Recept Tunnbröd


Deg:

  • 1 liter ljummen vätska, mjölk och/eller vatten
  •  2 ½ hg jäst
  •  1 st 33 cl flaska porter, coca cola, eller öl
  • 50 g kokosfett
  • 10 dl skrädmjöl
  • ½ dl sirap
  •  1 msk salt
  •  10 dl rågsikt
  •  10 dl grahamsmjöl
  •  Kruska-kli och grovt rågmjöl till utbakning

 Baka ämnen: Degen blandas och ältas ganska lös. Den får jäsa till sin dubbla storlek. Degen delas upp med degskrapa, bakas ömsint ut till runda ämnen, stora som källarfranska, med så lös deg som möjligt . När ämnena radats upp och fått jäsa under duk kan utkavlingen börja.

 Kavling: Varje ämne plattas ner så all jäsning är ur och de vänds i blandning av kli och rågmjöl. Kruskaveln rullas med lätta diagonala tag över ämnet så det blir en tunn kaka. Den vänds, mjölas på undersidan och man fortsätter kavla inifrån kakans mitt med utåtgående, solfjädersliknande tag så att den blir rund och jämnt tunn. Därefter gäller det att beslutsamt föra över kakan till laggen utan att den går sönder.  

 Gräddning: Kakan förflyttas från laggen in på ugnshällen. Så snart kakan ”stannat” och den håller ihop så behöver den snurras och förflyttas in i eller ut från elden för att gräddas så jämnt som möjligt. Kakan är färdiggräddad då kanterna börjar få färg. Man kan känna genom att nypa i kanten. Har hela fått färg är den bränd.     

Kakan ska kallna liggande. Den kan sen hängas på brödspettet.

 

Kakan bres med smör. Gott! Gott!

 

Editerad av: Maria Lindquist (2019-04-17 11:04:45)