Våren kom till Östra Fågelvik

Stora skaror mötte upp till firandet av vårens ankomst vid Kälktorpet. Många kunde konstatera, att det var många år sedan som valborgsaftonens kväll varit så vacker som just i år; klar luft, vindstilla och flera plusgrader.

 Brasan som var ovanligt hög och välbyggd, tändes exakt klockan 21 som utlovat var. Fågelvikskören under ledning av kantor Björn Fredriksson stod redan på scenen och hälsade våren kraftfullt välkommen med Vintern rasat ut och andra sånger som traditionellt hör vårfirandet till. Sångarna passade till och med på att gå årstidshändelserna i förväg genom att även sjunga försommarpsalmen framför andra, En vänlig grönskas rika dräkt.

 Sedan var det dags att också i ord hälsa våren välkommen. Vårtalet hölls av hembygdsföreningens Lena Fries som hyllade ”en skola för alla” som gällt i Sverige sedan 1842. Skolans utveckling har varit genomgripande under dessa 175 år. Ett barn i Mosseruds skola, som stod klar redan 1877, skulle inte känna igen sig i dagens Skattkärrsskola, och inte heller skulle dagens barn stå ut många timmar i vare sig Mosseruds, Spånga, Ökna eller Björknäs skola i början av 1900-talet. En skola för alla barn oavsett bakgrund, både pojkar och flickor, rika och fattiga, är värt att kämpa för under alla årstider – också våren, varpå ett fyrfaldigt leve utbringades.

 Hembygdsföreningen återkommer till temat om ”folkskolan 175 år” under årets aktiviteter.

 Det var strykande åtgång både på fika och varm korv med bröd och föreningens festkommitté hade förberett sig väl med bak av bullar, mjuka kakor och småkakor samt inköp av riktigt god varmkorv. För att vårfirandet ska fungera krävs ett stort jobb i förväg; ett arbete som inte alltid syns och hörs när allt fungerar. Inte minst krävs en ”brasvakt” som är beredd att se till den nedbrunna brasan sedan alla vårfirare och alla föreningsmedlemmar begett sig hemåt på nattkröken.

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter