Byavandring 2021

Häng med på en interaktiv byavandring!

Då fortsätter vi vår byavandring och då hamnar vi i  Röke 1:34 eller Mejeriet som det också kallas för. Mejeriföreningen köpte tomten 1936 av Augusta Svensson, nya mejeriet togs i bruk 1938. På ovanvåningen fanns bostad för mejeristen samt kontor och styrelserum.
Sjunne Andersson var mejerist här från mitten av 1940 talet och tills verksamheten lades ner 1969. Sjunne var gift med Naeimi och de hade barnen Jan och Lena.
Agnes Nilsson (faster till Stefan Ebbesson) arbetade med smörtillverkningen och betjänade också mjölkbutiken som var inrymd på de östra gaveln. Andra som arbetade här var bl.a Sven Kädergård, Kädarp, Britt Olofsson, Eljalt, Arne Arvidsson, Eljalt och Kari Svensson, Eljalt. Några av de som körde
mjölken till mejeriet var Ingvar Persson, Hökatorpet, Gösta Svensson, Skäggestorp, Erik Book, Humlesjö, Verner Bengtsson, Röke, Olle Thornström, Röke, Erik Sköld, Hörja och Kjell Jönsson, Önnarp.
Fastigheten såldes 1971 till Rolf och Marianne Svensson, de har barnen Susanne , Mikael och Katarina. Rolf rostskyddsbehandlade bilar i f.d mejerilokalen.
1978 Köpte Kjell och Laila Wendel fastigheten, de hade barnen Johnny, Roger, Christel, Annette, Susanne, Glenn, Jessica och Malin. Även Kjell sysslade med rostskyddsbehandlig av bilar.
1986 såldes fastigheten till Robert Solstad han byggde om Saabbilar i lokalerna. Han flyttadeverksamheten till Högsby och sålde sedan till Christian Olsson, Eljalt som driver företaget Hässleholms Brunnsborrning.
Hyresgäster på senare tid har varit bl.a David Castor, Sigurd Levin och för närvarade hyr Jennie Ljung
lägenheten.

Klicka här för att se fler bilder på Mejeriet. Vill du se alla de andra husen som vi varit vid, klicka här för att komma till Galleriet 

Ca en gång i veckan kommer vi att byta plats, så var med redan från början. Det går också bra att klicka på Utforska platsen för att komma till Röke 1:34 eller andra platser som man är intresserad av.

Vi skulle också bli glada om ni vill dela med er om ni har några egna berättelser och minnen av personerna eller av huset. Skicka ett mail till [email protected] eller skriv på vår Facebookssida.

Mejeriet

Editerad av: Jenny Nyström Sbrodiglia (2021-04-02 12:22:09)