120 000 möter våren med en hembygdsförening

Pressmeddelande
På måndag ordnas det valborgsfirande vid många av landets hembygdsföreningar. Varje år firar runt 120 000 personer valborg med hembygdsföreningar på cirka 500 platser i landet.
Läs mer »

Tretton nominerade till Årets Hembygdsförening

Pressmeddelande 30 april 2018
I år är tretton föreningar från hela landet nominerade till priset Årets Hembygdsförening. Vinnaren kommer att offentliggöras vid Sveriges Hembygdsförbunds riksstämma i Kalmar lördag 26 maj.

Läs mer »

Sveriges Hembygdsförbund bakom filmserie om integration

Pressmeddelande
I morgon kväll sänds det först avsnittet av Det goda landet i SVT, en serie i sex delar som diskuterar integration och de utmaningar som Sverige ställs inför. Bakom filmerna står det prisbelönta filmbolaget Film and Tell och Sveriges Hembygdsförbund är en av organisationerna som gjort filmprojektet möjligt.

Läs mer »

Sveriges Hembygdsförbund har beviljats 90-konto

Pressmeddelande
Sveriges Hembygdsförbund har startat insamling till stöd för kulturarvet. Pengarna går till en fond, Sveriges Hembygdsfond, som ska fördela pengar till angelägna projekt i landets hembygdsföreningar. Enligt Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges Hembygdsförbund, finns det ett stort behov av ekonomiskt stöd till kulturarvet.

Läs mer »

”Synd och skam” i hembygdsarkiven på lördag

Pressmeddelande
På lördagen är det Arkivens dag, i år med temat ”Synd och skam”. Många av landets hembygdsföreningar öppnar då sina arkiv för allmänheten, som får möjlighet att ta del av ögonvittnesskildringar och berättelser, både från de som bröt mot och de som försökte upprätthålla dåtidens normer.

Läs mer »

Bok från Blekinge får priset Årets Hembygdsbok

Pressmeddelande
Idag står det klart att utmärkelsen Årets Hembygdsbok går till boken ”Ringamåla socken då – nu – sedan” som Ringamåla Hembygdsförening ligger bakom. Priset delas ut av Sveriges Hembygdsförbund.
Läs mer »

Elva böcker kan bli Årets Hembygdsbok

Pressmeddelande
Elva nominerade böcker kan bli Årets Hembygdsbok när Sveriges Hembygdsförbund tillkännager vinnaren 26 september.

Läs mer »

På fredag samlas 300 000 kring hembygdsföreningarnas majstänger

Pressmeddelande
På fredag kommer runt 300 000 personer att fira midsommar med många av landets 2 050 hembygdsföreningar. På Sveriges Hembygdsförbunds webbplats hittar du en del av arrangemangen.

Läs mer »

Sveriges hembygdsföreningar välkomnar alla till nationaldagsfirande

Pressmeddelande
I morgon kommer runt 190 000 personer i landets att fira Sveriges nationaldag vid någon av de evenemang som många av landets 2 050 hembygdsföreningar arrangerar. För hembygdsföreningarna är det viktigt att alla känner sig välkomna.

Läs mer »

Ljungdalens hembygdsförening bäst i landet

Pressmeddelande
Idag mottar Ljungdalens hembygdsförening utmärkelsen Årets Hembygdsförening. När Sveriges Hembygdsförbund delar ut utmärkelsen hamnar en förening från Härjedalen högst upp på prispallen. Förutom äran och den positiva uppmärksamheten får föreningen 10 000 kr.
Läs mer »