Nässelslingan – natur- och kulturvandring i Harry Martinsons fotspår

Harry Martinson, nobelpristagare 1974 ”för ett författarskap som fångar daggdroppen  och speglar kosmos”, tillbringade en period av sin uppväxt i Oppmanna och Vånga socknar, på gränsen mot Blekinge.

Med en klar realism som inte tvekar inför verklighetens svåra villkor har han litterärt skildrat förhållandena under sin barndom i romanen Nässlorna Blomma, och det är med anspelning på denna som Nässelslingan – en natur och kulturvandring i Harry Martinsons fotspår – har fått sitt namn.
______________________________________________________________

Den nyaste foldern Nässelslingan 2017 är utkommen. Den är uppgraderad med aktuell information och ersätter foldern från 2015.
Den nya utgåvan finns att hämta på turistbyråer och hos medverkande företag, eller beställ genom vår mailadress: solvig,[email protected]

 

 

 

 

 

 

 

Den nya foldern som blickar framåt mot 2018-19 har samma fina karta och tryckningen finansieras som vanligt av samma trogna företagare som finns utmed slingan. Fina gårdsbutiker, härliga övernattningsställen och många förslag på aktiviteter. Spännande nytillskott finns både här och bland de andra företag som annonserar i foldern.

Texterna, varav de flesta också finns på engelska, har uppdaterats. Texten om ”Döda Byn” har kompletterats med en skiss över Vildmarksleden som utgår från Lerjevallen och några torpruiner har fått GPS angivet.

Förslag på cykelturer finns också, både kortare utflykter och längre rundor. Det är en otroligt vacker och omväxlande natur med små och stora sjöar, sten, berg, åkrar och äppeldalar – en natur som gjord att cykla i!

Hänvisning till Edrerundan, som finns i Nässelslingans nordliga del finns också. Ladda gratis ner Tidsmaskinen från t ex Google Play och därefter rundan bildskone_bengtsson till din smartphone eller iphone och du har en behändig guide i din hand. Lätt hittar du till ”Bildsköne Bengtssons” och ”Tatuerade Johanssons” tjuvgömma från 1930-talet vid Filkesjöns strand i norra Vånga socken.

_____________________________________________________________

Ur sina svåra barndomsupplevelser utvinner Harry Martinson en kraft att gå vidare och ständigt söka klartexten, ”den som stämmer, men ändå ger sång”! Hans inlevelse i naturen och hans vetgirighet har inga gränser.

I sin andra roman om uppväxtåren, Vägen Ut, beskriver han hur han upplever nåda-känslan och kan se tillbaka med försoning och humor. Det är en frigörelse som öppnar för den djupaste empati, insikten om människovärdets avgörande betydelse och vägen ut, ut i världen till människorna och äventyret!

Nässelslingan kan vandras på många olika sätt, men ha gärna Harry Martinson som väg-visare och följeslagare. Lyssna till hans råd och släpp fram nyfikenheten och leklynnet, ett visst mått av sorgfrihet, rent av barnslighet och du kommer att se märkliga ting både i naturen och i spåren efter vår historia!

Förr bodde många människor i detta gränsland och det är spännande att söka deras historia. Att lämna allfarvägarna och ge sig ut på vindlande stigar från Äppeldalarna i söder till Tassemarken i norr är ett äventyr! Sten har brutits och använts i tidiga industrier. Glasbruk fanns redan på 1500-talet och glimmerkvartsit användes till liebryn och kvarn-stenar. Oppmanna och Vångabergens röda granit har länge använts i industrier och av konstnärer.

Av tradition är detta äppeltrakter och på senare tid också bärland. Naturen är vacker, men har aldrig varit särskilt givmild mot människorna och därför har rörligheten alltid varit stor. Trakten är känd för den omväxlande och vildmarkslika naturen med gott om fiskesjöar, levande kultur- och hantverkstraditioner och dessutom en rikedom av sagor och sägner. Det är inte förvånande att området också är konstnärsbygd.