Välkommen till Nyköpings Hembygdsförenings hemsida

Aktuella aktiviteter:

  • Nordiskt julbord, 13 december, mer info nedan

Nyköpings hembygdsförenings program för 2017


NHF Program 2017

Kommande aktiviteter

Nordiskt julbord, 13 december

NORDISKT JULBORD – på självaste Luciadagen onsdag den 13 december kl. 18.00 samlas vi i NK-villan för att avnjuta ett härligt julbord i samarrangemang med Föreningen Norden och Nyköpings Hembygdsförening. Vi har den stora glädjen att även i år hälsa Lucia med sina tärnor från Kulturskolan i Nyköping välkomna till vårt julbord och vi ser fram emot ett stämningsfullt och fint framträdande. Lotta Wolkoff berättar om hur man firar jul i Finland och om finska jultraditioner något som kommer att bli mycket intressant!

Pris 240:- för medlemmar och 290:- för icke medlemmar.

Reservera kvällen som blivit ett av våra mest uppskattade program och anmäl dig senast onsdag den 6 december (bindande anmälan) till  Eva Andersson tel 0738-286467 eller e-post [email protected]

Genomförda aktiviteter Gästabudsåret 2017

Julmarknad på Stadsvakten, 3 december

På första advent/skyltsöndagen var det premiär för Nyköpings hembygdsförenings nya julmarknad i Stadsvakten – Nyköpings kulturarvsmuseum. Marknaden var mycket välbesökt. På plats fanns Nyköpingshus Spelmansgille och Folkdanslaget på Nyköpingshus. Det var dans kring julgranen och mycket fin folkmusik. Lekfrämjandet hade byggt en fin sagogrotta för barnen.  Christina Uggla sålde fina julkransar och hemmagjord marmelad och chutney. Det fanns möjlighet att köpa julkärvar med mera. Nyköpings hembygdsförening sålde korngryn med fläsk, varm korv, kaffe med hembakade bullar samt arrangerade en tipspromenad i utställningarna. Det blev en mycket lyckad julmarknad som gladde både unga och äldre, förhoppningsvis början på en ny jultradition i Nyköping.

 

 Grötfest för 80+, 22 november

Den 22 november arrangerade Nyköpings hembygdsförening grötfest för pensionärer som är 80 år eller mer. Vi var ca 130 personer och festen hölls i Restaurangskolans lokaler. Hembygdsföreningens ordförande Eva Andersson inledde med att hälsa välkommen och berättade om hembygdsföreningens verksamhet i Stadsvakten, Nyköpings nya kulturarvsmuseum. Därefter bjöds det på risgrynsgröt, skinksmörgås och kaffe och pepparkakor. Höjdpunkten var underhållning av Leif Jakobsson som berättade historier från ett svunnet Sörmland som han också illustrerade med sång och musik.

 

Medeltiden och Nyköpings Gästabud, föredrag av Dick Harrison, 19 oktober

MEDELTIDEN OCH NYKÖPINGS GÄSTABUD – MYTERNA OCH SANNINGARNA – Dick Harrison, författare och professor vid Lunds Universitet, och en av Sveriges mest omtyckta populärhistoriker, redde ut vad som hände på slottet i Nyköping anno 1317. Den dramatiska händelsen då kung Birger lät fängsla sina bröder, hertigarna Valdemar och Erik, är känd som Nyköpings Gästabud. Dramat och tiden då det utspelar var det spännande ämnet för föredraget.

Programmet, som var ett samarrangemang med Nyköpings Hembygdsförening, Föreningen Norden och Nyköpings bibliotek, inledde ”LitterArt Gästabud” torsdagen den 19 oktober på Nyköpings Teater.

 

Invigning av Hållets gruvor, 7 oktober

Lördagen den 7 oktober invigdes Hållets gruvor med ca 250 personer på plats. Invigningstal hölls av Olof Pettersson från Länsstyrelsen och Gert Magnusson från Jernkontoret. Eva Andersson ordförande i Nyköpings hembygdsförening var moderator.
Invigningen avslutades med ett skådespel av Nyköpings Stads Teater som på ett mycket underhållande sett levandegjorde en episod i gruvmiljöns historia.

På Hållet i Nyköping har från tidig medeltid och fram till under 1800-talet bedrivits gruvverksamhet. Det finns många gruvhål, alla igenlagda utom ett, nämligen Gustav Adolfsgruvan som var en silvergruva. Övriga gruvor i närheten var järngruvor.

Ett antal ideella föreningar har tillsammans med Nyköpings kommun under de senaste två åren bedrivit ett projekt för att kunna synliggöra den tidigare gruvverksamheten. Detta har inneburit att en ”gruvstig” med informationstavlor har anlagts  i det gamla gruvområdet och en trappa ner i Gustav Adolfsgruvan har byggts. Målet är att kunna ge besökare en vision av verksamheten och livet vid gruvorna under olika tider.

Ett stort tack riktades till alla som haft del i forskning och utformning av innehåll och Arrangör var projektgruppen Hållets gruvor bestående av Nyköpings kommun,  Nyköpings hembygdsförening,Södra Sörmlands Industrihistoriska förening, Frisksportarna i Nyköping och Nyköping-Oxelösunds Släktforskarförening. Projektet har delfinansierats genom LONA,den lokala naturvårdssatsningen.
Från Nyköpings hembygdsförening har vice ordförande Bengt Sjögren varit drivande i projektet.

 

Kyrkogårdsvandring på Östra kyrkogården, 16 september

Lördagen den 16 september hade Nyköpings hembygdsförening kyrkogårdsvandring på Östra kyrkogården. Eva Rosell Henryson guidade. Temat för vandringen var adel, präster, borgare och bönder. Tidsmässigt handlade det om från 1700-tal till nästan nutid. Eva hade en välplanerad guidning både gällande tid och innehåll. Många nickade igenkännande och bidrog med personliga reflexioner. Drygt 50 person gick den intressanta kyrkogårdsvandringen.

 

Kulturarvsdagen, 10 september

Den 10 september firades kulturarvsdagen på Stadsvakten Nyköpings Kulturarvsmuseum med föredrag av Arkitekt Hadar Nordblom som lyfte arkitektoniskt intressanta byggnader i Nyköping . Ett femtiotal intresserade kom för att lyssna på det mycket intressanta föredraget. Detta var ett samarrangemang mellan Nyköpings hembygdsförening och Stadsvakten

Invigning av Stadsvakten – Nyköpings kulturarvsmuseum, 9 september

Stadsvakten Nyköpings permanenta kulturarvsmuseum invigdes lördagen den 9 september kl. 12.00 av kommunstyrelsens ordförande Urban Granström. Urban Granström tackade ordförande i Stadsvakten Eva Andersson och alla ideella krafter som står bakom alla utställningarna och önskade lycka till med verksamheten. Urban Granström informerade också om att byggnaden är placerad i anslutning till kulturstråket i Nyköping en strategisk bra placering för ett lokalt permanent kulturarvsmuseum i Nyköping. Eva Andersson tackade Urban Granström som gjort allt detta möjligt , ett stort tack riktades till fastighetschef Mikael Karlsson för gott samarbete under projekttiden, ett stort tack riktades till Sörmlands Sparbanks regionchef Hans Olof Ebbesson och Lennart Larsson chef för tillväxtbanken som med en ansenlig summa givit oss möjlighet att investera i nya inventarier. Stort tack riktades också till Arkitektkopia för reducerade kostnader vid tryckning av skyltar. Kurt Johansson Metalltryckaren med fru Agneta som skänkt fantastiskt fina tennföremål till Stadsvakten, Ryds glas för reducerad kostnad på plexiglas. Bo Nilsson för att han snyggade till och förgyllde av Gert Fredrikssons kopior av Guldmedaljerna och ett stort tack till Magnus Gustafsson och hans fantastiska gäng från Returen i Nyköpings kommun som ställde upp med sin personal som bar och släpade våra inventarier. Eva riktade också ett tack till samtliga vänföreningar för att de stöttar föreningen Stadsvakten. Många kända ansikten fanns på plats. Landshövding Liselott Hagberg med maken Göran, Länsmuseichef/ länsantikvarie Karin Lindvall, kommundirektör Eric Carlgren med hustru , Kultur och fritidsnämndens ordförande Carina Wallin, Jubileumsgeneral Ulf Westman, Centerpartiets gruppledare Martina Hallström och Kd:s gruppledare Marita Göransson för att nämna några av de flera hundra Nyköpingsbor och turister som kom för att vara med om invigningen.

Vikingaliv i Släbro, 8 september

 

Utflykt till Kolmården och Kila kyrka, 2 september

Den 2 september arrangerade Nyköpings hembygdsförening en utflykt till Kolmården och Kila kyrka. Första stoppet var Sveriges Trollerimuseum med tillhörande hantverksby. Museet förestås av trollkarlen Tim Star, som guidade och trollade för oss. Han utförde de mest fantastiska tricks, trots att en del av oss stod helt nära honom var det helt omöjligt att förstå hur han gjorde. Därefter åt vi en utmärkt lunch på Ettans Kök och sedan bar det av till Marmorbruket, vilket var huvudplatsen för brytning och bearbetning av Kolmårdsmarmor. Även här fick vi en mycket trevlig guidning med en intressant beskrivning av verksamheten både då och nu. Sista anhalten var Kila kyrka med den berömda altartavlan i guldmosaik. Här guidade Ingela Prytz mycket kunnigt och intressant.

Utflykten blev väldigt lyckad, allt klaffade, vädret var varmt och soligt, guiderna var perfekta, lunchen var god och inte minst så var alla resenärerna glada och trevliga

Stenkullatorpets dag, 1 september

Fredagen 1 september var det höstmarknad på Stenkullatorpet med 140 förskolebarn och elever från Stenkullaskolan. Tillsammans med dessa deltog även föräldrar och syskon. Rektor Annika Granath hälsade välkommen och ordförande i Nyköpings hembygdsförening Eva Andersson berättade om det långvariga samarbetet och om Stenkullatorpets historia. Därefter fick alla barn baka bröd och grädda på öppen häll. Biodlarförening i Nyköping berättade om biodling. Gamla lekar lärdes ut av lekfrämjandet. Ett stort tack till alla för en lyckad höstmarknad. Detta är ett samarrangemang med  Stenkullaskolan och Nyköpings hembygdsförening som pågått under lång tid.

Nationaldagsfirande, 6 juni

Nyköpings hembygdsförening firade Nationaldagen i strålande solsken på vallarna Nyköpingshus. Dick Harrison höll Nationaldagstal med historiskt förtecken. Ordförande i Nyköpings hembygdsförening Eva Andersson tilldelade Nyköpings hembygdsförenings hantverksstipendium till läderhantverkare Jenny Larsson, för att hon för läderhantverket vidare med traditionella hantverksmetoder. Hennes arbeten är enbart tillverkade i vegetabiliskt garvade hudar med ett för miljön hållbart tänk. Jennys läderprodukter är handgjorda med fokus på detaljer som är avgörande för en långvarigt slutprodukt. Bakom varje produkt ligger kritiskt tänkande,metodiskt arbetande händer och kärlek till hantverket.Läs mer om Jennys hantverk på hennes hemsida http://www.jennyloustore.com/

Guidning vid utgrävning i Oppeby, 29 maj

Måndagen den 29/5, bjöd Nyköpings hembygdsförening in till att genom Stockholms länsmuseums projektledare Johan Runer visa utgrävningarna i Oppeby. Drygt 70 personer kom för att lyssna .
Anledningen till undersökningen är främst att nya fastigheter ska uppföras på marken och att kunskapen om gravfälten ska dokumenteras för framtiden. I samband med utgrävningen kommer museets arkeologer att hålla öppna och kostnadsfria visningar för allmänheten.

Gravfältet i Oppeby har tillkommit under vikingatiden, cirka 800–1050 e.Kr. På gravfältet har man funnit både hedniska och kristna gravar. Runstenarna i Släbro, en knapp kilometer nordväst om gravfältet, är bland de äldsta som hittats i denna del av Södermanland.

– Tack vare runstenarna kan vi förstå att kristendomen slog igenom tidigt här. En av frågorna som vi ställer oss i samband med utgrävningen är om samtliga personer i området var kristna vid den här tidpunkten, eller om den hedniska tron fortfarande levde kvar parallellt, säger Johan Runer som är arkeolog på Stockholms läns museum och projektledare för utgrävningen.

Den hedniska begravningen var förmodligen ett skådespel för de efterlevande. Den döde kremerades fullt påklädd och fick ofta föremål med sig till dödsriket. Om personen hade varit rik placerades ofta flera och finare föremål bredvid den döde, ibland offrades även djur som fick följa med på det brinnande bålet. När kropp och föremål hade förvandlats till aska, släpade de efterlevande stenar och jord till gravplatsen. Graven kunde bestå av bara sten (stensättningar eller rösen), eller av jord (högar).

På gravfältet i Oppeby har man hittat både stensättningar och högar.

Den kristnes grav var mycket enklare och inte så stor som den hedniska graven. Det handlar om små och låga stensättningar, ibland saknas gravöverbyggnad helt och hållet. Den döde brändes inte längre, utan begravdes i en kista eller i svepning. Det var inte heller så många föremål som lades ned i graven. Om så skedde, var det främst av magisk-religiösa skäl.

– Det är alltid viktigt att noggrant dokumentera en utgrävning och spara alla fynd från den. Kunskapen om gravfälten finns på så sätt även kvar in i framtiden, säger Johan Runer.

Turista hemma-dagen, 20 maj

 

Lördagen den 20 maj deltog Kulturhuset Slottsvakten och Nyköpings hembygdsförening på turista hemma-dagen . På stora torget i Nyköpings bjöd hembygdsförening på en historisk tipspromenad med fina priser. Carina Wallin kultur och Fritidsnämndens ordförande passade på att gå den historiska tipspromenaden. Kl. 12.30 var det stadsvandring med guidning i Rådhuset med Assar Alexandersson. Kl 14.00 berättade Sigge Johansson i Kulturhuset Slottsvakten om Gert Fredriksson vår största olympier genom tiderna. Eva Andersson ordförande i Kulturhuset Slottsvakten och Nyköpings hembygdsförening intervjuades av gästabudsgeneralen Ulf Westman om alla kulturaktiviteter som sker framöver. 

En dag på Rosenkälla kulle, 17 maj

Den 17 maj hade Nyköpings hembygdsförening stadsdelsvandring i Rosenkälla under ledning av Carl Gedda och Assar Alexandersson. Dessutom hade Magdalena Fors en intressant guidning av Franciscuskapellet för allmänheten och eleverna i åk 4 från Rosenkällaskolan. Franciscusgården bjöd på saft, kaffe och bullar. Många hade trotsar regnet för att vara med denna trevliga förmiddag i omkring Rosenkälla kulle.

Folkskolan 175 år och Gammeldags skoldag, 6 maj

 

Lördagen den 6 maj firades Folkskolan 175 år i Kulturhuset Slottsvakten med en intressant föreläsning av Göran Hedin, där åhörarna fick följa med på en vandring i Nyköpings Folkskolas dryga 175-åriga historia. Det bjöds på tre mycket bra teaterföreställningar om gammeldags skoldag av eleverna i åk 5b från Långsättersskolan och deras lärarinna Gunilla Ekholm samt Anders Tegner som spelade överlärare. Lekfrämjandet lärde ut lekar från förr.Ca 150 personer kom för att lyssna.

Valborgsmässofirande vid Nyköpingshus, 30 april

 

Nyköpings hembygdsförening arrangerade traditionellt Valborgsmässofirande vid Nyköpingshus . Eva Andersson ordf. I Nyköpings hembygdsförening hälsade välkommen och berättade att föreningen firar 40 år och har haft ansvaret för Valborgsmässofirandet vid Nyköpingshus under dessa 40 år.
Årets Valborgsmässofirande inleddes och avslutades med traditionella mycket uppskattade vårsånger av W6-kören och med ett mycket fint vårtal av länsmuseichef Karin Lindvall. Valborgsmässofirandet avslutade med att vårelden tändes. Ett stort tack till hembygdsföreningens Lars,Bengt,Carl,Eva RH ,Ulf och Hans som vaktade brasan så att den inte tändes för tidigt och till Eva och Lars som vaktade brasan tills den brann upp.

Berättareftermiddag  med Lars Einar, 22 april

Lördagen den 22 april var det berättareftermiddag i Kulturhuset Slottsvakten . Lars Einar berättade om hans far Ernst Einar och hans mekaniska verkstad. Ernst Einar var uppfinnare och förbättrade många tekniska lösningar Ernst Einar utvecklade brandspruta till brandbilar, NYGE Haglunds persienmaskin. bromsklossar till F11, mekanik till Centrufugalrör, olika verktyg till ANA, med mera. Han var inte rädd för att prova annat också. Ernst Einar provade också på att tillverkning av läsk. Stort tack till Lars Einar för ett mycket intressant föredrag.

Föredrag om Anna-Lisa Säfströms handarbeten, 8 april

Lördagen den 8 april invigdes handarbetsutställningen av Anna-Lisa Säfströms verk i Kulturhuset Slottsvakten. Dels genom föredrag av Kerstin Öhrnberg om Anna-Lisa Säfström samt invigning av handarbetsutställningen och överlämnande av Anna-Lisa Säfströms handarbetsdonation till Nyköpings hembygdsförening vilket är en gåva från Ludgo-Spelviks hembygdsförening. Det är en komplett samling om flera hundra handarbeten, mönsterböcker, utklipp från tidningar och reportage som bl.a. tidningen Året runt publicerade under 25 år. Även utländska tidningar ville ha hennes modeller, dom finns i alla världsdelar. Missa inte tillfället att se denna unika utställning av en komplett samling av handarbeten. (Slottsvakten är öppen 12.00 — 16.00 lördagar och söndagar)
Det är en glädje för Nyköpings hembygdsförening att visa och ta emot denna kompletta stora samling av handarbeten. Vi kommer att vårda och visa den för allmänheten i vårt kulturarvsmuseum.
Mötet avslutades med kaffe och Hembygdsföreningens ledamot Siv Lindeborgs goda bullar.

Stadsdelsvandring i Högbrunn/Hemgården, 6 april

Torsdagen den 6 april hade Nyköpings hembygdsförening stadsdelsvandring på Hemgården och Högbrunn med hembygdsföreningens kunniga och meddelsamma guide Eva Rosell Henryson. Arrangemanget är det första i en serie stadsdelsvandringar i Nyköping.  Ca 70 personer kom till den mycket intressanta vandringen som speglade människor och företag som varit bosatta och verkat i området. Den stora publiken kunde också bistå med mycket kunskap om personer i området.

Nordiskt gästabud, föredrag av Anita Grede och buffé, 26 mars

 

Söndagen den 26/3 var det Nordiskt gästabud på Nyköpingshus. Där bjöds det på en trevlig middag med föreläsning av textilkonstnärinnan Anita Grede. under rubriken”som om tiden inte fanns” Anita har gjort många offentliga verk. Ett litet urval:  Anitas trollflöjten hänger på Ingmar Bergmans privata biograf på Fårö. I Sv. Margaretakyrkan i Oslo finns två Mariabilder. Anitas verk hänger i många kommuner i Sverige. I Nyköping finns hennes verk bl.a på Culturum för att nämna något.

Detta var ett samarrangemang mellan Nyköpings hembygdsförening och Föreningen Norden.

Kretsmöte med 17 hembygdsföreningar, 16 mars


Nyköpings hembygdsförening hade ansvaret för kretsmötet för 16 hembygdsföreningar plus Oxelösunds hembygdsförening den 16 mars i Kulturhuset Slottsvakten Hembygdsföreningarna representerar tillsammans ca 5000 medlemmar i kommunen och har ett stort kulturutbud dels genom föredrag olika aktiviteter samt genom intressanta museum och hembygdsgårdar visa Nyköpings kommuns kulturarv. Ikväll var Erik Lindhe och Lasse Persson från Nyköpings kommun inbjudna, för att berätta om deras verksamhetsområden och om nya Nyköpingsguiden samt om turista hemma dagen. Ett stort tack till dem för värdefull information och till alla hembygdsföreningar i kretsen som informerade om alla aktiviteter i kretsen.

Föredrag av Sonja Svensson om barntidningar, 25 februari


Den 25 maj kl.14 arrangerade Nyköpings hembygdsförening en gästabudsaktivitet i samarbete med Kulturhuset Slottsvakten under temat: När skolklockan ringer under Gästabudsåret.  Sonja Svensson, docent i Litteraturvetenskap och f.d. chef för Svenska barninstitutet, höll föredrag under rubriken: Barntidningar från bokhandlare Kullbergs gård till Bonniers och Swedbank.

Sonja föreläste om Stina Quint, som bl. a.  var småskollärare på Arnö i Nyköping och ”mamma” till Folkskolans barntidning som senare bytte namn Kamratposten.
Att starta en egen tidning var inte lätt. Det krävdes både tid och pengar. Men Stina var envis. Hon la ner många timmar av sin lediga tid. Hon bad rika människor och kända författare om hjälp att stödja tidningen. Och det lyckades! Den 16 mars år 1892 kom det allra första numret av Folkskolans barntidning ut.  Tidningen blev direkt en succé. Att prenumerera kostade bara 1 krona och 15 öre – för ett helt år!

Stort tack till Sonja för ett engagerat och mycket intressant föredrag om hur Kamratposten och andra barntidningar har sitt ursprung i Nyköping.

Årsmöte, 11 februari 

Lördagen den 11 februari höll Nyköpings hembygdsförening årsmöte och firade samtidigt 40 år av verksamhet. Årsmötet inleddes med trevlig musikunderhållning av Good Fellows orkester.
Nyköpings hembygdförsenings stipendiat 2016 Maja Lindh berättade om sin verksamhets inom sömnad. Ett bildspel visade delar av hembygdsföreningens verksamhet under 40 år. Assar Alexandersson har utsetts till hedersmedlem för sitt långvariga arbete i föreningen.
Därefter följde årsmötesförhandlingar. Eva Andersson omvaldes som ordförande. Samt ledamöterna Bengt Sjögren ,Eva Rosell, Lars Andersson, Mats Johnson, Siv Lindeborg, Carl Gedda. Suppleant Gudrun Engqvist. Nyval av Hans Karlsson som suppleant.
Per Berg avgick och avtackades. Årsmötet avslutades med smörgåstårta, kaffe och kaka.

Föredrag om Mjölkcentralens och Arlas historia, 21 januari

MCbildFotograf: MCbild

Se affisch nedan

Affisch Mjölkcentralen 21 januari 2017

Styrelsemöte och medlemsutskick, 10 januari

Den 10 januari samlades styrelsen hemma hos Eva och Lars Andersson för årets första möte. Huvudsyftet med mötet var att förbereda för årets första medlemsaktiviteter speciellt årsmötet den 11 februari. I samband med detta gjorde vi också i ordning medlemsutskicket inför styrelsemötet.