Snapphanedagar 2010 och 2011

Roland BFotograf: Roland B

Nicolai och Willy Lorich iklädda Danmarks Livgardes De Röde Fracker. Tillsammans med Erik Ralsgård

Hembygdsföreningen tillsammans med föreningen Snapphanelandet, firade  helgen
1 och 2 oktober snapphanedagar, vid Stafshultsgården.

Vi har försökt levandegöra det historiska
slaget vid Sibbarps skans 1657.

Här utspelade sig ett slag som skulle få betydelse för freden, som slöts mellan
Sverige och Danmark i Roskilde 1658.

Under fredagen var skolelever från klass 5 inbjudna till ett program som gick i sann 1600 talsanda med de agerande klädda i tidstypisk klädedräkt, här kunde man skåda allt från den danske Kung Christian till snapphanar i sina typiska vadmalskläder.
I en runda i den vackert höstskrudade bokbacken fick varje klass för sig, gå en markerad slinga där bl.a den fångne Uggle Pärs uppbrutna fångbur visade att han hade rymt, men var fanns han nu, spänningen var hög när eleverna fortsatte.
Sedan delades eleverna i lag, i ett krig Sverige mot Danmark, kulorna ven vid den gamla skansen, dock var det bara gummibollar, men eleverna såg ut att trivas.
Utmed den fortsatta rundan möttes barnen av både en äkta häxa och Uggle Pär passade på att skrämma sina efterföljare.
Sedan severades både dansk 1600 talssoppa, äggakaga med fläsk, pinnbröd som var och en fick baka över elden, korv och saft och kaffe med kaka.
Eleverna  trivdes i det fina höstvädret.

På lördagen var det allmänheten som fick tillfälle att delta i, och smaka på allt som bjöds.
Dock var inte vädret det bästa det bidrog nog till att bara ett hundratal passade på tillfället att lära sig lite om vår 1600 talshistoria.

En lektion i det fria

 

Ett populärt inslag var att baka pinnbröd.

Ingar, Berit N och Berit G rör ihop pinnbrödsdeg.

Snapphanedagar 2011

Kopia av  1600 talskanon

Fredagen den 13 maj och lördagen 14 maj återupprepades den i höstas så uppskattade snapphanehelgen nu med alla Osbys 6:e klassare på fredagen och för allmänheten på lördagen.
I år liksom i fjol var våra danska vänner på plats denna gång hade dom en kopia av en 1600 talskanon med i bagaget.
Den avlossades ett flertal gånger som ett trevligt och populärt inslag, det var en regäl smäll med kraftig rök, där det gällde att hålla för öronen.
Man kunde även se en karolin i tidstypisk uniform deltaga.

En lektion i det fria

Barnen fick gå en runda och svara på frågor med 1600 talsanknytning så det var även en bra historielektion, av svaren att döma var deltagarna intresserade och visde stor uppskattning för denna lite annorlunda lektion i den vackra miljön och ett strålande väder.
Sedan fick eleverna baka sitt pinnbröd över öppen eld, smaka på en god och vällagad 1600 talssoppa, även äggakakan med fläsk uppskattades av de flesta.

Lördagen var allmäheten inbjuden till den fantastikt fina miljön med nyutslagen bokskog, och säkert fick de flesta  en nyttig historielektion.
Det fina vädret lockade rekordpublik som visade stor uppskattning för arrangemaget som liksom i fjol delades mellan föreningen Snapphanelandet och Hembygdsföreningen.

Avslutningssalut.