Styffe på ”hemmaplan” i Vårt Hus Skattkärr

Det blev fullsatt och festligt än en gång, när hembygdsföreningen i Östra Fågelvik bjöd in till fest i Vårt Hus i Skattkärr. Och visst spelade Ingvar Hellberg en roll den här gången också, men det visste ingen i förväg.

 På svenska och Dalbymål

Mest värmländskt i ord och ton hade författaren Torleif Styffe från Ransby med musikaliska vänner utlovat. Torleif själv kåserade och läste egna dikter på sitt karaktäristiskt eftertänksamma sätt ömsom på svenska, ömsom på Dalbymål. Tina Wåhlén, ursprungligen från Höljes, sjöng vackert  melodier på samma språk och Leif Nygren från Torsby trakterade följsamt och kraftfullt både nyckelharpa och gitarr. I en av låtarna plockade också Torleif fram sitt munspel ur fickan.

Sexmänning överraskade

Bland äldre i Östra Fågelvik och Skattkärr är namnet Styffe välbekant. Torleif redogjorde för släktskapen bakåt i tiden och bland publiken dök en ”sexmänning” upp som överraskning. Återseendets glädje gick inte att ta miste på.

 Ingvar Hellberg – urpremiär

Torleif ägnade en stund åt sitt samarbete med Skattkärrssonen Ingvar Hellberg; ett samarbete som bland annat resulterade i framgångar med låten Virus och bakterier, som Hellberg tonsatt till Torleifs text. Den blev populär i Danmark och Norge innan den slog igenom här i Sverige sedan Sven-Ingvars spelat in den.  Nu fick publiken höra Ingvar Hellberg själv sjunga om virus och bakterier i en inspelning som Torleif gjort, när Hellberg ville spela upp sin melodi för Torleif för allra första gången, självfallet med Hellbergs eget ackompanjemang på cittra; en urpremiär som heter duga.

 Publikens respons av Torleif Styffes program var översvallande. Lovorden haglade. Mest värmländskt i ord och ton på svenska och Dalbymål gick hem hos både värmlänningar och andra.

 

Lena Fries

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter