Norrbostämman

Välkommen till Norrbostämman 7-8 juli 2018 – den lilla, gemytliga stämman utanför Hudiksvall!

Norrbostämman 2018 kommer liksom förra året att gå i sångens tecken parallellt med sedvanligt buskspel. Se detaljerat program nedan.

På lördagen den 7 juli har vi förstämma då man kan komma och bo på vår lilla camping och låta tonerna spridas över sjö och berg natten lång på ”gården med det vackraste läget”. Kontakta Stig på 070-333 84 33 för bokning av campingplats!

Söndagen den 8 juli är själva stämman, då det blir allsång, allspel, dans på logen, barnteater, scenframträdanden och en massa annat trevligt.

Serveringen har öppet under stämman så länge som det finns relativt många fikasugna, och du kan köpa hembakt fika, Forsa ostkaka, kolbullar, korv m.m. Vi bakar med smör!

Varmt välkomna!
Emma Härdelin och Norrbo hembygdsförening

PROGRAM

Lör 7 juli: Förstämma
Hembygdsgården är öppen från kl. 18 för alla som vill spela själva, träffas och umgås och skapa nya musikaliska möten. Fri entré. Boka plats på campingen!

Sön 8 juli: NORRBOSTÄMMAN 2018
För detaljerad info, läs längst ned efter programpunkterna
Entré 100 kr (fritt för musikanter, dräktklädda och barn upp till 16).

Kulturkyrkan i Bästdal, Norrbo
11.00 Stämmogudstjänst med Norrbo spelmanslag
Arr: Norrbo-Bjuråkers församling

Mangårdsbyggnaden
11-12.30 Viskurs med Ulrika Bodén (1)
16.00 Visstuga

Stora scenen
13.00 Allspel med Marita Sandberg
13.45 Allsång med Emma Härdelin
14.15 Öppen scen
15.15 Jan Hammarlund (2)
17.00 Frifot (3)

Danslogen
14.00 Lilla trollet Skrutt möter Skogsfrun. Barnföreställning (4)
18.00 Norr om Stockholm, danskonsert (5)
Därefter dans till spellista.

(1) KURS MED ULRIKA BODÉN

Välkommen på kurs med folksångerskan Ulrika Bodén!

Ulrika Bodén med rötterna i Helgum har de ångermanländska visorna nära hjärtat. Med sitt uttrycksfulla sångsätt räknas hon som en av landets främsta folksångerskor och på senaste skivan Te berga blå hyllar hon fäbodmusiken och dess traditionsbärare. Ulrika är en uppskattad pedagog och i Norrbo kommer kommer hon att lära ut några av sina finaste kärlekssånger och vallvisor.
Anmälan: https://bilda.nu/studiecirkel/kurs-i-folkvisor-med-ulrika-boden-pa-norrbostamman-410810

Ta gärna med något att spela in visorna på (t ex mobiltelefon). Kursen kostar 200 kr och faktureras efter kurstillfället.

Arr: Bilda


(Foto: Leif Wikberg)

(2) JAN HAMMARLUND
Jan Hammarlund är en sjungande sångdiktare aktiv sedan 70-talet – politisk, humoristisk, lyrisk och gränslös. Han hade kunnat vara en dammig symbol från annan tid. Han har alla lämpliga meriter. Han sjöng på Gärdet, har turnerat i Sydamerika och sjungit in låtar av Victor Jara, Violeta Parra och Silvio Rodriguez. Men Jan Hammarlund är långt ifrån schablonen. Tankarna går ibland till någon gammal kabaré eller en salig Frälsis-orkester.

I en värld där en smekning är mer obscen än ett knytnävsslag behövs det minst en Jan Hammarlund. Hans egna texter vilar oftast i en djup humanism och en enkel önskan om tolerans.

Kända låtar är ”Jag vill leva i Europa” och ”Ville”.


(Foto: Jeanette Andersson)

(3) FRIFOT
Bland storheterna på den svenska folkmusikscenen intar Frifot en särskild position. Ända sedan gruppens bildande 1987 har Frifot varit främst bland de som verkar på den mer traditionella delen av denna scen. Inte alldeles märkligt med tanke på att Frifot består av tre av de mest färgstarka profilerna i den svenska folkmusiken. Allesammans med en djup förankring i traditionen, och allesammans drivna av en lust att omsätta dessa kunskaper i nuet och att föra den traditionella musiken vidare, att göra den tillgänglig för dagens publik och inte minst även för en publik utanför de vanliga folkmusikkretsarna.

Frifot består av:
Per Gudmundson /fiol, säckpipa, sång
En av våra mest uppskattade och respekterade spelmän, på egen hand såväl som i olika konstellationer. Musikalisk hemvist är Rättvik vars rika fioltraditioner utgör grundton och inspirationskälla till en personlig spelstil som beskrivits som på samma gång kraftfull och lyrisk. Per har också på ett avgörande sätt bidragit till att blåsa nytt liv i den svenska säckpipetraditionen. I juli 2006 mottog han Zornmärket i guld, en utmärkelse som utdelas till ”synnerligen framstående traditionsbärare”.

Ale Möller /mandola, flöjter, harpa, sång
Mångmusikanten som på krokiga musikaliska vägar sökt sig hem till den svenska traditionsmusiken. Där har han blivit en centralgestalt i sökandet efter nya klanger och uttryck. I lyhört samspel med olika traditionsspelmän har han introducerat nya instrument i låtspelstraditionen, samtidigt som han fördjupat sig i äldre folkmusikinstrument som sälgflöjt, spelpipa, horn och skalmeja. Ale har också gjort sig känd för sina lyckosamma korsbefruktningar av den svenska folkmusiken med olika musikaliska genrer och musik från andra delar av världen.

Lena Willemark /sång, fiol, flöjt
En av våra stora sångerskor, stadigt förankrad i folkmusiken hemifrån Älvdalen i Dalarna. Dess skatt av egensinniga låtar och visor förvaltar hon både som fiolspelman och, framförallt, som en mycket personlig sångerska med ett uttryck som inte låter sig begränsas av genreetiketter. Lenas Willemarks betydelse som stilbildare och inspirationskälla för den nya generationen svenska folksångerskor går inte att överskatta.

Frifot spelar bara tillsammans i undantagsfall numera, och NORRBOSTÄMMAN 2018 är just ett sådant tillfälle!


(Foto: Andrea Turander)

() LIlla trollet Skrutt möter Skogsfrun – barnföreställning

När Skogsfrun rövat bort trollbyns alla getter finns det bara en som kan ta sig an uppgiften: lilla trollet Skrutt! Men varför är Skogsfrun så elak? Och hur kan hon inte veta vad vänskap är? I föreställningen får barnen hjälpa Skrutt att klara sig igenom Skogsfruns tävlingar och fundera över vänskap och utanförskap.

Tal, rörelse, sång och musik vävs samman till ett dynamiskt och uttrycksfullt berättande som tar med barnen på ett spännande äventyr i sagans värld. Musik och berättande av Alva Granström och Magdalena Eriksson, båda utbildade vid Kungliga musikhögskolan.

(5)
På Norrbostämman 2018 vill vi gärna bjuda på mer gammeldans inne på logen. Som inledande band till dans hör vi Norr om Stockholm i en svängig danskonsert, därefter spelar lokala spelmän vidare.

NORR OM STOCKHOLM
Slå upp en folkmusiksamling, vilken som helst. Vad ser du?
Gubbar, gubbar och åter gubbar.

I princip hela vår tradition bygger till synes på män som spelat fiol, på dessa mäns fäder och farfäder. Men vänta nu: Har det inte funnits en enda musicerande kvinna? Slå upp den där folkmusiksamlingen en gång till och titta lite närmre, mycket närmre. Ta fram förstoringsglaset och detektivblicken och du ska få se. Läs kommentarerna och leta: farmor, mormor, mor och syster. Det är dags att låta dessa kvinnor få ett eget namn och en egen plats.


(Foto: Joakim Brolin)

Dansprogram
Kl 18-19: Norr om Stockholm (danskonsert)
Kl 19-20: Delsbo Spelmanslag
Kl. 20-20.45: Folkes Folk
Kl. 20.45-21.45: Karin Hjelm med Kaisa och Håkan
Kl. 21.45-22.15: Hanna Tibell och Erik Bergström