Bökesåkra: Skälledal eller Tuvesa

Skrevs även Skälleberga hus, Skelledal, Skälsdal, och liknande.

Torp som hörde till Skälleberga, Skelleberga, fram till minst 1858, men när Havahuset i Bökesåkra blev egen gård på 1860-talet hamnade torpet på dess mark. Är omnämnt på skifteskartorna. Finns tydliga ruiner än idag (2017), men namnet Skälledal har försvunnit ur folkmun.

Kallades för "Tuvesa" av folk i trakten, för Tuve Persson (bror till Johannes Persson på Havahuset) bodde troligen här fram till sin död 1902, och han bör varit den siste som bodde här. Adina Larsson, född 1885, har berättat för sina barn att när Adina och hennes syskon var små, och de var ensamma hemma när det drog ihop sig till åska, så brukade de springa ner till "Tuvesa". De bodde då på Torkelstorp i Skälleberga, närmaste granne.

Grannen Oskar Thelander, som bodde på Äktaboden 1:7, Kärrbacka, från ca 1910, har berättat för sina barn, att åkrarna vid ruinen kallades "Per Ols lyckor", och förklaringen ges nedan.

Tuve Persson verkar flyttat hit ca 1873. Han står inte som torpare i kyrkböckerna, utan bara som dräng på Bökesåkra, som hans bror Johannes ägde. Men enligt hans bouppt. ägde han en mindre husbyggnad och han betalade arrende till Johannes son Anton, som då ägde gården. Detta, och ovanstående berättelser från grannar, ger belägg för att det var här Tuve bodde.

Men innan Tuve, så bodde här torparen Per Olsson och hans familj. Per var född 1764 i Skälleberga hus (= troligen torpet Hässleholm, som Pers bror Hans sen tog över), och hans första hustru var Dorotea Persdotter från Bosarp. Enligt mantalslängder/kyrkböcker är de skrivna här från minst 1794. Dorotea dog här 1826, och enligt hennes bouppt. fanns här i djurväg: 2 hästar, 3 kor, 1 kviga, 2 kalvar + en del får och grisar. Och det tyder på ett välbärgat torp vi denna tiden.

Per gifter om sig med Bengta Persdotter från Perstorp. Per dog här 1848, och änkan Bengta och deras son Ola och hans hustru Gunilla Månsdotter driver torpet vidare. Bengta dör här 1862, och året efter flyttar Ola och Gunilla härifrån.

Om här bodde någon mellan åren 1863-1873, så är det nog omöjligt att idag avgöra vem/vilka det har varit. Kyrkböckerna ger inte någon hjälp i det fallet.

 

 

 


Förening:

Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening

Skapad av: Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening (2017-10-16 22:46:25) Kontakta föreningen
Ändrad av: Bo Bengtsson (2018-04-24 21:37:18) Kontakta föreningen