2012: en snabb genomgång

 

När Siberien äntligen slog till hade vi redan dansat julen ut och sett snödropparna börjar leta sig fram. Men kylan dämpade inte farten på det pågående inventeringsarbetet av vår samling. Den 27 januari kom Maria Jehander-Andersson från Regionmuseet i Kristianstad med tips och råd om hanteringen och registreringen av våra textilier och sen dess har Olof, Kjell, Rose-Marie och Gunvor jobbat metodiskt igenom högarna av sköra plagg.

Den 10 mars kom Kalle Forss till hembygdsgården och pratade ingående om korgarna vi har ställt ut. En liten men högst intresserad åhörarskara ställde många kluriga frågor till experten under både föredraget och den fikastunden som följde.

Handlingarna på årsmötet den 25 mars avverkades smidigt och effektivt. Intäkter har täckt kostnader och både verksamheten och byggnadsrenovering fortskrider utan större hinder. Styrelseledamöter Iris Albinsson och Ivar Persson (kassör) avtackades med blommor efter mångårig tjänst. De nya ledamöterna som valdes in är Karolina Holmgren och Annika Böök (kassör). Efter fiket fortsatte diskussioner bland medlemmar ute på gårdsplanen i det strålande vårvädret.

Korgutställningen hängde med hela våren. Den 21 april ledde Mikael Svensson en heldags kurs i korgflätning. Deltagarna först hämtade lämpligt material lokalt i skogen, sen flätade de ihop en mindre korg på hembygdsgården.

Valborg firades traditionsenligt hos Rolle och Gunvor, och Gökotta flyttades än en gång inomhus till hembygdsgården när regnet hotade.

Babykläder på sommarfest

”Baby – kläder förr i tiden” var årets tema på föreningens sommarfest på hembygdsgården i Övarp den 26 augusti.

Göingedragspelsgille drog igång festen än en gång med sin publikfriande musik innan barnmorskan Britt-Louise Jönsson höll invigningstalet och Ethel Lindhé bjöd in till allsång med sitt urval av traditionella barnvisor.

Utställningens små, färgglada plagg klädde rader av babydockor, täckte väggarna och hängde från taket. En böljande blå himmelssäng agerade fondkuliss till åtta eleganta dopklänningar, den äldsta från 1800-talet, och bakom glasmontrar fanns allt från skor till nappflaskor och förlossningsinstrument. Även blöjans historia visades upp, från lindebarn till Libero.

För de över hundra besökande skapade temat ett flöde av minnen som kryddade gemenskapen runt fikabordet.

Höstaktiviteter

Under hösten har styrelsen pysslat mycket med skyltningen av gamla torpruiner i socknen, med start uppe i Lunkeskog. Pengarna för informationsskyltarna och stolparna har kommit från Sydved och Södra Skogsägarna, och för varje ”invigning” har den berörda markägaren ställt upp med både anekdoter och fika. Senaste tillskott, ”Väv-Emmas”, finns intill linbastan i Kålaberga.

På hembygdsgården har tre varierande föreläsningar ägt rum. Den 27 september var temat ”Förskola igår och idag”, den 17 oktober handlade det om smycken, och den 6 november presenterades vinodling i Åhus.

På grund av den nystartade förskola verksamheten i Strö skola, har hembygdsgården också använts flitigt under hösten av andra grupper såsom Lantlollorna och SPF. Vi fick dessutom återbesök av Rolf Anderson,  som överlämnade en check för 300 dollar från The Leroy Anderson Foundation och fick fika hos Mats Mårtenson i Leroys fars barndomshus.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter