Valborgsfirande 2018

Våren hälsades med brasa, tal och sång Våren välkomnades traditionsenligt i Östra Fågelvik på valborgsmässoafton.

Brasa, tal till våren och Fågelvikskören som sjöng Vintern rasat ut. Litet kylslaget väder men de första regndropparna föll inte förrän kaffe- och korvborden skulle packas ihop. Många hade valt att komma till kyrkan och hembygdsgården Kälktorpet, säkerligen en bra bit över 200 personer

Också i år samverkade kyrkans kantor med Hembygdsföreningen. Gemensamt tema för firandet var tid för kalas, eller som det heter på nysvenska Kalaztajm. I kyrkans vårkonsert sjöng och spelade Birdbay choir, Birdsingers och Electric Bird Bay Band under kantor Björn Fredrikssons proffsiga ledning en lång rad melodicr vi känner igen från Trazan och Banarne.

Bird Bay choir, eller som de oftast heter Fågelvikskören, sjöng sedan vid den sprakande brasan alla de vårsånger som gör att våren verkligen känner sig välkommen. Vårtalet som hölls av Lena Fries fångade upp kalastemat genom att hylla de årstidsbetingade fester som just valborgsmässofirande och gökottor utgör. Man fick bland annat höra om gökens magiska kraft när man hör honom för första gången på våren.Till kalas hör självfallet ”nattamat” i form av korv med bröd, tycktes de drygt 200 besökarna ha ansett, när de lät sig väl smaka av det samt kaffe med hembakt bröd.

Ett stort tack

En särskild eloge bör riktas till alla de ideella krafter som ser till att våren kan firas. En brasa samlas inte ihop av sig själv, åtminstone inte en så stor och präktig brasa som tändes på vid Kälktorpet; mycket av riset var ihopsamlat från hembygdsgårdens egen skog där stora granar måst fällas. Det går inte heller att erbjuda fika och korv med bröd utan stora insatser i förväg. Och, när alla gäster drar iväg hemåt efter festligheterna ska brasan passas och all köksutrustning packas ihop. Ett stort hjärtligt tack till alla i hembygdsföreningen som bidrog till firandet!


 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter