Edsbyns Museum

På museet kan du se målningar, träsniderier och fotografier av en av landets mest kända naiva konstnärer Lim-Johan. Här visas 9 av hans 27 kända målningar, flera träsniderier, vackert dekorerade pigtittare, många fotografier, rakskrin, möbler och laggkärl. Det är en synnerligen representativ samling av hans konst.

Här finns en fin samling folkkonst som består av både väggmåleri och målade möbler.

Bygden har liksom övriga Hälsingland en rik lintradition. Den har gett oss både de så särpräglade Ovanåkersspetsarna, knypplade av grovt lingarn, liksom mängder av linnevävnader i olika kvaliteter och utföranden som vi visar. I vår folkdräkt går det också igen, men i den kan vi se olika utslag av att linet var en försäljningsvara som gav pengar att köpa både siden, bomull och annat som inte gick att producera här.

På museet finns en lanthandel, så som den såg ut från sekelskiftet och fram till 40-talet. Du får uppleva den genuina känslan i en autentisk miljö, med gamla reklamskyltar och originalförpackningar. Här kunde man köpa allt man behövde, från hästskor till socker och hårnålar.

Museet växlar utställningar ett tiotal gånger per år. Både konst- och kulturhistoriska utställningar visas. Allt av intresse kan bli föremål för en utställning. Varje besök på Edsbyns Museum kan innehålla en trevlig överraskning i form av en ny utställning.

Edsbyns Museum ligger på bottenvåningen i Vox Cultura. Visa på karta.

Besöksadress
Långgatan 31
828 21 Edsbyn

Öppettider
Måndag–fredag 13–16
Lördag 11–14

Öppet 11–14 dag före:

  • pingstafton
  • midsommarafton
  • julafton
  • nyårsafton
  • röd dag

All Helgons Dag 11–14
Annandag jul 11–14
Trettondagsafton 11–14
Skärtorsdag 11–14
Annandag påsk 11–14

Övriga aftnar 11–14
Övriga röda dagar stängt

Café Gondolen
Måndag och onsdag 10–18
Tisdag, Torsdag och Fredag 10–16
Lördag 11–14