Jumpalund

Jumpalund, som idag är en fritidsbostad, byggdes kring 1930, som en mindre folkpark.Norra Vi Socialdemokratiska ungdomsklubb (S.D.U.K) tog initiativ till festplatsen Jumpalund. I slutet av 1920-talet byggdes en liten dansbana på grosshandlare Konrad Anderssons mark. Den låg nedanför nuvarande Jumpalund, mot Solbacka och den invigdes 1928 av ingenjören Fredrik Rääf i Norrnäs. Det lär också vara han som gav festplatsen dess namn ”Jumpalund”. Den första dansbanan blev snart för liten och man hade planer på att bygga en ny. Efter några år fick ungdomsklubben möjlighet att hyra mark av Johan August Rylander. På den nya platsen byggdes dansbana, konditorikiosk, entréport och biljettkiosk.

Att hyra hela parken kostade 40 kr 1934. Ville man bara hyra dansbanan fick man betala 12 kr. Samma år kostade det 2 kr att hyra den nyinköpta korvkokaren. Den kostade 10 kr i inköp. Trots bekymmer med ekonomin lyckas föreningen de flesta år betala av på banklånet.

I början av 1950-talet fick Folkets Parkföreningen möjlighet att ta hand om och flytta torpet Svedala, som låg under prästgården i Norra Vi, till Jumpalund. Därmed kunde man bygga den nya serveringslokal som så väl behövdes.

Jumpalund var en mycket populär och välbesökt festplats men så bjöds också publiken på många av den tidens folkkära artister och andra förnöjelser. De som var med på festerna glömmer väl inte Tory Bernhards med ”Vildandens sång”, Sigge Furst känd från Frukostklubben, de duktiga dragspelarna Ivan Thelmé, Kalle Grönstedt, Olle Jonny, Jack Jill och naturligtvis Andrew Walter med Tompa Jahn och Birgit Keiving. Och visst minns de den smala gängliga mannen med de långa fingrarna, akrobaten och trollkonstnären John Martino som tillsammans med Gösta Frisks orkester stod för underhållningen den 2 juli 1955. Vi minns också det joddlande paret Gretli och Rudi Eggers i sina vackra tyrolerdräkter. Kanske någon också kommer ihåg ”Hjul-Johan” som reste omkring med sitt lilla tivoli. Hos ”Hjul-Johan” kunde man spela på chokladhjul, kasta pil eller åka karusell.

Så förändrades tiden. Folk flyttade från bygden, andra festplatser blev populära och publiken svek Jumpalund. Den 25 maj 1960 redovisas den sista dansen.

1970 upplöstes Folkets Parkföreningen och andelsägarna fick sina pengar. Därefter såldes festplatsen för 6.000 kr och är numera sommarställe. Kaffestugan har gjorts fin och entréportarna rustats upp och försetts med inskriptionen Jumpalund. Även den lilla konditorikiosken där man också köpte sin dansbiljett finns kvar.

I "Norra Vi boken" finns mer att läsa om Jumpalund för den intresserade. Boken finns att köpa hos Norra Vi Hembygdsförening.

 

https://youtu.be/LlLB2s8njDY


Förening:

Norra Vi Hembygdsförening

Skapad av: Norra Vi Hembygdsförening (2014-06-22 14:51:30) Kontakta föreningen
Ändrad av: (2015-05-16 14:39:02) Kontakta föreningen