Aktiviteter

Hembygdsföreningens arrangemang under 2017 t. o. m. februari 2018

Hembygdsföreningens arrangemang är öppna för alla, även icke medlemmar. För båtresan till Näset den 26 augusti tar vi ut en avgift på 150 kr per deltagare. Till alla övriga arrangemang gäller fri entré.

Söndagen den 19 mars kl. 14.00.
Årsmöte i Döderhults församlingshem med föredrag och bildvisning. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar håller Thomas Gren föredrag med bildvisning i ämnet ”Bilder och berättelser om stenindustriepoken i Vånevik”. Servering. Såväl föreningsmedlemmar som allmänhet hälsas välkomna till årsmötet.

Lördagen den 1 april kl. 10.00-16.00 deltar hembygdsföreningen i flera släktforskarföreningars stora arrangemang ”Släktforskning i sydost” i Folkets Park.

Onsdagen den 19 april kl. 18.30 i Kulturhuset.
Föredrag av arkeologen Michael Dahlin i ämnet ”Under marken där vi står”. Samarrangemang mellan hembygdsföreningen och kulturhuset.

Lördagen den 22 april kl. 11.00.
Tipspromenad i Oskarshamns centrum med start vid Lilla Torget, där hembygdsföreningens personal anvisar Fina bokpriser utlovas.

Söndagen den 30 april.
Valborgsmässofirande vid Fallebo gård. Tal till våren Björn von Sydow. Körsång. Brasan tänds kl. 20.00. Arrangör: Magasinets Vänner på Fallebo Natur- och Hembygdsgård.

Torsdagen den 11 maj kl. 18.30.
Fågelpromenad som utgår från Tallhorvan vid Fallebo gård. Vi lyssnar till och beskådar vårens fåglar. Guide: Leon Axelsson Widén.

Söndagen den 21 maj kl. 10.00 – 16.00 deltar hembygdsföreningen som vanligt i det kommunala arrangemanget ”Turista hemma” med visning av Döderhultarnas ateljé vid Garvaregatan 9 och torpstugan Tallhorvan vid Fallebo gård. Annonser med närmare detaljer kommer i lokaltidningarna.

Inställt. Fredagen den 23 juni.
Midsommarfirande vid Fallebo gård. Arrangemanget är inställt.

Döderhultarns ateljé. Under sommaren håller vi Döderhultarns ateljé öppen för besökare. Guidning sker av feriearbetande ungdomar måndag-fredag. Entréavgift: 20 kr. Turistbyrån och hembygdsföreningens personal lämnar uppgift om exakta datum, vilka ännu inte är fastställda.

Under den varma årstiden hålls torpstugan Tallhorvan vid Fallebo gård öppen för allmänheten i anslutning till de arrangemang som anordnas vid Fallebo.

Lördagen den 26 augusti kl. 11.00: utflykt med m/f Solkust till Näset hitom Påskallavik. Återkomst cirka 15.00.

Resan ersätter den utflykt som 2016 fick ställas till följd av hot om dagsregn. Samling längst in i Oskarshamns hamn. Då vi befinner oss på Hård Klangs revir, berättar dess ordförande Thomas Gren historiken om platsen.Vi har också lyckats få med oss Jan Mikaelsson, pensionerad geolog vid Linnéuniversitetet. Jan har en didaktisk förmåga att göra geologiska förhållanden, genom 4,5 miljarder år för vår planet, levande och förståeliga. Särskilt berättar han om vår skärgård, som lär vara lite speciell, och hur den bildades för ett par hundra miljoner år sedan. Ombord finns möjlighet att köpa en kopp kaffe med dopp eller varför inte en öl eller ett glas vin. Ta gärna med egen lunchkorg och något att sitta på.

Vi tar ut en avgift på 150 kronor per person, som  betalas vid embarkeringen. Kom därför gärna i god tid. Anmälan senast den 30 juni till Åke Henning, tel. 0491-146 75.

Tisdagen den 12 september kl. 18.00.
Berättarafton i Tallhorvan vid Fallebo gård. Kl. 18.00 visning av torpstugan Tallhorvan. Vi berättar kortfattat om dess historia. Kl. 18.30 berättar Hans Bolling om Fallebo gårds historia.

Onsdagen den 18 oktober kl. 18.00 i Kulturhuset.”Minns du affärerna?”
Föredrag om och bildvisning av gamla affärer i Oskarshamn. Föredragshållare: Leon Axelsson Widén, Ann-Greth Jonsson och Magnus Ekstrand.

I början av november kommer hembygdsföreningen som vanligt att delta i det kommunala arrangemanget Kulturfestivalen.Exakt datum och klockslag är ännu ej fastställda men kommer att kungöras i lokaltidningarna.

Lördagen den 25 november kl. 14.00.
Guidning i Döderhults kyrka av Leif Norrgård på temat ”Från medeltid till nutid – föremål i Döderhults kyrka berättar”.

Onsdagen den 7 februari kl. 18.00i Kulturhuset.
Föredrag av Anders Gustafsson om Grundläggare Bröderna Gustafsson.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter