Bagarstugan


BAGARSTUGAN I EDEBY; ÖVRE ULLERUD 

Image

Byggnaden uppförd av Bengt Larsson på 1970-talet.
På Edebymarten har vi 
FÖRSÄLJNING AV TUNNBRÖD
OBS! Alla intäkter går till Övre Ulleruds hembygdsförening OBS!

Välkomna att baka i vedeldad stenugn!
Bagarstugan är utrustad med redskap för utbakning av bröd. Ved till eldning finns på plats, men ta gärna med egen om du har.
Hyran är 250 kr per dag. Boka in dig hos Maria Lindquist 070-657 47 96! Om du behöver mera råd om hur det går till att elda och baka kan du ta kontakt med Maria om det också.

Att tänka på när du hyr bagarstugan:
När caféet är stängt är vattnet avstängt och man får ta med eget. Ström och el-uttag finns.
Eftersom bagarstugan används av många bakintresserade är det viktigt att den sköts och vårdas väl för att nästa användare skall känna sig välkomna. Hämta nyckeln på avtalad plats.

Ta med:
- egna ingredienser för att kunna baka. Recept tunnbröd >>
- egna degkärl, tråg och mått
- en bunt gamla dagstidningar för att tända i ugnen.
- vedstickor som underlättar när du ska tända.
- en enris eller tallruska för att sopa ugnen med.

När du kommer till bagarstugan gäller följande:
- Tag bort plåten över skorstenen om den ligger på (det vet den som du hämtar nyckeln hos).
- Hämta en hink vatten  för att kunna blöta ugnsruskan (snö duger också).
- Läs eldningsråden och starta eldningen.

Bakutrustning som finns: 
- bakbord
- fyra naggade kavlar
- fyra degskrapor
- flera håltagare för hårt bröd
- risstång för enris eller tallris
- en liten glödraka
- en stor glödraka
- ett brödspett i taket för hårt bröd
- två lösa bakskivor
Baka det tunna och hårda brödet när ugnen är som varmast, tidigt under bakningen. Därefter kan limpor gräddas på eftervärmen.

När du lämnar stugan skall du ha gjort följande: 
1. Skrapat bakborden så att de är riktigt rena. Torka med en väl urvriden trasa till sist.
2. Gör ren ugnen genom att ta ut askan och sopa hällen riktigt väl. Finns glöd kvar så för den åt sidan och gör rent runt omkring.
3. Borsta av brödhyllorna.
4. Sopa golvet.

Till sist: 
- Hämta in ved till det baklag som skall baka nästa gång.
- Lämna nyckeln på avtalad plats.

Lycka till!

Välkomna att baka bröd med vedeldad stenugn!

Råd inför eldning:

Jämnaste värmen blir om första elden görs upp kvällen innan bakardagen.

  • öppna ugnsluckan
  • öppna spjället och bekanta dig med hällen
  • skrynkla ihop tidningspapper och lägg på hällen
  • lägg ett vedträ på vardera sida om tidningspappret
  • lägg stickor eller tunna vedträn tvärs över tidningspappret på vedträna och där ovanför ytterligare ett lager av vedträn, som en stapel
  • tänd i papperet
  • kontrollera med öppen ugnslucka att veden har tagit sig
  • därefter, låt ugnsluckan vara öppen någon centimeter till full brasa tagit sig
  • stäng ugnsluckan och öppna sidoluckan på glänt
  • modifiera värmen med att öppna och stänga luckor

 Lycka till!

Editerad av: Maria Lindquist (2019-04-17 13:01:30)