Veteranfordonsdagen 27 augusti

Foto: Klas-Bertil Nilsson

Årets Veteranfordonsdag inleddes med ett praktfullt åskväder. Men det hindrade varken fordon eller besökare att komma till Bygdegården. Snarare blev det den mest välbesökta veteranfordonsdagen hittills.
Det kom 33 bilar, 14 motorcyklar och mopeder, samt 2 traktorer.
Sven Thuresson hade även en intressant utställning med hantverksalster av trä inne i Bygdegården. Det var allt från svarvade skålar, äskor till de för bygden så speciella spånkorgarna. De sistnämnda fanns även till försäljning.
Det kom omkring tusen personer till Veteranfordonsdagen. Efterfrågan på korv var stor och våfflorna gick jämnt ut med dagen.
/SvenH

Familjedagen i Bygdegården 6 augusti

Regnskurar och kall blåst skrämde bort många familjer som kanske annars hade tänkt komma till Bygdegården på Familjedagen. Under eftermiddagen kom ändå ett 50-tal personer, som trotsade vädret. Det fanns möjlighet till lek och barnen passade också på att åka med veteranbrandbilen mellan skurarna. De som kom hade roligt, trots vädret, och kunde även värma sig med en våffla, eller två.
/SvenH

 

Slåtterdagen i Möllehem 23 juli

Meteorologernas prognoser hotade in i det sista med regn under slåtterdagen i Möllehem. Men dagen fick en av alla önskad varmt slösande sol, som lockade ett fyrtiotal personer till Möllehem.
Åtta slåttergubbar hjälptes åt och fem slåttergummor med rivor vände gräset tillrätta.
Efter svettigt arbete med slåttern, väntade Anna-Gretas och Åsas utsökta slåttersoppa. Inte minst den är en anledning att komma till slåttern i Möllehem.
/SvenH

 

Öknamnsdagen i Bygdegården 2 juli

Trettiotalet intresserade kom till söndagens öknamnsdag, något färre än vanligt. De som kom fick del av alla de register på intressanta personer , som finns i föreningens databaser. De kunde också titta i fotoalbum och även ta del av fotoklubben Fix utställning av gamla fotografier som visades.
Sven Hellgren höll ett kort anförande om några gamla hus i Lönsboda, numera rivna, men som själva skapat öknamn i folkmun t ex Knallens, Skall-Algottens, Tockabygget eller Kullbergs.
En gemytlig eftermiddag med andra ord.
Tore

Midsommarfirande i Bygdegården

Trots att meteorologerna i början av veckan spådde regn, kunde det firas midsommar utan en enda regndroppe. Det var lite mer än 400 personer, bland dem många barnfamiljer, som sökt sig til Bygdegården.
Stångresningen gick snabbt i år och sedan var det fritt fram att börja dansen. Den leddes av de duktiga dragspelarna Ellinor Eriksson och Jan Bengtsson. De fick med sig både barn och gamla, ut bland små grodor och mormors lilla kråka, med flera. Ellinor och Jan underhöll också med dragspelsmusik från scenen.
Efter ringdansen blev det dags för uppvisning av Vinslövs folkdanslag. Deras fantastiska danser, med nya nummer varje år, har blivit en lång tradition. Vilken gång i ordningen det var i år, vet ingen längre.
Kaffeservering pågick hela tiden, liksom lotterier, pil- och bollkastning. För de mindre fanns det både fiskdamm och hoppborg.
Fotoklubben Fix öppnade sin utställning med äldre Lönsbodabilder och museet hölls öppet. Bilderna hänger kvar över sommaren.
Alla var överens om, att det blev ett lika trevligt midsommarfirande, som det brukar.
/SvenH

 

Öppet hus till Besa-Joans den 21 maj

Ett 70-tal personer kom under dagen till Besa-Joans, nyfikna på hans stuga. De kunde njuta av sol och lagom värme, ta en fika eller en korv. För att förstärka känslan av sommaridyll, bjöd Börje Nilsson på musik från sitt dragspel.
Förutom en titt in i Besa-Joans primitiva stuga, fanns det även möjlighet att vinna i ett lotteri.
Många kom i bil, en del hade cyklat och några hade gått till fots från ”byn”. Det fanns även ett antal långväga gäster. Efter en så fin dag, kunde ingen vara missnöjd.
/SvenH

Lönsbodadagen vid Korgmuseet

IMG_1737WLönsbodadagen kunde inte börjat bättre. Blå himmel, sol och värme.
Men det vackra vädret till trots blev det lite smolk i glädjebägaren när brandbilen strejkade. Många barn (och kanske även föräldrar) som förväntat sig en tur i byn, blev förstås besvikna.
Men det vackra vädret lockade många att besöka Korgmuseet och få se en gammaldags hantverksfabrik. De kom från både när och fjärran. Även många ungdomar var intresserade. Guiderna hade en jämn ström av besökare att ta hand om.
/SvenH

 

 

 

Valborgsfirande i Bygdegården

Omkring 250–300 personer hade sökt sig till Bygdegården på Valborgsmässoafton. Vädret visade sig från sin allra bästa sida för en gångs skull. Bingopromenaden var populär och många tog chansen att gå den vackra turen.
Trubaduren Björn Blomberg underhöll med både kända och okända spännande visor.
Vårtalet hölls av Margareta Juhlin, som hälsade våren välkommen, men även gav oss en tankeväckande påminnelse om de orättvist fördelade resurserna i världen.
Medan vårbrasan kastade sina flammor allt högre , sjöng Snapphanekören våra välkända vårsånger, som hör valborgsfirandet till.
Mycket korv och kaffe konsumerades under kvällen, medan kylan kom krypande i solnedgången.
Ett stort tack till alla, som gjorde kvällen så lyckad. Tack alla besökare, tack alla medverkande och alla som hjälpte till. Tack även till brandkåren, som bevakade så inte brasan spred sig.
/SvenH

 

Årsmötet i Bygdegården den 2 april

Femtiotalet deltagare kom till föreningens årsmöte, som hölls i Bygdegården på söndagseftermiddagen.
Sven Hellgren klubbade med van hand igenom de olika punkterna på dagordningen. Nya stadgar godkändes i en omarbetad och tidsenligare form. De gamla är från föreningens bildande 1939. För att antas ska de nya stadgarna godkännas på nästa årsmöte.
För första gången på många år valdes det en ordförande i föreningen. Bertil Nilsson, Ö. Flyboda, kommer att hålla i styrelseklubban.
Två ledamöter, May-Britt Karlsson och PerOve Fransson avtackades, samt Annette Myrberg och Lars Svensson Grimmer välkomnades till styrelsen.
Sommarens och höstens program presenterades innan kaffet serverades.
Underhållningen med Ann-Kristin Elgan, Vissefjärda Teatergrupp, blev ett trevligt avslut på årsmötet. Många skrattsalvor utlöstes och ett inslag med mötesdeltagarnas medverkan var mycket lyckat. Ett trevligt årsmöte.
/Tore