Öppet Torp på Femöredagen Öster Femöre

Mattvävning, lieslåtter av linåkern och kärra ut jorden från källargropen var aktiviteter på torpet Öster Femöre i samband med Femöredagen den 26 augusti. En jämn ström av intresserade besökare tog tillfället att titta in i det gamla torpet och pröva på att väva trasmatta eller slå med lie i linåkern och ta en titt på arbetet med jordkällaren. Men mest av allt frågade besökarna om planerna för torpet.
Sörmlands Museum har i dagarna överlämnat ett utarbetat underhålls- och åtgärdsprogram för Torpet Öster Femöre. Oxelösunds hembygdsförening vill använda torpet Öster Femöre för att upprätthålla kunskapen om självhushållets villkor och metoder så som det skedde vid sekelskiftet 18-1900 och tidigare. Vår målsättning är att torpet blir en mötesplats för lärande om vår natur- och kulturhistoria.