Nyheter

Nedan finns den digitala versionen av vårt programblad för hösten 2023. Observera att det kan ske sena ändringar i programmet som inte förts in och att det därför är viktigt att titta på listan med aktiviteter i närtid längre ned på hemsidan. Ny version inlagd 3 september. Förändringarna består i förtydliganden. 

Läs mer >

Om oss

Nyköpings hembygdsförening bildades 1977. Under denna tid förändrades staden kraftigt. Flera gamla, vackra och historiskt intressanta hus revs. Allt flera av stadens invånare protesterade mot vad de upplevde som en hänsynslös förstörelse. Ett av de gamla hus som stod på tur att rivas var Storhusqvarn. En kraftsamling gjordes av flera...

Läs mer >

Aktiviteter

VÅRA ARRANGEMANG

Berättarlördag med Kalle Bäck

7 oktober 2023 14:00 - 7 oktober 2023 15:00

Välkomna till berättarlördag med Kalle Bäck. Kalle skall berätta om Brott och Straff under 400 år. Kalle är professor emeritus vid Linköpings Universitet. 

Arrangör är Nyköpings hembygdsförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Läs mer >

VÅRA BESÖKSMÅL

Nyköpings hembygdsförenings Hembygdsmuseum

2023-08-05 till 2023-12-10 Öppet lördag och söndag kl. 12.00 -- 16.00 med undantag av allhelgonahelgen

I och i anslutning till kulturarvsmueet Stadsvakten visar Nyköpings hembygdsförening ett antal utställningar som finns dels i Stadsvakten och dels i vårt anslutande Hembygdsmuseum. Här beskrivs endast utställningarna i Hembygdsmuseet. De olika utställningarna i Stadsvakten beskrivs i en separat artikel.

I Hembygdsmuseet finns permanent ett antal utställningar såsom en handelsbod från sekelskiftet, Princess...

Läs mer >

Välkommen till Gruvstigen på Hållet

Alltid tillgängligt.

Från medeltiden och fram på 1800-talet var Nyköping en betydande gruvstad. I staden fanns ett stort antal gruvor, speciellt i Hållet- och Brandkärrsområdet. Nyköping var också centrum för ett omfattande bergsbruk som bedrevs i sydöstra Södermanland. Det går ett stråk av malmförande berg genom hela Södermanland och speciellt i området från...

Läs mer >

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]