Hej Orebor i Dalom eller i förskingringen!

Du som har Oremål som modersmål kan göra en språkvetenskaplig insats som bidrar till den vetenskapliga beskrivningen och analysen av målet. Saken är den att två unga norska språkforskare planerar att forska på var sin grammatisk aspekt av målet och behöver informanter (talare) som behärskar Oremålet för att få tillräckligt med språkligt underlag för sin forskning. Bakgrunden är att Oslo universitet bedriver ett forskningsprojekt där ovansiljanmålen står i fokus.
Läs mejlet nedan noggrant. Det är synnerligen behjärtansvärt om du skulle kunna hjälpa Solveig Berntzen och Martin Jacobsen i deras forskning tack vare din språkliga kompetens i Oremålet. Då används den väl.

Känner du dig kallad till denna roliga uppgift och/eller vill ha mer information ring till Dixie Ericson 070 282 74 85 eller Anki Elings Blomberg 079 300 78 61

Ore Hembygdsförening

Från: Solveig Sofie Øvrewall Berntzen Skickat: den 26 februari 2023 13:53Till: [email protected] Ämne: Oremål
Hei!

Jeg og min kollega, Martin Jacobsen, er studenter i lingvistikk ved Universitetet i Oslo. Vi skriver masteroppgaver om to ulike grammatiske fenomen i Ovansiljan-målene: jeg skriver om negasjon og Martin om kasus. I den forbindelse er vi på utkikk etter informanter fra Mora, Ore, Orsa, Sollerön, Venjan, Våmhus og Älvdalen, som har sin dialekt til morsmål. Kommunikasjonen vil i første omgang foregå via mail, men vi reiser til Ovansiljan i slutten av mars/begynnelsen av april, så det kan bli aktuelt å møtes dersom informantene ønsker det.

Vi lurte på om dere kunne hjelpe oss å komme i kontakt med talere av oremål. Vet dere om noen som kunne tenke seg å bidra, eller har dere noen forslag til hvordan vi best kan komme i kontakt med talerne? Hvis dere ønsker, kan dere gjerne publisere et innlegg på deres Facebook-side med vår kontaktinformasjon:

Solveig: [email protected]

Martin: [email protected]

Vi håper å høre fra dere!

Med vennlig hilsen

Solveig og Martin

 

 


Förening:

Ore Hembygdsförening

Skapad av: Dixie Ericson (2023-03-03 05:41:55) Kontakta föreningen
Ändrad av: Dixie Ericson (2023-03-03 05:48:55) Kontakta föreningen