Mangårdsbyggnad

Sekelskiftesmiljö
Ragunda Hembygdsförening har alltid haft som mål att bevara och förstärka gårdens sekelskifteskaraktär. Samma mål har gällt för möblering och annan inredning liksom för utformningen av de fasta museerna. All restaureringsarbete har skett i samråd med och under tillsyn av länsmuseet i Östersund.

Servering och underhållning i salen

Mangårdsbyggnaden restaurerades först utvändigt och sen invändigt. Den inreddes och möblerades så stilenligt som möjligt med hjälp av olika donatorer. Idag kan du se och uppleva den stor salen som tidvis värms upp med kakelugnen. Här är centrum för många aktiviteter, föredrag, underhållning och sommarserveringen.

I rummen på vardera sida om salen återfinns mindre rum möblerade i samma stil. Där hittar du bland annat referenslitteratur och klipparkiv ur tidningar från bygden.

Föreningen har en stor textilsamling som till viss del är utställd i textilrummet

Ett av rummen har en utställning om Ragunda härads sparbank, som startade i detta hus 1869. I detta rum finns även modernare teknik som underlättar forskning i bygd och släkt med hjälp av dator och internetuppkoppling.

På nedre våningen finns också delar av föreningens omfattande textilsamling utställd. Samlingen består företrädesvis av 1900-tals kläder. På nedre våningen finns också mindre utställningar av köks och husgeråd sommarservering och försäljning av litteratur och slöjd.

En trapp upp finns två sovrum från sekelskiftestid och en utställningshall för tillfälliga utställningar. Övervåningen är bara tillgänglig för den som kan gå i trappan.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter