Hej, mitt namn är Kristina Helles. Jag skriver till er i egenskap av ny ordförande för våran förening. Jag tog över efter Inge Brorsson vid årsstämman i juni. Känns väldigt roligt och ett stort tack vill jag rikta till Inge för att lett föreningen under dessa år.

Nya i styrelsen …

Min koppling till bygden kommer genom min pappa, Arne Ollas. Farfar Valfrid Ollas var från Östanvik och farmor Greta från Dalfors men hon växte upp i Norrboda hos sin mormor, Krass Marta. Mina föräldrar köpte en sommarstuga i Östanvik på 70-talet när jag var liten. Innan dess var vi på gården där farfar är född. Så jag har tillbringat alla mina sommarlov här och många påskar, trettonhelger och sportlov har det också blivit. 

Sedan drygt ett och ett halvt år har jag med familj tagit över gården efter mina föräldrar som båda är över 80 vid det här laget. När jag inte är i Ore bor jag på Södermalm med familj. Jag är gift med Ulf Helles och har två flickor, Lisa och Hanna. Min koppling till Gammelstan är att jag på långt håll är släkt med Finn-Anders vad jag förstår och så började jag guida där förra sommaren.

Ny i styrelsen är också Louise Ajax som kommer axla rollen som ekonomiansvarig. Louise man, Mikael Ajax med familj har haft stuga i Sunnanhed i över 50 år där han tillbringade de flesta lov som ung. Detta ledde till att Louise med familj köpte ett eget ställe i Östanvik för 20 år sedan. Där har dom, tillsammans med tre döttrar, katter och numera även en hund, spenderat många härliga somrar, påskar, jular och andra helger. När Louise inte är i Ore bor hon på Lidingö.

Hjälp oss med namnet, varför inte på Oremål ….

Vi vill ha in namnförslag till vårat ”nybygge” som byggts på andra sidan Landsvägen vid Gammelstan i Norrboda. Det ska bli utställningslokal och hysa alla textilier och dräktmaterial som är flyttat från Furudals Bruk. Där kommer vi också förvara historisk dokumentation och vi hoppas det kan bli en mötesplats för arbetsgrupper och andra aktörer vi samarbetar med för att utveckla besöksmålet Gammelstan. Mellan det nya huset och ladan ska vi under vintern/våren bygga tak och en vägg mot skogen för att ska skapa ett litet kafé med utsikt över Gammelstan. Invigningen sker i slutet av maj/början av juni.

Det är en grannlaga uppgift att döpa vår nya byggnad. Det nya namnet ska vara exakt, tåla slitage i det långa loppet och ha en medievänlig form. Varför inte ge Oremålet en chans att bevisa sin uttrycksfullhet.

Skicka in förslag före första december till [email protected] eller till Mari Bergfeldt Dalbyn Kyrkvägen 10, 79070 Furudal.

Så vad har hänt för övrigt sedan årsstämman …

Förutom två styrelsemöten har en arbetsgrupp under Lillemor Larsson Hagas ledning bildats för att göra klart utställningslokalen i ”nybygget”. De har inventerat och börjat förbereda. Alla textilier är nu överflyttade från Bruket.

Kyrkbåten är upptagen och i tryggt förvar inför vintern. På Meditationsplatsen är våra två hus lyfta ordentligt. Tidens tand hade gjort att de sjunkit rejält.

I Gammelstan har några av oss gjort ett fantastiskt arbete med att röja buskar och träd och slå runt hus och skrymslen. Det var så fint efter att även slåtterkarlarna (som i år var kvinnor J ) varit där och slagit ängen. Nu är det stängt inför vintern och väntar på invigningen i vår.

Och vad händer framåt …

Arbetet med att färdigställa och planera för invigning av vårat nybygge kommer naturligtvis vara ett av våra fokusområden framåt. Ett annat är att inventera och säkerställa behovet av renovering av Gammelstan, bl.a. hoppas vi kunna öppna Finngården för visningar. Vi träffade representant från Länsstyrelsen om det i förra veckan. Gammelstan med omnejd är av riksintresse, det är alltså ett väldigt högt värderat kulturminne för hela Sverige J.

I augusti fick vi besök av regissören Niclas Gillis för den kommande filmen Dödsdansen med Liv Ullman i en av huvudrollerna. Eventuellt kommer de att filma delar av den i Gammelstan. Svar förväntar vi oss komma under hösten. Väldigt roligt om det blir av.

Vi har även blivit kontaktade om möjligheten att kunna få ta med en bild av Gammelstan i en kommande barnbok och så ska vi ha möte med biträdandee rektor på Furudalsskolan om ett eventuellt samarbete.

Lördagen den 27/11 är det julmarknad i Oreparken. Då kommer vi finnas på plats för försäljning av böcker och fasadflaggor mm.

Sedan hoppas vi, nu när restriktionerna släpper efter pandemin, att vi kan planera för många fina aktiviteter framöver.  

Vi önskar alla medlemmar en fin höst!

Bästa hälsningar
Styrelsen genom Kristina Helles

 


Förening:

Ore Hembygdsförening

Skapad av: Dixie Ericson (2021-10-03 18:22:26) Kontakta föreningen
Ändrad av: Markus (2021-11-30 17:22:27) Kontakta föreningen