Norrbostämman söndag 9 juli

NORRBOSTÄMMAN 2017
– en del av Musik vid Dellen –
Söndag den 9 juli går självaste Norrbostämman av stapeln på ”gården med det vackraste läget” i de semi-centrala delarna av byn Gammelsträng! Inträde 100 kr (fritt upp till 16 år, spelmän, sångare, dräktklädda)
Dagen inleds med en dubbel smällkaramell kl. 11.00:
*Viskurs med Sofia Sandén
Arr: Studieförbundet Bilda GävleDala.
*Stämmogudstjänst OBS i Kulturkyrkan i grannbyn Bästdal
Gudstjänst med Lena Funge, Sonja Kroon Björgyll samt Norrbo spelmanslag.
Arr: Bjuråker-Norrbo församling.
Kl. 13.00 drar allspelet med Marita Sandberg igång efter sedvanligt marscherande från tallbacken.
Vid kl. 14 blir det allsång med Norrbostämmans husband HomeCraft och körer.
Ca kl. 15 är det Öppen Scen för alla sångare och musikanter.
Kl. 15 är det också barnföreställningen Långt bort i skogen för barn 5-10 år.
Kl. 15 börjar även visstugan där Nätverket för folklig sång i Gävleborg inleder.
Kl. 16.30 blir det stor konsert med de för Norrbostämman återförenade ikonerna från 70-och 80-talen: Folk och Rackare.
Därefter är det fritt spel, sång och dans på gården, i buskar och på campingen så länge ork och inspiration finns..!
Folk & Rackare var en av de mest inflytelserika grupperna inom svensk folkmusik under 1970-80 talet. Med intrikat stämsång och blandning av elektriska och akustiska arrangemang av främst medeltidsballader, har de kommit att bli den nya generationens folk och balladsångares stora förebilder. Carin Kjellman och Ulf Gruvberg gav ut sin första skiva Med rötter i medeltiden 1974. Något år senare bildade de kvartetten Folk & Rackare tillsammans med norrmännen Jørn Jensen och Trond Villa som tog med det norska
bordunsoundet in i gruppen.Brittiska folkrockband som Fairport Convention och Pentangle blev en stor influens för bandet, liksom tidig musik. Genom sina nyskapande arrangemang har de nått en bred svensk, och internationell publik.

Norrbostämmans värd Emma Härdelin Emma tillhör den fjärde generationen yrkesutövande folkmusiker i sin familj och har främst gjort sig ett namn på folk- och världsmusikscenen som frontsångerska i grupperna Garmarna och Triakel.

Hon är flerfaldigt Grammis-nominerad och vann även en Grammis i kategorin ”Årets folkmusik” för albumet ”Guds spelemän” 1996. Har blivit belönad med guldskiva i Sverige och en Impala Award i Europa, turnerat världen över, samt prytt omslaget till amerikanska Billboard magazine.

Norrbostämmans allsångsledande husband HomeCraft består i år av Johanna Karlsson, fiol och Markus Räsänen på dragspel som vickar för ordinarie gitarrist Johannes Berndalen. Tillsammans med Emma Härdelin utgör de trion HomeCraft.HomeCraft är bandet som vill låta som jammet på efterfesten.

Med gemensam glöd för det roliga i musiken kommer de att uppmuntra Norrbopubliken till munter allsång helt i folklig stil. Kärleksfullt och okonstlat tar sig HomeCraft an allt ifrån från de simplaste kärleksvisor till de ösigaste fiolmelodierna och förmedlar känslan av just det där intima samspelet som kan uppstå i någons kök eller vardagsrum en sen kväll i glada vänners lag.

©Fotograf Heléne, Falun Denna bild får publiceras utan kostnad för Sofia Sandén och Maria Jonssons egen marknadsföring, förutsatt att byline: Fotograf Heléne är utsatt alt. Heléne Sjöstrand eller www.fotografhelene.se. Uteblir byline faktureras aktuellt arkivpris. Bilden får ej säljas vidare!Fotograf: ©Fotograf Heléne, Falun Denna bild får publiceras utan kostnad för Sofia Sandén och Maria Jonssons egen marknadsföring, förutsatt att byline: Fotograf Heléne är utsatt alt. Heléne Sjöstrand eller www.fotografhelene.se. Uteblir byline faktureras aktuellt arkivpris. Bilden får ej säljas vidare!

Långt bort i skogen är en audiovisuell folkmusikföreställning för barn ca 5-10, av och med Sofia Sandén och Maria Jonsson. Temat är fäbod- och vallmusik och i föreställningen får publiken ta del av livet på fäboden som hur man lockar på djuren eller kokar messmör. Vallvisor blandas med svängiga låtar. Musiken liveloopas och integreras med publiken. På filmduken visas dels gamla arkivfilmer och dels filmer från Karl Tövåsens fäbod utanför Rättvik.

Långt bort i skogen har spelats sedan 2015 både som skol- och offentlig föreställning över hela Sverige och nominerades till årets folkmusik på Dalecarlia Music Awards 2016.

Marita Sandberg, Norrbostämmans allspelsledare, är utbildad fiolpedagog och bosatt i Norrbo. Hon har startat och leder Norrbo spelmanslag och Norrbokören.

Sofia Sandén är en sångerska och folkmusiker från Leksand som efter studier vid Kungliga Musikhögskolan etablerat sig som en av den nya generationens folksångerskor. Hon har rönt stora framgångar med bland annat folkmusikgruppen Ranarim och har gjort flertalet skivinspelningar och turnéer i Japan, USA och Europa. Nu är hon aktuell i folkmusiktrion Sandén-Nygårds-Carr.
Om det inte är för blåsigt så eldar våra stekare för kolbullar. Vi har även varm korv, ostkaka, mackor och gofika i serveringen.
Ta med alla dina vänner, kläder efter väder, filtar/stolar att sitta på i backen mot scenen (det finns en uppsättning bänkar) och ditt allra bästa humör så skapar vi tillsammans en minnesvärd stämma.
www.hembygd.se/norrbo
Foto Marita Sandberg: Bodil Nylander
Foto Emma Härdelin: Karin Alfredsson
Foto Folk och Rackare: Joakim Strömholm
Foto Långt bort i skogen: Fotograf Heléne
Foto HomeCraft: Joakim Brolin