Hembygdsresor i Kalmar 27 maj

Alla utflykter inkluderar lunch och fika

1. Österut: Öland – Världsarv, guld och kunglig glans

Foto: Daniel Lindskog

Kl. 8.30 Avfärd från Calmar Stadshotell. Slut kl. 16.00. Återkomst till Kalmar (Se nedan)*. Pris 500 kr.

Vi kör över Ölandsbron och blir samtidigt guidade om Ölands specifika geologi och natur som bakgrund till dess historia. På Öland gör vi ett stopp vid Möckelsmossen för att bese Stora Alvaret och dess orkidéer. Sedan beger vi oss ut till öns östra sida vid Sandby borg, där spännande mystiska fynd nu görs vid utgrävning av den gamla borgen. Vad hände där ett visst ögonblick under 400-talet e Kr? Förbered gärna denna upplevelse genom att se utställningen av bl a guldfynd i Kalmar läns museum: ”Sandby borg – När tiden stannade”. Arkeolog guidar i borgen. Färden går sedan vidare till Ölands Museum Himmelsberga, ett hembygdsmuseum bestående av gårdar i en traditionell öländsk radby. Museet har även en konsthall samt en levande miljö med djur och växter. Guidning om Öland som hembygd. Vi äter lunch på Himmelsberga. Nästa anhalt är vid Solliden, kungliga familjens sommarviste invid Borgholms slottsruin. Här kan man promenera i slottsparken. Fika på Kaffetorpet. Därefter avfärd mot Kalmar.

2. Norrut: Följ med till Oskarshamn, till Döderhultarns och Greta Garbos museer
Kl. 8.30 avfärd från Calmar Stadshotell. Slut kl. 16.00. Återkomst till Kalmar (Se nedan)*. Pris 500 kr.

Foto: Henric Oscarsson

Vi hälsar på hos Stranda hembygdsförening i Mönsterås, en av Sveriges största hembygdsföreningar, som har lyckats väl med ett intressant upplägg för sponsorer. Den stora parken bjuder på  Älgerumsgården, handelsbod, apotek, båtar och hattar.
I Oskarshamns centrum besöker vi Döderhultarmuseet med en samling av ca 200 unika träsniderier av Döderhultaren Axel Petersson, känd för sina grovt tillyxade figurer av djur och människor.
Vi äter därefter lunch på Fredriksbergs herrgård och blir guidade om gårdens historia.
På hemvägen blir vi mottagna i Greta Garbo-museet i Högsby av SHF:s förre ordförande Birger Svanström.

3. Mot söder och väster: Från Axel Oxenstiernas trakt till Glasriket
Kl 8.30 Avfärd från Calmar Stadshotell. Slut kl 16.00. Återkomst till Kalmar (Se nedan)*. Pris 500 kr

Brita Emerentia Bäckerström tar emot tillsammans med byfolket vid Ljungby Sockenmagasin. Ljungby hembygdsförening är en förening i förvandling med pengar ur landsbygdsprogrammet. Kaffe med ostkaka serveras. Vi blir sedan guidade i Södermöre, där Axel Oxenstierna hade sitt grevskap och residens i Värnanäs. I det närliggande Stufvenäs Gästgiveri serveras vår lunch. Färden går sedan mot väster in i Glasriket till Orrefors. Glasbruket föregicks av ett järnbruk med hammarsmedja, som förevisas oss i drift. Glasbruket i Orrefors är inte i drift, men en utomhushytta i den nyanlagda Orrefors Park visar glasblåsning och glasets historia kan ses i museum med butik. Efter eftermiddagsfika går färden åter till Kalmar.

4. Stadsvandring i Kalmar – Från medeltid till stormaktstid       
Guidad tur med start kl 8.30 vid Calmar Stadshotell. Slut ca kl 14.00.
Gemensam fika o lunch ingår. Pris 320 kr

Vi ser på 1600-tals husen runt Lilla Torget. Vandring på Vallen/Stadsmuren mot hamnen.
Fortsatt vandring mot slottet; vi ser på Universitetsbygget och hamnen. Jämte slottet finns Gamla Staden. Vi följer sträckningen av den medeltida stadsmuren till den medeltida Västerports läge, där Krusenstiernska gården ligger. Där vi får visning och kaffe. Fortsatt visning av Gamla stan, där vi tittar på säväl spår efter den medeltida staden och kyrkan som av de vackra villor, trähusbebyggelse, som vuxit fram under 1700- och 1800- talen. Vi avslutar vandringen på platsen för gamla Kalmars absoluta centrum, vid det stora torget vid Gamla Kyrkan, som nu har tagits fram.

12.00 – 13.00 Lunch på på Park Hermina i Kalmar Stadspark invid Kalmar Slott. Därefter gemensam promenad tillbaka alternativt vandring runt Kalmar Slott.

 

* OBS Återvändande bussar kör till avlämning vid Kalmar/Öland Airport vid behov, vid Kalmar C för buss- och tågresenärer och vid Calmar Stadshotell på eftermiddagen. Turordningen får bestämmas av avgångstiderna. De som vill har således möjlighet att checka ut redan på morgonen och ta sitt bagage med sig.