Historik


             En kortfattad historik om Norra Billings hembygdsförening

                                                         1969 – 2009

 

Tack vare Rolf Bernvik, Berg och Axel Lindström, Lerdala, blev det en hembygdsförening. De åkte runt i bygden och agiterade för att bilda en hembygdsförening inom Timmersdala storkommun med omnejd.

 

Den 17 december 1969 var det möte i Bygdegården i Berg, för att undersöka om intresse fanns. Rolf Bernvik hälsade de närvarande välkomna. För att få fart på det hela var Länsantikvarie Axel Hallbäck från Skara inbjuden. Han talade ”om hembygdsrörelsen och dess betydelse för bygden” han visade också naturbilder i färg.

Man beslöt enhälligt att bilda en hembygdsförening och en styrelse skulle utses, bestående av 7 ledamöter. Följande valdes; ordf. Bengt Andersson, Lerdala. vörda. Sven Andersson, Böja, sekr. Olle Magnusson, Berg, kassör Börje Magnusson, Berg, Gunnar Karlsson, Lerdala, Axel Lindström, Lerdala, Rolf Bernvik, Berg, styrelsesuppleanter; Jan Strandh, Timmersdala, Sven-Erik Andersson, Timmersdala och Erik Olsson, Lerdala. Revisorer; Gunnar Johansson, Berg och Sten Eriksson, Eggby.

Styrelsen fick i uppdrag att snarast sammanträda och utarbeta förslag till stadgar. Sekr. och i samråd med ordf. utarbeta ett förslag till stadgar, som skall antagas vid ett kommande årsmöte. Styrelsen diskuterade hembygdsföreningens namnfråga och enades om att föreslå Norra Billings hembygdsförening som lämpligt namn. Medlemsavgiften på fem kronor.

Styrelsens förslag till dagordning föredrogs vid årsmötet den 28 januari 1970 och godkändes. Stadgarna skulle tryckas så att varje medlem får ett exemplar.

---

§ 1

Föreningens uppgift skall vara att inom sitt verksamhetsområde, som skall omfatta Berg, Lerdala, Böja och Timmersdala socknar med omnejd. Verka för att skapa trivsel, grundad på samhörighet med bygdens traditioner och historia och med dem, som är bosatta där. Föreningen vill också skapa trivsam hembygd. Föreningen vill på detta syfte bl. a. genom att samarbeta med kommunala organ och inom verksamhetsområdet arbetande föreningar och stimulera dem till initiativ, som gagnar bygden och dess utveckling. Föreningen vill också vårda och bevara inom området befintliga fasta fornminnen, samt samla i lämplig lokal, bevara de redskap och övriga ting, som kan bringa kännedom om fädernas arbete, hemliv och levnadsförhållande i övrigt, dels att samla och ordna sådana handskrifter m.m. som har med dess invånare att göra. Föreningen vill också söka bevara värdefulla traditioner och färdigheter, stimulera intresse för hemslöjd, folkdanser, hembygdskör och bygdedräkter, organisera studiecirklar och annat som kan öka kunskapen om hembygdens natur och historia, samt anordna hembygds- och landskapsvård, vårda äldre bebyggelse, samt arbeta för en sund planering av bygdens bostads- och fritidsområden.

 

§ 2

Varje person som erlagt medlemsavgift och som vill verka för föreningens syften, äger rätt till inträde i föreningen. Medlemsavgiftens storlek bestäms vid varje årsmöte.

§ 3

Årsmötet hålles årligen före mars månads utgång, kallelse utsändes till medlemmarna senast en vecka före mötet. Följande ärende skall förekomma vid årsmötet.

  1. Val av ordförande och sekreterare för mötet.
  2. Val av två justeringsmän för mötets protokoll.
  3. Styrelseberättelse.
  4. Revisionsberättelse.
  5. Fråga om ansvarsfrihet.
  6. Val av ledamöter i styrelsen.
  7. Val av suppleanter i styrelse.
  8. Val av revisorer med suppleanter.
  9. Val av ombud till hembygdsförbundets årsmöte.
  10. Tillsättande av valberedningskommitté.
  11. Beslut angående medlemsavgiftens storlek.
  12. Från styrelsen och medlemmarna inkomna förslag.
  13. Övriga frågor.
  14. Avslutning.

 

§ 4

Föreningens angelägenheter handhas av en styrelse bestående av sju ledamöter med tre suppleanter, vilka utses av årsmötet. Styrelsen konstituerar sig själva, samt utser ett arbetsutskott på tre personer. För att styrelsen skall vara beslutsmässig måste minst fyra av dessa ledamöter vara närvarande. Ordföranden äger utslagsröst. Styrelsen eller dess arbetsutskott verkställer föreningens beslut. Styrelsen svarar gemensamt för föreningens tillhörigheter, vård och förvaltning. Styrelsens ledamöter utses för en tid av två år. Av ledamöterna avgår ena året fyra och andra året tre. Av suppleanterna avgår ena året två och andra året en, första året sker detta genom lottning.

 

§ 5

Årsmötet utser två revisorer jämte en suppleant för dessa. För att granska föreningens räkenskaper och förvaltning. Revisionsberättelsen skall föreligga vid årsmötet.

 

§ 6

Föreningen skall vara politiskt och religiöst neutral.

 

§ 7

Föreningen skall vara ansluten till Västergötlands Hembygdsförbund och till den erlägga en årlig avgift. Föreningen utser ombud till nämnda hembygdsförbund.

 

§ 8

Ändringar av dessa stadgar skall godkännas med minst 2/3 majoritet av två på varandra följande möten varav ett ordinarie.

 

§ 9

Upplösning av föreningen skall för att vara giltig, beslutas av två på varandra möten varav ett ordinarie om minst 2/3 av de närvarande röstberättigade så vill. Skulle minst fem medlemmar reservera sig, skall föreningen fortfarande vara orubbad, vid upplösningen beslutar föreningen om hur det skall fördelas med tillgångar och samlingar.

 

---

Den 8 april 1970 beslöts att begära ett kommunalt bidrag på 5 000 kr som en grundplåt till en hembygdsbok. Fullmäktige beviljade en blygsam summa av 500 kronor.

Vid årsmötet den 17 mars 1971 togs ett förslag om inventering av fornminnen samt uppröjning kring desamma, upprätta förteckning över den gamla bebyggelsen, röja upp gamla stigar och utmärka dessa med pilar, samt sätta upp skyltar vid fornminnen och platser där dessa har legat.

Föreningen får ibland gamla saker, men har ingen plats att lägga dessa. Det fick Bengt Larsson i prästgården Berg höra, så han lät meddela att han var villig överlåta en äldre byggnad på tomten för att förvara dessa i.

1972 var det 43 medlemmar i föreningen.

På styrelsens förslag beslöt årsmötet den 16 februari 1974 fondera 1 500 kr till en bok, som man hoppas kunna utge någon gång i framtiden.

Den 25 augusti 1975 har föreningen fått löfte om att övertaga en äldre flygelbyggnad på Sjöhaga som ska rivas. På frivillig väg plockades den ner och lades till förvaring.

Medlemsantalet har nu stigit till 108 st.

 

Vid årsmötet den 27 februari 1976 meddelade ordf. att Domänverket överlåter bostaden vid L.a. Bodarna till hembygdsföreningen. Den plockades ner och lades i en lada på St. Bodarna i väntan för uppsättning någon stans. Inget fick finnas kvar, allt skulle bort. Men med hjälp av en lastmaskin lades en stor sten där som spisen hade stått. För att markera var huset stått.

Mark som kunde vara lämplig för föreningen var vid församlingshemmet i Timmersdala. Markfrågan diskuterades och man beslöt att söka lokaliseringstillstånd. Från plankontoret hade kommit meddelande om att inget hinder föreligger att bygga på området. Men först skulle Vägverket kontaktas angående framtida vägsträckning. Om positivt svar från Vägverket erhållits, skulle markförvärvet föreläggas medlemmarna vid Luciafesten den 12 december. Från plankontoret i Skövde hade kommit en kartskiss över området vid församlingshemmet där föreningen hade tänkt bygga. Plankontoret hade reserverat mark för en fornby i sin planering av området, varför markfrågan tycks kunna lösas som styrelsen tänkt sig. Därför beslöt styrelse föreslå årsmötet besluta inköpa detsamma.

För markköpets finansiering beslöt styrelsen föreslå årsmötet att tull föreningen uppta ett lån på 25 000 kronor. Ett beslut togs att utge en årsbok för att på så vis få in penningar för verksamheten. De första 200 ex skall numreras och säljas för ett pris av 100 kronor.

Byggnadsnämnden har beviljat dispens från den allmänna tätbebyggelsen, samt godtagit valet av plats för den tilltänkta bebyggelsen. Byggnadsnämnden anmodar vidare föreningen att inkomma med alla handlingar som behövs.

Med anledning av byggnadsnämndens anmodan beslöt styrelsen att uppdra åt Anderssons byggnadsfirma att upprätta skiss över området att bilägga ansökan om byggnadslov.

Vid årsmötet den 25 januari 1978 meddelade ordf. att Vägverket i framtiden tänkt bygga en väg genom området. Många medlemmar har blivit betänksamma över lämpligheten att där bygga. Markområdet har blivit i minsta laget och möjligheten för utvidgning i framtiden är obefintlig. Byggnadskommittén fick i uppdrag att söka om en lämplig plats inom föreningens verksamhetsområde.

Byggnadskommittén hade upprättat ett preliminärt köpekontrakt med ägarna av L.a. Stensnäs Timmersdala om förvärv av ett 20 000 kvm. Stort markområde, lämpligt att bygga på, efter diskussion beslöt styrelsen att ordna en träff i Timmersdala söndagen den 16 november kl. 14.00 så att medlemmarna fick tillfälle att bese området, samt diskutera frågan vid en kaffekopp hos Ekbergs efteråt. Omröstningen bland medlemmarna för eller emot inköp av marken blev för inköp 21 röster och mot ett köp blev 34 röster, frågan föll således.

 

Den 18 augusti 1982 samlades styrelsen i Böja för att titta på före detta August Björkanders som var till salu. Samtliga byggnader var i mycket bra skick. Ordf. fick i uppdrag att kontakta Gullspångs kraftbolag som var ägare. Den 28 augusti var medlemmarna kallade till visning av Björkanders. Medlemmarna var mycket positiva för köp. Därefter fick medlemmarna rösta om ett köp. Efter sammanräkningen visade det sig att det var en enhällighet för köp. Det avgavs 72 ja röster, inga nej röster.

Den 2 september 1982 redogjorde ordf. om samtal han hade haft med Gullspångs kraft. Bolaget var villiga att sälja till ett pris av 65 000 kr. Till att finansiera köpet diskuterades olika saker. Kassören meddelade om att det finns 40 000 kr. i kassan. Föreningen tog ett lån på 40 000 kr.

Föreningen har av makarna Marianne och Arne Andersson erhållit ett gåvobrev gällande på 49 år för mark avsett till en parkeringsplats.

Kl. 14.00 den 17 juli 1984 invigdes Björkandersgården av kyrkoherde Bengt Larsson, Berg. Som även höll en predikan, temat var om gamla som hade bott i Böja.

 

Den 18 april 1990 beviljade Byggnadsnämnden bygglov för uppförande av en torpstuga vid Björkandersgården, Böja.

Det fattades mycket timmer i L.a. Bodarna, men tack vare många skogsägare som skänkte över hundra stockar, även hjälp med att köra stockarna till sågverk i Lerdala och Böja.

Den 7 augusti 1992 hämtades de inlagda stockarna i S.t. Bodarna.

Nu började arbetet med att sätta upp huset, det blev större än det var från början. Föreningen var i behov av en större samlingssal. Teglet till den öppna spisen är från det gamla lokstallet i Timmersdala.

Den 15 augusti 1993 var det invigning av Lilla Bodarna. Invigningstalare var Arne Sträng och han klippte av bandet och förklarade ”Lella Bora” för invigt. Bengt Andersson, Lerdala, höll en kort historik om Lilla Bodarna. Vidare medverkade PRO-kören. Rune Åberg höll en kort andakt. Maria Ståhl och Erik Westergren underhöll på fiol och dragspel.

 

1991 påbörjades renovering av den gamla smedjan i Sparresäter. Den var i stort sett en ruin när föreningen började sitt arbete. Den blev klar och nu används som smedja den var en gång i tiden. Herman Björnberg har varit smedgesäll där en gång.

 

Den 18 augusti 1997 inköpte föreningen före detta Anna Karlgrens fastighet, Backgården 2:24 i Böja till ett pris av 72 000 kronor. Fastigheten gränsar intill Björkandersgården och omfattar ca 1 300 kvm och är bebyggd med bostadshus och ladugård.

Den invigdes den 22 augusti 1999 av Arne Sträng. Han gav en intressant skildring om soldaten Johan August Karlgrens levnad.

 

Carl Rydberg hade nedskrivet minnesanteckningar om sitt liv och verksamhet på Klyftamon, dessa anteckningar fick föreningen löfte om att trycka och sälja till ett pris av 5 kronor.

Föreningen har också erhållit ett manuskript ”Gammalt och nytt, hört och sett på Billingsbygden” av Albert Johansson i Stubbaryd. Hans önskan var att föreningen skulle ge ut dessa i bokform, vilket är gjort i 1 000 ex.

Kerstin Elfstrand har varit redaktör för medlemsbladet, som började tryckas 1983 fram till 1995. Det blev 11 nr.

Långesäter – en del av Berg medlemsblad nr. 12 som utkom år 2001. Minnen av Anita Fredh.

 

16 februari 1974 beslöt styrelsen att fondera 1 500 kr. till en bok som man hoppades att ge ut någon gång i framtiden. Det blev en grundplåt till nedanstående böcker:

År 2004 kom den första boken. Vår Hembygd, Gammalt och lite mindre gammalt från Lerdala och Klyftamon. Redaktör Sven Sterner.

Bok nr 2 utkom år 2005. Böja en socken i Vadsbo. Redaktör och utgivare Bertil Oskarsson.

Bok nr 3 utkom år 2007. Vår Hembygd. Gammalt och lite mindre gammalt från Berg. Redaktör Sven Sterner.

Bok nr 4 utkom år 2009. Vår Hembygd. Gammalt och lite mindre gammalt från Timmersdala. Redaktör Arne Sträng.

 

Sedan 1979 har föreningen kastat kägla hos Sven i Fjärdebäck, och håller fortfarande på. Och spelar i serier med 11 andra hembygdsföreningar. Också ett jubileum 40 år.

 

Det finns ca 1 800 saker och mycket gamla handlingar och foton i föreningens samlingar.

 

År 2009 fanns 336 medlemmar i föreningen. Medlemsavgiften var  95 kr.

 

Föreningen har haft en mycket livlig verksamhet under åren som gått.

 

Nedskrivet av

Arnold Andersson
F d sekreterare i Norra Billings hembygdsförening

 

Förening:

Norra Billings Hembygdsförening

Skapad av: (2015-01-12 23:05:39) Kontakta föreningen
Ändrad av: Norra Billings Hembygdsförening (2023-08-12 12:36:40) Kontakta föreningen