Soligt öppet hus lockade besökare

 I söndags, 10 september, var det återigen dags för öppet hus på Kälktorpet. Solen sken och flaggan vajade i vinden när Bengt och Bosse låste upp alla portar prick klockan 12 medan Inger, Elsa, Birgitta och Lena förberedde våffelfikat som var utlovat.Frågan var om det skulle komma några gäster. Det var ju inte mer än två veckor sedan som föreningen bjöd in till öppet hus under kampanjen Vänerveckan. Men, visst kom det gäster och rundvandringar mellan hembygdsgården kunde starta.

Redan i tvättstugan blev en grupp kvinnor stående en lång stund för  diskussion om hur husmödrar förr i världen slet ont med tvätt jämfört med i dag med vatten inomhus och tvättmaskiner som i princip sköter tvättandet, innan de rena kläderna kan läggas i en torktumlare. Alla var överens med vetenskapsmannen Hans Rosling som sagt att tvättmaskinen var det som mest av allt förändrat kvinnornas arbete i hemmet.

I magasinets hemtrevligt inredda rum rönte en härvel särskilt intresse, en härvel som använts för att göra garnhärvor på. Där fanns också en gammaldags råttfälla att förfasas över, en sorts seriefälla med möjlighet att samtidigt fånga upp till fyra råttor.

Efter intressanta rundvandringar fortsatte livliga diskussioner kring kaffebordet i torpets ”finrum”, där inte minst dialektala ord och uttryck hamnade i fokus, eftersom gästerna kom från olika delar av Värmland och Sverige.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter