Sevärdheter

Sevärdheter i naturen
Altarstenen
Nordiska sjuårskriget (1563-1570) anses vara ett av de grymmaste som utkämpats mellan nordiska länder. Erik XIV ledde en brutal marsch genom Blekinge, brände alla gårdar i sin väg och dödade många människor.
Det mest kända är väl Ronneby blodbad, men rödebyborna kom heller inte undan den grymme svenske kungen (vi var ju danskar då).
Då vågade inte rödebyborna använda sin kyrka utan samlades för gudstjänst vid den s k Altarstenen som ligger i skogen söder om Mossjön i Kestorp.

Altarstenen

Stenhönan i Skärvaboda
Rödeby socken har gott om blockrika marker. Den s k Hönan ligger i skogen vid Skärvaboda, på höger sida från Rödeby räknat.
Formen på stenblocket påminner om en höna som ligger på redet och om man tittar efter under blockets bakparti, som är upplyft från marken, finner man även en samling ”ägg” i form av mer eller mindre rundade stenar, varför ”Ligghönan” är ett ganska passande namn på stenblocket.
Hönan är fornminnesmärkt.

Hönan

Dopfunten
Ett 100-tal meter norr om Hönan ligger Dopfunten. Så kallas en urholkad sten, ständigt till hälften fylld med vatten.

Stuten i Skärvaboda
Stuten kallas en stor sten som ligger strax till vänster om dopfunten. Om stuten finns många historier.

Här följer ett par av dem. Vilken man nu vill tro på:
En bonde var i staden och kom då i samspråk med en slaktare. Bonden berättade, att han hade en stut därhemma, som han ville sälja. Den var stor och tung, men han skulle sälja den billigt, om slaktaren själv hämtade den på platsen.

De kom överens om köp och bonden fick handpenning. Efter några dagar reste slaktaren upp till Skärvaboda för att hämta sitt nyförvärv. Han betalade stuten och drängen skickades med för att visa var den fanns.

När de gått en stund sa drängen: – Här har vi stuten. Slaktaren tittade åt alla håll men såg bara en stor sten vid vägkanten. Så småningom gick det upp ett ljus för honom och han förstod, att han blivit dragen vid näsan.


Nästa historia handlar om jätten Snopp, som bodde i en grotta i Östra Rödeby. Han plågades av klockringningen i Rödeby kyrka och kastade stora stenblock mot kyrkan för att tysta klockorna. Hans träffsäkerhet var emellertid inte den bästa, så stenarna hamnade lite varstans i socknen, bl a i Skärvaboda.

Ordet stut, ung oxe, kan också betyda stryk, straff eller slagsmål, så namnet kan ju kanske härröra från något sådant som hänt just där.

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter