I somras undersökte jag vilka böcker som fanns geografihyllan på biblioteket. Där fann jag Skomakarn, skräddarn och smen: sockenhantverkare i gamla tiders Närke. Författaren är JL Saxon och boken gavs ut 1934.
Jag fastnade för de fina bilderna som visade hur skomakarna arbetade.  Texten var en liten berättelse om hantverket genom tiderna.  Fick en idé om hur jag skulle, med hjälp av bilderna berättade om skomakarverkstaden i Soldattorpet. 
Det har tagit sin tid - har läst kapitlet om skomakarn många gånger. Saxon utgår från skomakarna i Gällersta trakten.  Bokens huvudperson Per Gustav  börjar som sockenskomakare och slutar som skofabrikör Hall i Örebro skofabrik 1895.

Sockenskomakarna gick hem till dem som ville ha skor gjorda.  Partiskohandlarna gjorde skor i hemmet och sålde på torget. Hemskomakarna var yrkesmän som gjorde skor i sitt hem, när partikohandlarna gav dem uppdrag.  Nästa steg  är skofabriken.
Har du bråttom,  titta på bilder, vill du veta mer läs texten och blir du jätteintresserad - gå till biblioteket och låna boken. Det finns faktiskt en liten kärlekshistoria i bok också, men tar jag inte upp här -då får du läsa boken.

skomakeriet i soldatorpet


Förening:

Norra Vättersbygdens Hembygdsförening

Skapad av: Norra Vättersbygdens Hembygdsförening (2024-10-25 09:32:56) Kontakta föreningen
Ändrad av: Norra Vättersbygdens Hembygdsförening (2025-01-16 10:31:44) Kontakta föreningen