Det finns banker och banker. Och så finns Leksands Sparbank som fyller 150  i år – med Sveriges nöjdaste privatkunder. Sedan tidigare också med ett varumärke med kulturella pluspoäng.Det kunde ha varit ett bättre tajmat jubileumsår. Men det rår ju inte banken för. Covid 19 är en ovälkommen gäst och festförstörare…

Å andra sidan var det inga sötebrödsdagar när banken bildades 1870. Tre år tidigare hade kylan förstört skörden. Året därpå, 1868, torkade skörden bort. Hungersnöden härjade i Sverige. Värst i norr. Dödstalen steg hela senare delen av 1860-talet. Sverige var då ett jordbruksland.En dålig skörd och hungersnöden hotade. 
Under perioden mellan bildandet av Leksands Sparbank och detta jubileum har landet genomgått en mirakulös ekonomisk utveckling. Det är befogat att tala om ”det svenska undret”. Tvivelsutan har Leksands Sparbank varit en viktig aktör i den processen. Banken visar nu en osviklig känsla för samtidens ödesfrågor. Nästan alla föreningar går på knäna på grund av virusets härjningar. Banken beslöt därför att dela ut 1,6 miljoner till 67 olika föreningar i Leksand, Rättvik och Gagnef att dela på. Föreningarna är en brokig skara som bildar ett mycelium i Dalamyllan som bildligt talat får sammanhållning, potten meningsfull fritid, kultur, underhållning, livsglädje och idrottskultur att växa. Det är stort. 

Ore Hembygdsföreningen bugar ända nerifrån 1600-talet med hjälp av Gammelstan i Norrboda och tackar för jubileumsgåvan, 30.000 friska kronor; inte bara generöst utan också klokt. Det är så man bygger varumärken som står ut från kollegernas i storstäderna som inte alltid rosat marknaden på sistone.      


Förening:

Ore Hembygdsförening

Skapad av: Dixie Ericson (0001-01-01 00:00:00) Kontakta föreningen
Ändrad av: Markus (2021-08-18 08:59:17) Kontakta föreningen