Rättviks Gammelgård

Foto:Svante ModiinFotograf: Foto:Svante Modiin
Gammelgården uppfördes 1923 till 1929 under ledning av föreningens första ordförande, Ollas Anders Hansson Furn. Redan innan dess och innan man hade en tomt att uppföra gården på, hade man dock börjat samla in byggnader från Rättviks många olika byar. Man var förutseende och såg vartåt det barkade och man lyckades genom köp och donationer rädda olika typer av timmerhus innan jordbrukets månghundraåriga byggnadskultur hunnit försvinna helt.
Granne med Kaplagården (dvs kaplansgården, dvs komministerbostället) kunde man så bygga en kringbygd gård av den nordsvenska typen med de typiska ändamålsbyggnaderna, både i den slutna gårdsdelen och bland alla olika kringhus.

Under 1940-talet kompletterades Gammelgården med ett fäbodställe anskaffat även det genom insamling av för fäbodkulturen typiska byggnader från olika fäbodställen i socknen.
Svante ModinFotograf: Svante Modin
Idag är Gammelgården visnings- och förvaringsplats för föreningens omfattande samlingar  av föremål (mer än 3 500 registrerade) från främst bondesamhället under 16- t.o.m. 18-talen där naturligtvis dalmåleriet och rättviksdräkten är väl representerade.

Gammelgården är inte bara en samling byggnader och ett museum, den är också, främst sommartid, en synnerligen levande miljö. Här finns det mycket populära sommarkaféet, men också den avstressande miljön som sådan lockar till att bara vara, till att se barnen leka eller hundarna springa runt.

Karta till Gammelgården (Öppnas i nytt fönster)

 

 

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter