Välkommen till Nyköpings hembygdsförenings hemsida

Aktuella aktiviteter 2018

  • 28 april kl 14.00, Getåolyckan 1918, föredrag av Mikael Andersson, Stadsvakten. Mer info nedan
  • 30 april kl 20.00,  Nyköpings hembygdsförening arrangerar traditionellt Valborgsmässofirande vid Nyköpingshus, Mer info nedan

Program 2018, se nedanstående programblad

Program 2018 Nyköpings hbf

Kommande aktiviteter

Lördag 28 april, Getåolyckan 1918 föredrag av Mikael Andersson

 

Måndag 30 april, Valborgsmässofirande på Nyköpingshus

Program

20.00    Nyköpings Hembygdsförenings ordförande Eva Andersson hälsar välkommen
20.05    Vårsånger av W6-kören
20.15    Vårtal av Jubileumsgeneral Ulf Westman
20.25    Vårsånger av W6-kören
20.40    Vårelden tänds

Välkomna!

Genomförda aktiviteter 2018

 Stadsdelsvandring från Folkungavallen till Magniberg med Eva Rosell Henryson, 12 april

Torsdagen den 12 april,var det stadsdelsvandring med Nyköpings hembygdsförenings Eva Rosell Henryson som guide. Dagens stadsdelsvandring utgick från Folkungavallen och avslutades vid Magniberg. Eva Rosell Henrysons levandegjorde på ett intressant sätt vilka som levat, drivit företag och bott i byggnaderna längs vägen till Magniberg. Detta var speciellt intressant eftersom hela industriområdet längs Blommenhofsvägen skall omvandlas till bostadsområde. Speciellt intressanta var också Vicke Lindstrands kakelmålningar i gamla slakteriets kontorsbyggnad. Drygt 50 person var med på den mycket intressanta stadsdelsvandringen.Vi ser fram emot nästa…

Nordiskt gästabud på Nyköpingshus, 25 mars

Söndagen den 25 mars hölls ett Nordiskt Gästabud på Nyköpingshus.  Drygt 50 personer fick lyssna till ett mycket intressant föredrag av  Stina Palmberg Eriksson under rubriken ”Min familj i Finlands historia”, där Stina belysta sina släktingars liv i Finlands från 1809 och framåt. Under kvällen avnjöts dessutom en  mycket god buffé.
Arrangemanget var  ett samarrangemang mellan Föreningen Norden och Nyköpings hembygdsförening.

Claes Thor berättade om ”Thors buss”, 24 mars

Lördagen den 24 mars var det föredrag av journalisten Claes Thor. Claes är barnbarn till Ivan Thor som startade pionjärföretaget Thor buss 1921 och var verksam fram till 1969 i Södermanland, Östergötland och ut i Europa. De drygt 50 åhörarna fick vara med om en tur i Thors buss verksamhet från bussresor tur och retur Oxelösund – Nyköping, där Nyköping var ett nav i Södermanlands täta linjenät. Berättelsen om gengas och hemliga bussuppdrag i krigets skugga. Vi fick också lyssna till berättelsen om Ivan Thor en ”self-made man” och en mångsidig entreprenör

N A Svensson från igår till idag – Per och Lotta Svensson berättade,  10 mars

Lördagen den 10 mars, hölls i Stadsvakten, ett mycket intressant och välbesökt föredrag av Per och Lotta Svensson under rubriken: ”125 år av krämare Svensson. En berättelse över fyra generationer”. N A Svensson är troligtvis Nyköpings äldsta familjeföretag med deras 125 år. Ca 80 personer lyssnade på föreläsningen. Ordf. i Stadsvakten och Nyköpings hembygdsförening Eva Andersson tackade föredragshållarna för ett intressant föredrag

Hans, Henrik och Sigge berättade OS-minnen och om Gert Fredriksson, 24 februari

Lördagen den 24/2 berättade Hans och Henrik Nilsson och journalisten Sigge Johansson i Stadsvakten under rubriken:  ”Olympiska spel – Guld & Ära”. Publiken fick vara med om en vandring i hur det är att delta i Olympiska spel och om Gert Fredrikssons, Hans och Henrik Nilssons otroliga bedrifter inom sporten. Nyköpings har glädjande många idrottsmän som har satt Nyköping på kartan i Sverige, Europa och världen.Ett stort antal personer kom för att lyssna på de mycket intressanta föredragen.
Detta var ett samarrangemang mellan Nyköpings hembygdsförening och Stadsvakten – Nyköpings Kulturarvsmuseum.
Ordförande i Stadsvakten Eva Andersson tillika ordförande i Nyköpings hembygdsförening tackade föredragshållarna för intressant föredrag.

Årsmöte, 10 februari

Lördagen den 10 februari höll Nyköpings hembygdsförening årsmöte och firade samtidigt avslutningen på föreningens jubileumsår, dvs föreningens 40-åriga verksamhet.

Årsmötet inleddes av ordförande för föreningen Eva Andersson, som hälsade välkommen. Därefter visade och berättade Bildgruppen, genom Assar Alexandersson, Ronny Sagebrand och Hasse Johnsson, ett antal historiska bilder från Nyköping.

En hälsning via telefon kom från grundaren Bibi Rosengren.

Sven Erik Ohlsson valdes till ordförande för årsmötet och Eva Rosell Henryson till sekreterare.

Därefter ajournerades årsmötet. Anledningen till detta var att  Nyköpings Hembygdsförenings nya utvalda hedersmedlem skulle presenteras. Nyköpings hembygdsförening är restriktiv med att välja hedersmedlemmar och har under 40 år endast valt två tidigare. På dagens årsmöte presenterades tredje hedersmedlemmen, som är Håkan Norén. Håkan var med och startade Nyköpings hembygdsförening och har under alla år samarbetat med Nyköpings hembygdsförening dels genom utgivning av böckerna Nyköpings historia del 1 och 2. Han skriver också kontinuerligt i Nyköpings hembygdsförening bok Nyköping i våra hjärtan och håller föredrag och mycket mer.

Vi förhandlingarna omvaldes omvaldes Eva Andersson som ordförande och samtliga styrelseledamöter och suppleanter  blev antingen omvalda på två år eller har ett år kvar på sitt mandat. Styrelseledamöter och suppleanter är: Bengt Sjögren, Eva Rosell Henryson, Lars Andersson, Carl Gedda, Mats Johnson, Siv Lindeborg , Gudrun Engquist och Hans Karlsson. Till revisorer omvaldes Ulla-Britt Larsson och Jan-Erik Carlsson.  Som valberedning omvaldes Fredrik Lindeborg och Eric Midfalk.

148 personer kom för att lyssna. Ett stort tack till alla som kom.