Forestad

Information om byn Forestad:

Byn består av två samlade bebyggelser på var sin sida av Rönneå. Bydelarna sammanbinds av en vacker gammal stenbro.

Västra Forestad tillhör Riseberga socken, Östra Forestad tillhör Färingtofta socken..

Forestad by var en blomstrande by på 1950-talet. Här fanns bl a skola, affär, smed. Idag, år 2011 finns det en förening som verkar för sammanhållning och bevarande av byns historia, Forestads byhistoriska förening.

Sista gången Forestad skola användes tillfälligt var året 1955 i väntan på att den nya skolbyggnaden i Färingtofta skulle bli klar.
När Forestads skola lagts ner bildades Forestads badhusförening och tvättförening. Skolbyggnaderna inköptes 1957 och invigdes med en festlighet med 125 deltagare. De f d lärarbostäderna hyrdes ut och i en av skolsalarna huserade Forestads BK med sin bordtennisverksamhet. En ny byggnad uppfördes med badanläggning och tvättstuga med tvättmaskiner och mangel i källaren. Andelstvätten hade rörelse med ägare både från Forestad och Anderstorp. Det gjordes upp schema där bygdens familjer hade sina tvättdagar på särskilda dagar. I badanläggningen på första plan fanns både bastu och karbad med fasta baddagar för kvinnor och män. Tiderna förändrades och så småningom skaffade människor egna tvättmaskiner i hemmen. 1975 annonserades bastu och badanläggning ut till försäljning genom anbud och därefter lades verksamheten ner.


Förening:

Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening

Skapad av: Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening (2014-06-22 15:00:13) Kontakta föreningen
Ändrad av: Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening (2017-09-05 10:14:40) Kontakta föreningen