2020-års Verksamhetsberättelse för Föreningen för Hembygdsvård i Österfärnebo

Styrelsen för Föreningen för hembygdsvård i Österfärnebo (org.nr 885500-2179) avger härmed 2020 års verksamhetsberättelse:

Föreningen är medlem i Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund, Sveriges hembygdsförbund och Gästriklands Kulturhistoriska förening. Styrelsen har under året bestått av Håkan Berglin, ordförande, Mona Zander, sekreterare, Inga-Lill Gavell, kassör, Lennart Larsson, Alvar Olsson, Agneta Engvall, Niklas Bohlin och Olle Våhlin. Styrelsen har under året haft 11 protokollförda möten varav 3 som telefonmöte + årsmötet. Antalet medlemmar var vid årets slut 316. Valberedning har varit Anne-Chatrine Berg (sammankallande), Tommy Wigert och Helena Wigert.

I början på maj var det som vanligt vårstädning för att göra Koversta fint inför som vi fortfarande hoppades sommarens alla evenemang. Årsmötet var planerat att hållas på Gåvan den 22 mars men på grund av den coronapandemi som drabbade vårt land redan i februari var vi tvungna att ställa in årsmötet. Vi kunde efter en del vånda besluta att ändå ha vårt årsmöte den 24 maj utomhus i Koversta med ca 25 deltagare. Vi skyltade och uppmanade alla som deltog att noga följa Folkhälsomyndighetens restriktioner. Mötesordförande var Lars Eriksson och sekreterare Bengt Andersson. Detta år skulle inte bli likt något annat sedan föreningen bildades 1918. Coronapandemin och de restriktioner som Folkhälsomyndigheten utfärdade gjorde att vi var tvungna att ställa in alla våra traditionella evenemang som gränsträff, nationaldag, midsommar och Koversta-veckan. Det var dock inte solklart från början men vart efter tiden gick och pandemin inte släppte taget om vårt land så tvingades vi ta de tråkiga besluten att ställa in alla evenemang. Serveringen beslutade vi att försöka hålla öppen med förutsättning att vi kunde följa restriktionerna.

I samband med skolavslutningen den 11 juni serverade föreningen kaffe, te, saft och bakelser till elever och personal vid Österfärnebo skola. Avslutningen brukar traditionsenligt ske i Koversta, men i år hölls den utomhus vid skolan.

Första evenemanget som ställdes in var den årliga gränsträffen med Hedesunda som denna gång var tänkt att vara i Österfärnebo kyrka.
Bestämdes att vi flyttar fram ett år.

Nästa evenemang vi fick ställa in var Sveriges nationaldag. Vi hade talare och musik klara men tyvärr fick vi ställa in. Sen var det dags för vårt största evenemang midsommarfirandet som vi tyvärr också fick ställa in. Norrsocknen var på tur att stå för ansvaret, kommitté var utsedd. Vi kom överens att de tar hand om ansvaret för år 2021 istället.
Koverstaveckan 6/7-11/7 med forskargruppens dag, byvandring, barnens dag, veteranbils- och kuriosamarknaden blev också inställda. Det som genomfördes var naturstigen på måndag kväll med 19 deltagare. Därmed förlorade vi också intäkterna för evenemangen, något som har stor betydelse för vår ekonomi.

Det visade sig dock att när vi kom en bit in på sommaren så öppnade sig möjligheten att vi ändå skulle kunna ha vår servering öppen. Vi öppnade på midsommarafton, men då utan det traditionella midsommarfirandet. Därefter hölls serveringen öppen varje dag kl 13 – 17 t o m den 16 augusti.Vi är beroende av, att de som bemannar serveringen gör det helt utan ersättning. Utan er, hade det inte varit möjligt att hålla serveringen öppen. Tack!

Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer och riktlinjer innebar krav på förändringar jämfört med tidigare år. All servering skedde utomhus framför Mellangården. Bord och bänkar placerades med hänsyn till krav på avstånd. Tillgång till handsprit fanns alltid. Skyltar fanns uppsatta som påminnelse om att hålla avstånd. Tillsynen av toaletterna utökades. Anpassad möblering i stora ladan för, att vid regn eller stark sol möjliggöra sittplatser inomhus. Det är en stor tillgång, att ha möjlighet att ha servering i den unika miljö som Koversta är. Många besökare uttryckte stor uppskattning över, att vi hade serveringen öppen, när så mycket i övrigt var inställt. Serveringen blev en fin träffpunkt för ortsbor, sommarboende och andra besökare. Flera berättade, att det var första gången de besökte Koversta. Bland besökarna fanns även ”stamgäster” som återkom flera gånger, vilket styrelsen ser som ett bevis på, att behovet av, att ha en mötesplats var stort den här sommaren. Utöver kaffe / te, läsk, saft och traditionellt fikabröd, fanns glass, varma och kalla smörgåsar, pajer och några dagar även våfflor till försäljning. Allt bröd var hembakat, något som många uppskattade.

Koverstabladet, 38:e upplagan och föreningens övriga skrifter fanns att köpa i serveringen. Den 12 augusti underhöll ”Fyra vänner och en gitarr” vid serveringen. Ett samarbete med PRO.Under serveringens öppettider fanns tre utställningar, att gratis besöka, två i stora ladan och en i Åker-Ollas.Hantverkarna, som tidigare haft öppet för försäljning i Norrgården, hade inte den möjligheten den här sommaren. Några valde i år, att under serveringens öppettider sälja sitt hantverk utomhus i anslutning till serveringen. Serveringen har varit en fin mötesplats som tillsammans med, det Koversta i övrigt erbjuder lockat många besökare, även när vi den här sommaren tvingats ställa in flertalet av våra traditionella arrangemang. Serveringen är varje sommar, men särskilt i år, när föreningen haft betydande intäktsförluster viktig även för föreningens ekonomi. Allt detta gjorde att intäkterna från serveringen överträffade alla förväntningar.P g a svårigheter att planera verksamheter har kraven varit större under det här året, att med kort varsel nå ut med information. Vi har använt vår egen Hemsida, Kontaktbladet, Facebook, Instagram, Sandvikens kommuns hemsida "Visit Sandviken, Turistmål" och satt upp affischer för att på bästa sätt nå så många som möjligt.

Angående förbättrad information så daterades broschyrerna på svenska, engelska och tyska upp och nytrycktes. Tommy Wigert uppdaterade kartan över Koverstas samtliga byggnader och tillsammans med en kort text om byggnaderna finns nu ett informationsblad, tillgängligt för besökare som på egen hand vill lära sig mera om byn.

Helena Wigert hjälpte oss med skyltning och en informationslåda vid Mellangårdens anslagstavla, där besökarna själva kan hämta information för, att få ut mera av besöket.Guidade visningar har kunnat bokas.I samarbete med Österfärnebo IF satte Agneta Björk ihop en utställning med idrottsfoton från ÖFIF och Gysinge GIF. Alla idrottsgrenar var representerade. För ÖFIF:s del handlade det om nyare foton och från Gysinge GIF var det äldre foton eftersom föreningen är nedlagd. Utställningen rönte stort intresse eftersom de flesta i socknen någon gång deltagit i aktiviteter som föreningarna anordnat. Personer som p g a rädsla för covid ej kunde gå och titta har önskat att den ska sättas upp även sommaren 2021.

Konstfrämjandet hade också en utställning i Koversta (Växlingar) med gamla fotografier från Gästrikland.Båda dessa utställningar satt uppe i ladan hela sommaren. Den tredje utställningen fanns i Åker-Ollas, där Elisabeth Eriksson samlat gammalt lergods tillverkat i socknen.

En skyltstolpe har satts upp vid entrén för att ge en orientering redan där om namnen på byns stugor och fresta till en rundvandring. Vi tackar Gästriklands Kulturhistoriska förening som lämnat bidrag för både nytryck av broschyrer och skyltstolpen.

Senare under sommaren förbättrades smittoläget så vi kunde genomföra några aktiviteter.
Den 25 juli en aktivitet för barnen med kameran som leddes av Konstfrämjandet. Vi hade 27 deltagare och det var största antalet som Konstfrämjandet hade under sommaren. Det var mycket uppskattat av barnen.

Den 26 juli var det sen friluftsgudstjänst i Koversta.
Den 2 augusti var det som vanligt Hembygdsgårdarnas dag. Öppna stugor, öppen smedja och liten skördemarknad mellan kl. 14-17. I samarbete med Hälsinglands museum så kunde vi denna dag också erbjuda naturinspirerad dans för barn. 

Den 12:e september anordnades det byvandring i Berrek. Det var 25 deltagare i regnet. Per Cederstrand var dagens guide tillsammans med andra bybor.
Den 8-9 september bjöd vi in till ”Skolans dagar i Koversta” Både elever och lärare uppskattade vårt initiativ tyckte det blev bra dagar i Koversta. Vi delade upp eleverna i fyra grupper varje dag med 4 ”guider” som följde med till skomakaren i Satsstugan, Kristin i köket i Sörgården och Gunna i nystugan i Sörgården. Samt en vandring runt alla hus. Besöken i stugorna där de ”inneboende” berättade om leverne förr samt gamla sägner blev mycket uppskattat. På vägen till Koversta fick de fundera på lite olika ord på färnbomål som de på vägen tillbaka fick svaren på.

Den 19 september lyckades vi genomföra en kyrkogårdsvandring. Vi delade upp besökarna i 2 grupper med Lars-Erik Sundin inne i kyrkan där han berättade om gravsättningar från nu till längre bak i tiden. Mats Olsson fanns utomhus och berättade för oss medan vi vandrade runt, historien om kyrkogårdens tillkomst och hur den var indelad. Han visade oss också var den gamla kyrkan låg. Det kom ca 50 deltagare som tyckte att det var en bra och intressant eftermiddag.
Sista lördagen i september var det så dags att göra höststädningen i Koversta både inne och ute, men framförallt ute inför vintern.

Den 10 oktober genomfördes en kurs ”Vård och restaurering av jordkällare” i samarbete med länsstyrelsen. Det var deltagare från alla hörn i Sverige. Tack för att vi fick göra studiebesök i fem källare på Mattön.

Fönsterlagning, ny grind och indragning av fiber har skett i Ollas på åsen.  Diskrummet i Mellangården har fått en uppfräschning. I början på oktober hade vi en arbetsdag i byn. Det målades fönsterfoder och isolerades runt fönster Ollas på åsen, byte och målning av vindskivor, byte av trasiga tegelpannor på byggnader i byn. Den stora gravstenen som skänktes från Ås by är nu lagd som brosten framför Mellangården.

Gun-Britt Wahlén och Inga-Lena Persson har under året ansvarat för servering, kök och bokningar med assistans av Agneta Engvall.
Per Lindström har skött om trädgårdslanden.
Lennart Larsson har med hjälp av ett antal frivilliga haft huvudansvaret för utemiljön i byn.
Elisabeth Eriksson har vårdat textilierna.
Alvar Olsson har skött om våra inventarier. Även i år har vi fått in några fina alster.
Vi har även i år med hjälp av Anticimex utfört behandling av hus och inventarier mot bl.a. strimmiga trägnagaren.
David Bohlin har varit vår smed och bemannat smedjan när den varit öppen.
Bidrag har erhållits under 2020 från Kultur o Fritid Sandvikens kommun, Gästriklands Kulturhistoriska förening och Statens Kulturråd. Vi har även fått penninggåvor från medlemmar. Tack !
Olle Våhlin har skött vår hemsida och Inga-Lill Gavell har sett om Smedsbostaden i Gysinge.

Maria Vestlund representerar oss i Gästriklands Kulturhistoriska förening och Per Vidén är vår representant i Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund. Koverstabladets kommitté har träffats ett antal gånger för att sammanställa materialen under ledning av Alvar Olsson.
Annika Wigert har samlat forskargruppen. Utöver våra egna aktiviteter har Koversta under året varit uthyrt till en skolträff för 52-orna.

Styrelsen vill framföra ett mycket stort tack till alla frivilliga som ställt upp vid de arrangemang, som vi trots svårigheter kunde genomföra, till alla er som gjorde det möjligt att hålla serveringen öppen, till er som gjorde byvandringen i Berrek och kyrkogårdsvandringen så intressanta, till er som arbetat för att reparera och underhålla våra byggnader, till er som arbetat för att hålla fint i Koversta såväl ute som inne, till er som hjälpt oss att förbättra informationen om vårt kulturarv Koversta.

Tack till alla som varit medlemmar i föreningen under året. Ni betyder mycket och vi hoppas. att ni genom fortsatt medlemskap fortsätter att stödja föreningen även 2021. Tack för gåvor och övriga bidrag till verksamheten. Slutligen tack till alla er som valde att besöka Koversta och vår servering sommaren 2020.

Håkan Berglin ordf.                Mona Zander sekr.              Inga-Lill Gavell, kassör

Alvar Olsson                        Lennart Larsson                 Agneta Engvall

Olle Våhlin                            Niklas Bohlin


Förening:

Föreningen för hembygdsvård i Österfärnebo

Skapad av: Olof Wåhlin (2021-03-17 21:47:29) Kontakta föreningen
Ändrad av: Olof Wåhlin (2021-04-03 10:17:58) Kontakta föreningen