Årsmötet

Söndagen 19 mars var det dags för årsmöte med föredrag.Ett 40-tal besökare kom, däremot kunde inte Jan Adde, som skulle berätta om Karin Medén-Adde, komma på grund av sjukdom. Istället besöktes Ottilia Adelborgmuseet och utställningen med Ottilias konstnärliga far, Bror Jacob Adelborgs teckningar och målningar. Därefter berättade Lena Nordesjö, ordf i Minnesstugan, och visade bilder om kulturpersoner som besökt systrarna Adelborg. Intressant om Hilma af Klint, Elsa Beskow, Alice Tegner, Karin Boye m fl. Efter föredrag och kaffeservering vidtog årsmötet enligt stadgarna. Styrelsen omvaldes, Håkan Spännar,ordförande, Margareta Guinard, Elisabeth Paulette-Hultcrantz, Maggie Malm Sjöström, Gudrun Liss-Sundin, Inga Westerberg. Håkan informerade bl a om ett förslag att ombilda Vänföreningen och att den nya föreningen skall överta driften av museet. Årsmötet beslutade ”ställa sig försiktigt positiv” till förslaget och avvaktar den utredning som pågår inom museets arbetsgrupper.

Systrarna Adelborg och 1890-talets kvinnorörelse

Föredraget om Ottilia Adelborg och 1890-talets kvinnorörelse, söndag den 9 oktober var välbesökt. Lena Nordesjö, ordförande i Stiftelsen Gagnef Minnesstuga, berättade och visade bilder om den för kvinnor så betydelsefulla och viktiga tiden. Ottilia och hennes systrar Gertrud och Maria deltog i många av de kvinnoföreningar som startades inom konst, hantverk och hemslöjd, sociala och samhällsfrågor. Ett 50-tal besökare kom till Gagnefs församlingshem och lyssnade, ställde frågor och umgicks vid kaffeborden. Ordföranden i Vänföreningen, Håkan Spännar, överlämnade blommor till Lena som tack, samt informerade om kommande aktiviteter på Ottilia Adelborgsmuseet.

Föreläsning 9 oktober!

Söndag den 9 oktober, kl 15.00, kommer Lena Nordesjö, ordförande i Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga, att berätta och visa bilder om  Systrarna Adelborg och 1890-talets kvinnorörelse.  En intressant eftermiddag i Gagnefs församlingshem, kyrkbyvägen. Vänföreningen bjuder på både föreläsning och kaffe. Alla varmt välkomna!

ÅRSMÖTE

årsmötet 2016Fotograf: årsmötet 2016   Vid årsmötet 13 mars omvaldes Håkan Spännar till ordförande och omvaldes också Inga Westerberg samt Maggie Malm Sjöström till styrelseledamöter. Kvar i styrelsen ytterligare ett år är Margareta Guinard, kassör, Elisabeth Paulette-Hultcrantz och Gudrun Liss-Sundin.  Medlemsavgiften för 2017 blir oförändrad 75 kr.
Vid dragning i medlemslotteriet vann Carin Janeröd, Falun, och Agneta Söderhielm-Spångberg varsin bok om Ottilia Adelborg.
Innan årsmötesförhandlingarna föreläste Mats Jonson, Stockholm och Jan Jonson, Arboga, om deras mormor Anna Wettergren-Behm, textilkonstnär och Ottilias käraste vän, och hennes arv.  Intressant och lärorikt om en spännande tid.

 

Välkommen till Ottilia Adelborgs Vänförening

ottilia logaFotograf: ottilia loga

Vackert silversmycke!

Silversmycket, knyppelpinneFotograf: Silversmycket, knyppelpinne

Nu har vi åter i lager det vackra halsbandet i silver och i form av en gammal täljd knyppelpinne. Det levereras med silverkedja och vacker ask. Tillverkare är numera Jokkmokks Tenn. Priset är för medlemmar 225 kr och för övriga 250 kr. En vacker present! Kontakta ordföranden eller kassören, se sidan Kontakta oss.