Aktiviteter 2016

 

Öppet Hus

Öppet Hus på Kälktorpet 17 juli blev ett populärt utflyktsmål. Aldrig någonsin har antalet besökare varit så stort. Säkerligen 50-talet gäster slog sig ner kring fikaborden på gårdstunet under de mäktiga hängbjörkarna.
Det lades ner ett styvt jobb på att grädda våfflor, vispa grädde, brygga kaffe samt guida runt besökare som under sakkunnig ledning ville veta mer om alla gamla ting som finns på hembygdsgården eller ville höra mer om Kälktorpets historia. Vid varje öppet hus dyker det upp någon som själv som barn bott i torpstugan med sina föräldrar.
Också till Komendantbostället vid Björka letade sig några intresserade; detta löjtnantsboställe som har historia från indelningsverkets tid.
Intresset för hembygdsgårdens samlingar är stort. Därför håller hembygdsföreningen öppet hus ytterligare en gång i höst, söndagen den 4 september klockan 12-16.
Välkommna

Sommarfest

Sommarfesten vid Kälktorpet i Östra Fågelvik har en trogen publik, så också i år, när festen kunde hållas i strålande solsken. En traditionell fest utomhus med underhållning, fikabuffé, fotoutställning, lotterier och en tipstia där det gällde att veta vad gamla bruksting använts till; det var programmet precis som det brukar vara.

Björn Sandborgh stod för underhållningen och det gjorde han med besked genom att sjunga och berätta om Värmland som minsta gemensamma nämnare. Gustaf Fröding, Oscar Stjerne, F A Dahlgren och mindre kända men mycket slagfärdiga värmlänningar gjorde honom sällskap. Långa och varma applåder ledde till mer än ett extranummer. ”Jag har så mycket att berätta om detta fantastiska landskap, ” var Björn Sandborghs egen förklaring till att historierna bara flödade under framträdandet.

Ingen sommarfest utan hembakt och i den ringlande kön till den dignande fikabuffén hördes många förtjusta och igenkännande rop: ”Såna kakor bakade alltid min mamma, vad heter de?”. Mer än en gång hördes den bedjande kommentaren ”Får jag ta en kaka till?”.

Östra Fågelviks Hembygdsförening bildades 1961 och har sin hemvist på Kälktorpet som ligger i närheten av kyrkan i Östra Fågelvik. Birgit Johansson donerade torpet till sin hembygds förening som hon själv varit med om att starta. Till föreningen hör också Kommendantbostället vid Björka gård samt platsen där den gamla kyrkan i Östra Fågelvik låg under medeltiden.

 

Succé igen när Ingvar Hellberg hyllades

Ingvar HellbergFotograf: Ingvar Hellberg

 

Kompositören Ingvar Hellberg skulle ha fyllt 100 år den 27 augusti och det har uppmärksammats med besked i Skattkärr, där han föddes och där alla är stolta över hans livsverk och glada över att han aldrig glömde bort varifrån han kom.

Östra Fågelviks Hembygdsförening i samarbete med studiecirkeln För i tia i Fågelvik och Stiftelsen Vårt Hus arrangerade minneskonsert till Ingvar Hellbergs ära på hans hundrade årsdag. Första konserten hölls redan i mars månad men den respons som föreställningen då rönte, gjorde att en repris erbjuds, lämpligt nog på just 100-årsdagen.

Minneskonserten skulle visa på Ingvar Hellbergs liv och leverne och fokus låg på hans karriär som textförfattare och kompositör, även om han också var en hängiven supporter och sponsor till Skattkärrs IF långt efter att han själv lagt av med idrottandet.

Föreställningen blev en succé. Lovorden haglade över arrangörer och medverkande. För sång och musik svarade Skattkärrs egen Hellbergstolkare Per-Yngve Larsson (PYL) tillsammans med Ingvar Karlsson och flera musikanter ur Sven-Ingvars. Publiken fick höra ett stort antal revykupletter och låtar som Ingvar Hellberg var ”pappa” till. Flertalet melodier var så kända av den nästan 200-hövdade publiken att det blev spontan allsång.

När publiken i omröstning fick rangordna sina favoriter, kom resultatlistan att toppas av När i kväll jag tänder ett ljus som sjungits och spelats in av ett 40-tal olika artister sedan 1972, först av Stefan Borsch i Vikingarna och senare bland andra av Kicki Danielsson. På andra respektive tredje plats kom två melodier som Sven-Ingvars toppat Svensktoppen med under många veckor, när det begav sig, nämligen Jag ringer på fredag respektive Vid din sida.

Det gick inte att fel på att publiken kunde ”sin” Hellberg. Många hade egna minnen och anekdoter att berätta om hur de mött honom. På parkett satt Ingrid Karlsson, årsbarn (!) med Ingvar Hellberg och arbetskamrat med honom på Scandia Plywood under många år.

Kompositören Ingvar Hellberg är begravd vid Östra Fågelviks kyrka. I samband med minneskonserten besökte representanter för hembygdsföreningen graven för att tända ljus och sätta blommor där till hans minne.

Kälktorpet höll öppet hus

Hembygdsgården i Östra Fågelvik, Kälktorpet, öppnade sina portar första söndagen i september. Det var årets andra öppet hus och Östra Fågelviks Hembygdsförening valde att förlägga det till september, när höstterminen startat och de flesta är tillbaka efter sina olika sommarledigheter.

Och det kom besökare, inte så många men mycket intresserade. Veteranen i föreningen Aage Carlsson visade runt och berättade om hur byggnader på olika gårdar i socknen hade rivits ner och rests upp igen på Kälktorpet. Till exempel hade magasinet, som i dag bland annat rymmer en fullt inredd skolsal från Spånga gamla skola, i sitt tidigare liv stått på herrgården i Busterud, strax utanför Skattkärr. Det hade plockats ner och numrerats stock för stock och rests igen på Kälktorpet 1983-1984. En av de män som deltagit i arbetet, föreningens hedersordförande Olle Johansson från Göstahult, berättade vid fikabordet för intresserade om hur det hårda och komplicerade arbetet hade gått till.

Som så ofta vid dessa öppna hus får föreningens medlemmar lära sig nya saker om sådant som ryms i byggnaderna. Gästerna är kunniga och berättar gärna om sina egna minnen från förr. Samtalen runt fikaborden, där det serverades nygräddade våfflor med nylagad plommonsylt, kom att röra sig om allt från utedass på 40-talet till betygssystem genom tiderna.

Inte nog med det. Ett par dagar efter öppet hus kom ett långt handskrivet brev från en av besökarna, där han utförligt berättar om ett av de föremål han lagt märke till under besöket; en qualandan som är en form av etui för pennor med anor sannolikt från medeltiden. Brevet innehöll dessutom information om kopparslagare med koppling till Östra Fågelvik under 1800-talet – gensvar som inspirerar till fler kontakter och framför allt till fler visningar av Kälktorpet.

När nu Kälktorpet stängdes efter höstens visning, började planeringen av den traditionella höstfesten som äger rum söndagen 13 november.

Lena Fries
Östra Fågelviks Hembygdsförening

Magasinet vid Kälktorpet

/www.hembygd.se/ostra-fagelvik/files/2013/06/P1050543-300×225.jpgP1050543Fotograf: P1050543

 

 

 

 

 

 

Höstsamkväm

Traditionellt höstsamkväm: eldsjäl uppmärksammades

Femtiotalet festsugna personer hade mött upp på Vårt Hus i Skattkärr på lördagseftermiddagen, när Östra Fågelviks Hembygdsförening höll sitt traditionella höstsamkväm.

God stämning infann sig på direkten. Filmvisning från allehanda aktiviteter som hembygdsföreningen bjudit in till genom åren ger ”nostalgikickar” av både glädje och vemod. Påminnelsen om att åren går fort och att man inte vet vad som lurar bakom hörnet blir påtaglig.

Skattkärrssonen Ingvar Hellberg som skulle ha fyllt 100 år i höstas ”deltog” i festen tillsammans med Kent Finell, radiojournalist bördig från Karlstad, genom uppspelning av ett radioprogram, där Ingvar berättade om sitt liv som kompositör och låtskrivare.

Vid samkvämet uppmärksammades särskilt en av hembygdsföreningens veteraner, Harriet Magnusson, som varit medlem i hembygdsföreningen alltsedan dess start 1961. Hembygdsgården Kälktorpet bär många spår av Harriet som vävt, broderat och sytt allehanda vackra ting som skänkts till föreningen, dessutom varit en källa till god kunskap om hur gamla ting ska hanteras för att inte gå förlorade. Utan eldsjälar fungerar ingen förening och Harriet Magnusson är fortfarande ”still going strong”.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter