Folkkonståret 2018

Nu går Folkkonståret 2018 av stapeln!

Folkkonståret är ett samarbets-, forsknings- och utvecklingsprojekt mellan Östergötlands museum, övriga museer i länet, Hembygdsrörelsen, Linköpings universitet, Linköpings stift, Landsarkivet i Vadstena och Hemslöjden i Östergötland. Resultatet av en länstäckande inventering sedan 2015 är bland annat ”Det Blå Skåpet” – en utställning  av folkkonst av alla tänkbara slag på Östergötlands museum i Linköping.

Anna Lindqvist, Östergötlands museum, ledde inventeringen på museet i Ulrika i maj 2016.

Konstintendent Stefan Hammenbeck och avdelningschef Anna Lindqvist från museet ledde projektet från början, där Östergötlands Hembygdsförbund hjälpte till att koordinera besök hos de drygt 70 medlemsföreningar som äger gårdar, hus och samlingar. Målet var först att besöka alla dessa, och ha med ett föremål per förening till utställningen 2018. Ambitionen hanns dock ikapp av resursbrist, och nu har projektet mynnat ut i ett urval av föreningarnas gömmor.

Dekorerat bogträ i Ulrika museum.

Projektet tjuvstartade redan hösten 2015, när ett så kallat ”case study” utfördes hos Risinge hembygdsförening i Finspång. Det officiella startskottet gick dock hos Ulrika museums vänförening den 12 maj 2016. Därefter har besök gjorts hos drygt 20 föreningar fram till oktober 2017 – och nog har det hittats skatter, alltid. Ett urval av dessa kan alltså skådas på utställningen ”Det Blå Skåpet” på Östergötlands museum fram till maj 2019.

Folkkonståret uppmärksammas även genom evenemanget Östgötadagarna, som Region Östergötland arrangerar ihop med lokala aktörer över hela länet helgen 1-2 september. Där deltar bl.a. 17 st hembygdsföreningar som använder temat för att locka besökare.

Vad är då folkkonst?
Helt enkelt konst som oftast inte är utförd av etablerade konstnärer, utan sådan av ”vanligt folk” under flera tidsåldrar. Där ingår även luffarslöjd och allmogemåleri. Andra

Målat skåp hos Tjällmo Hbf.

exempel på uppenbara föremål inom folkkonst är förmodligen målade skåp, kistor och fästmansgåvor. Men man kanske inte tänker på att ett helt vanligt bruksföremål som en trästånka kan dölja fint måleri eller en trätallrik en svarvad dekor. Till och med en skenbart ordinär trasmatta är folkkonst, där mönstret kan vara unikt för den lokala platsen!

Kansliet 2018-05-22