Östbo Historiska inbjuder till historiska tipsrundor!

Tipsfrågorna  finns på skyltarna i vår bygd på historiskt intressanta platser. Tävlingen har  även barnfrågor som ska locka till samtal om hur det var förr. 

Lördagen 1/8 kl 10.30 startar  vår sista etapp 6 Hagshult/Åsafors. På ett av stoppen Fagerholmen i Starkeryd pågår hantverksdagarna 1-2/8 kl 11-17  - Karta och tipslapp.

Du lämnar in varje etapp för sig och behöver inte göra etapperna i någon särskilt ordning. 

Skriv ut karta för respektive etapp eller hämta på Miliseum från och med startdagen. Du lämnar in tipslappen digitalt formulär, scanna och maila ([email protected]) eller till Miliseum som har öppet tisd-fred 10-15 och lörd 10-14. Vinster lottas ut bland deltagarna och vi kontaktar vinnarna i början av hösten.

Etapp 6 Haghult / Åsafors start 1:a augusti kl 10.30 - Karta och tipslapp
På ett av stoppen i Fagerholmen (Starkeryd) pågår hantverksdagarna 1-2/8 kl 11-17 med ca 10 hantverkare som brukar vara i Byarum.  Försäljning av korv pågår under hantverksdagarna. Ett begränsat antal personer kommer få vistas i lokalerna samtidigt.
Rundan är ca 5 mil lång och dela gärna upp rundan i flera etapper.

Etapp 5 Skillingaryd start den 11:e juli kl 10:00 - Karta och tipslapp
Vet du var gamla ålderdomshemmet Betania låg eller att Skillingaryd har haft en pinnstolsfabrik? Delta i tipsrundan så får du lära dig mer.
Rundan är ca 2,5 km om du parkerar nära Miliseum. Ta gärna en fika hos Tina&översten.

Etapp 4 Östra lägret start den 27:e juni kl 10:00 - Karta och tipslapp
Vet du vilken byggnad som är flyghangar och att det funnits 11 stora stall? Vet du vilket hus som är kallas likbod? Lär dig mer om östra lägret.
Rundan är ca 1,6 km om du parkerar nära Miliseum. Ta gärna en fika hos Tina&översten.

Etapp 3 Västra lägret start den 13:e juni kl 10:00 - Karta och tipslapp.
Rundan är ca 1,5 km. Parkera på P-plats nära Miliseum. Ta gärna en fika hos Tina&översten.

Etapp 2 Fågelforsleden start den 23 maj kl 10:00 - Karta och tipslapp
Etappen går utmed natursköna Lagan på en mysig promenadstig. Tavlorna lyfter speciella djur- och växter samt hus och verksamheter som varit utmed Lagan. Stigen är ca 6 km på ena hållet. Det går bra att cykla på leden. Ta med egen fikakorg, eller inhandla en vid mysiga Götaströms Värdshus som ligger mitt på etappen. 

Etapp 1 Åkersbygden - Karta och tipslapp
Missa inte ett överflöd av gullvivor i Lomsjö, bygdens största vattenfall i Uljeshult eller den uråldriga "runstenen" i Gamlegården i Åker.
Ta med egen fikakorg! Vi rekommenderar att du stannar till i Gislaköp som ligger på mitten av rundan. Där finns parkeringsmöjlighet i närheten av skylten. 
Eftersom vi fått så stort gensvar på denna första runda förlänger vi öppettiden. Frågorna får sitta kvar och inlämning i sommar går bra. Vi hoppas att slippa sabotage. Sluttid kommer att meddelas på denna hemsida.

 

Image

 

 
 
 
 
 
 
 
Ett samarrangemang med Korpen 
 

 


Editerad av: Jenny Larsen (2020-08-01 08:31:00)