Avslutningsmöte söndag 28 oktober 2018!

KALLELSE  till
Ottilia Adelborgs Vänförenings avslutningsmöte
och
Ottilia Adelborgmuseet  —  ideell förenings startmöte
Söndag 28 oktober 2018 kl 15.00
Församlingshemmet Gagnefs kyrkby.
Vi bjuder på kaffe och gratis inträde på Ottilia Adelborgmuseet kl 12-16

Den nya föreningen kommer att fortsätta arbetet med att sprida kunskap om Ottilia Adelborg och skall dessutom ha driftansvaret för museet.  Vänföreningen upphör således efter nära 20 år och samlingarna skänks till Gagnefs kommun för forskning och visning på museet. Vi i styrelsen vill tacka alla våra medlemmar för det stöd vi fått sedan starten. Vi hoppas att alla kommer att följa med in i den nya föreningen.

 

 

ÅRSMÖTET 2018

Referat från Årsmötet i Ottilia Adelborgs Vänförening 2018-03-18.
Lars Liss inledde med en spännande och intressant bildvisning på temat ”Gagnef på Ottilias tid genom Hans Per Perssons kamera”. Ett 70-tal besökare hade lockats till Gagnef församlingshem för att få se och höra om hur det såg ut i Gagnef i början av 1900-talet. Lars lotsade åhörarna genom Kyrkbyn, Västerfors, Moje och angränsande byar och berättade engagerat om människorna som visades på bilderna. Ett uppskattat föredrag.
Efter servering av kaffe och tårta vidtog årsmötesförhandlingarna. Eftersom en ny förening, ”Ottilia Adelborgmuseet – ideell förening” är under bildande beslutade årsmötet att Vänföreningen skall upplösas. Enligt stadgarna skall beslut tas vid två medlemsmöten och ett nytt möte kommer därför att äga rum vid ett senare tillfälle. Vidare beslutades att Vänföreningens tillgångar vid upplösningstillfället, skall överlämnas som gåva till Gagnef kommun att förvaltas på liknande sätt som beslutats och tillämpats om donationen ”Adelborgska fonden för Gagnefs Minnesstuga” avseende förvaring och utställningsverksamhet.
Styrelsen omvaldes och består av Håkan Spännar ordförande, Maggie Malm Sjöström, Elisabeth Paulette-Hultcrantz, Margareta Guinard, Inga Westerberg, Gudrun Liss-Sundin.
Vid dragning i medlemslotteriet vanns Ottiliaböcker av Kajsa Kolmskog,Falun, och Gabriella Tegen, Insjön.
Avslutningsvis överlämnade Margareta Guinard blommor till ordföranden som tack för det arbetet under det gångna året.

Yllebroderi-utställning!

Lördag 27 januari kl 12.00 invigs en utställning med Mia Ehrlings vackra, färgsprakande broderier, Yllebroderier för lust och fägring.
Utställningen pågår tom 1 april och är öppen lördagar och söndagar kl 12-16. Gruppbokning kan givetvis göras andra tider.
I samband med utställningen blir det workshop för vuxna 17-18 mars kl 09.30-17.00, samt workshop för barn 3 mars kl 12-16.

 

”Små blad och Stora”

På Ottilia Adelborgsmuseet  visas nu en utställning med Kristina Digmans vackra, spännande och intressanta barnboksillustrationer. ”Floras naturpysslor”, ”Rädda spöket”, ”Katt kan i skogen” är några av boktitlarna. Utställningen visas lördagar och söndagar tom 10 december, kl 12 -16. Övrig tid kan bokas via:  [email protected]
Välkommen!

 

Karin Medén-Adde, elev till Ottilia Adelborg

Söndag den 8 oktober kl 15.00 kommer Jan Adde, Rättvik, till församlingshemmet, Gagnefs kyrkby, och berättar om sin farmor.
Vi bjuder på kaffe och det är fri entré.
ALLA VARMT VÄLKOMNA!

 

 

En särskild klang i färgen

Sommarutställningen med textilkonstnär Helena Hernmarck, Alice Lund Textiler och Wålstedts  Textilverkstad pågår till den 17 september och visas lördagar och söndagar,      kl 12 -16.  Det går också  att boka visning andra tider via: [email protected]  Helena Hernmarck kommer till Gagnef och Aktivitetshuset den 17 september och håller ett intressant föredrag  I ullens anda.  Kl 14.00 börjar föredraget och anmälan om deltagande skall göras senast 3 september ( tel 0241-61111 eller [email protected]) Avgift 100 kr. VÄLKOMMEN!Helena HernmarckFotograf: Helena Hernmarck

 

 

 

Årsmötet

Söndagen 19 mars var det dags för årsmöte med föredrag.Ett 40-tal besökare kom, däremot kunde inte Jan Adde, som skulle berätta om Karin Medén-Adde, komma på grund av sjukdom. Istället besöktes Ottilia Adelborgmuseet och utställningen med Ottilias konstnärliga far, Bror Jacob Adelborgs teckningar och målningar. Därefter berättade Lena Nordesjö, ordf i Minnesstugan, och visade bilder om kulturpersoner som besökt systrarna Adelborg. Intressant om Hilma af Klint, Elsa Beskow, Alice Tegner, Karin Boye m fl. Efter föredrag och kaffeservering vidtog årsmötet enligt stadgarna. Styrelsen omvaldes, Håkan Spännar,ordförande, Margareta Guinard, Elisabeth Paulette-Hultcrantz, Maggie Malm Sjöström, Gudrun Liss-Sundin, Inga Westerberg. Håkan informerade bl a om ett förslag att ombilda Vänföreningen och att den nya föreningen skall överta driften av museet. Årsmötet beslutade ”ställa sig försiktigt positiv” till förslaget och avvaktar den utredning som pågår inom museets arbetsgrupper.

Välkommen till Ottilia Adelborgs Vänförening

ottilia logaFotograf: ottilia loga

Vackert silversmycke!

Silversmycket, knyppelpinneFotograf: Silversmycket, knyppelpinne

Nu har vi åter i lager det vackra halsbandet i silver och i form av en gammal täljd knyppelpinne. Det levereras med silverkedja och vacker ask. Tillverkare är numera Jokkmokks Tenn. Priset är för medlemmar 225 kr och för övriga 250 kr. En vacker present! Kontakta ordföranden eller kassören, se sidan Kontakta oss.