Besök av biskopen Antje Jackelén

Marie LjungdahlFotograf: Marie Ljungdahl

BESÖK AV BISKOP ANTJE JACKELÉN

AV

NILS-ERIK RALSGÅRD

 

Under några dagar 26 – 29 mars gjorde Biskop Antje Jackelén sin sista visitation i Lunds Stift, i Östra Göinge kontrakt, innan hon tillträder sin tjänst som ärkebiskop.

Det började med en heldag på Borgen i Osby, där representanter från de olika församlingarna fick möjlighet att lära känna varandra och biskopen.

Temat för dagen var kommunikation, något som ofta brister ute i församlingarna mellan personalgrupper och förtroendevalda, och då skapas onödiga problem. Det åskådliggjordes av en inhyrd teatergrupp som spelade upp några scener, där man visade hur det inte får gå till. Verkligen bra.

Andra dagen började med ett besök på Osby Naturbruksgymnasium, där biskopen fick prova på att köra fyrhjuling och skjuta lerduvor ute på gården Jonstorp.

Därefter kom alla som följde biskopen under visitationen, ett 20-tal personer från kontraktet, på besök till Enebackens vagnmuseum. Historien om Osby församlings gamla likvagn tilldrog sig ett stort intresse. Det blev en stor upplevelse för alla. Biskop Antje Jackelén uttryckte det så här i sitt tack: ”Det är fantastiskt att se vad några eldsjälar kan åstadkomma när man samverkar och jobbar mot samma mål.” Biskopen syftade på byggnaden.

På eftermiddagen var det Svarta bergen i Hägghult som fick besök.

De kommande dagarna ägnades åt besök i Östra Göinges församlingar.

Biskop Jackeléns visitation var enligt hennes egen önskan att få komma ut och se och träffa så mycket folk som möjligt, för att skapa sig en egen uppfattning hur det fungerar ute i församlingarna.

För mig som har haft förmånen att vid ett flertal tillfällen träffa och lära känna biskopen, är jag övertygad om att vi inte kan få en bättre ärkebiskop.