Modig-Olas

Ur Boken ”Bergtagen Bygd”, utgiven av Oppmanna-Vånga Socknars Sparbank vid bankens 100-årsjubileum1970:

Folket som bodde i den döda byn beskrevs en gång av överstelöjtnanten Rickard Nilsson som, förutom vackra flickor, älskade naturen i våra bygder särskilt högt, på följande livfulla sätt:     Om Modig-Olan: Vid Enekärret låg soldaten Modigs torp. Modig hade varit med mot Napoleon ”når di sköd opp Leipsi porta”. Han beskrevs som en barsker knekt, som kunde berätta rysliga historier om kriget och blev tvärarg av fosterlandskärlek, när han fick uniformen på sig. Sonen Nils över-tog torpet och bodde där med åtta barn och två fosterbarn. Dotterdottern Lydia lever än i sitt torp, det sista som ännu står. Det är ”Korga-Tomassons” med namn efter en gammal korg-makare för länge sedan. Hon minns ännu auktionen efter Bjära-Massen i slutet av 90-talet, ”då där va fullt med folk”.

”Di levde på råg och potäter, plockade bär i skogen och ungarna bar bären i ”tve-gåla-säckar” till Kristianstad och sen sprang di i kapp hem. Di bruka sälja bären till sockerbagare och fick sockerkaksbitar me’ sej hem till de andra ungarna”, berättar mor Lydia. ”Di var fattiga, men logna människor, som höll sej till Guss or. Di va väl inte religiösa – de kan betyda så mycke – men di förtrösta på Gud och de behövdes.”

Mor Lydia minns än hur torparna körde med kor till kvarnen med säden. ”De gick inte fort, men di hade inte brått heller.”

Lydia Svensson är nu 74 år och trivs bäst ”hemma i skogen” med gamle kungen på stugväggen, sina två kor och sin lycka. Hon har 200 steg till källan där hon hämtar vatten, och en fjärdingsmil till närmaste granne, Oskar Ohlin i Blomstertorpet, men då är man nästan framme i Staversvad. Ohlin lever bland blommorna, som han älskar och kan namnge på latin, men han säljer dem inte. Hans blommor är minnesgärden över den döda byn.

Koordinater: SWEREF 99 TM:  N623032  E045873  lat/long/WGS84:  N56o12,961’  E14o20,076’

 


Förening:

Oppmanna-Vånga Hembygdsförening

Skapad av: Oppmanna-Vånga Hembygdsförening (2015-10-11 21:27:12) Kontakta föreningen
Ändrad av: (2015-10-28 20:19:57) Kontakta föreningen