägdirektören Göran Ullberg intresserade sig i hög grad för Norrstigens bakgrund i samband med att den nya Höga kusten-leden byggdes. Förutom vägens historia från slutet av medeltiden skildras vägunderhållets och böndernas vedermödor i samband härmed, kungliga pålagor och mycket annat. De som klagar på dagens vägar kanske får sig en tankeställare. Pris 50 kronor plus porto 33 kronor, totalt 83 kronor

 

 

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter