Om Örebro Län

Upplev Örebro Län läs mer…

Länet består av landskapet Närke samt delar av landskapen Värmland, Västergötland, Västmanland och Östergötland (mindre delar av Närke tillhör emellertid Västmanlands, Södermanlands respektive Östergötlands län). Länet har 12 kommuner där Ljusnarsberg är den minsta befolkningsmässigt med 4 837 invånare, och Örebro den största med 138 484. De största sjöarna är Vättern och Hjälmaren. Högsta berg är Eskilsberget i Hällefors kommun med sina 446 m ö.h.[3]. Länet har två nationalparker, Tivedens nationalpark och Garphyttans nationalpark Antalet naturreservat är drygt 120 stycken. Länssymbolen är den röda näckrosen som växer naturligt i sjön Fagertärn.”
Källa: Wikipedia

———————————————————

Närke är ett landskap i Svealand. Ytan är 4 126 km² (minst i Svealand). Närke gränsar i sydväst till Västergötland, i nordväst till Värmland, i norr till Västmanland, i öster till Södermanland och i sydöst till Östergötland.
Den äldre stavningen Nerike lever kvar bland annat i tidningen Nerikes Allehandas namn.
Namnet Närke (Neeric 1165-81) anses komma av ett ord, när, som används om smala höjdsträckningar och sund. Det är samma ord som finns i namnet Norrbyås (Nerboahs 1275). ‘När-‘ kan syfta på åsen där Norrbyås kyrka ligger. Vad resten av ortnamnet betyder är inte klarlagt.
Lyssna till Närke dialekt

Sevärdheter i Örebro Län.