Boken om Värmlandsbergsgruvan

Stig LarssonFotograf: Stig Larsson

Nu är den äntligen här! Den 31 augusti 2016 kom en pall med boken ”Minnen från Värmlandsbergsgruvan, skriven av Stig Larsson, till Nordmarks Gruvmuseum/hembygdsgård. På baksidan av boken kan man läsa:

VÄRMLANDSBERGSGRUVAN, 13 km norr om Filipstad, var den järnmalmsgruva i Bergslagen som startades upp sist. I slutet av 1960-talet när järngruva efter järngruva lades ned i Mellansverige, så upptogs denna gruva av Ställbergsbolagen. Gruvarbetaren Stig Larsson (f. 1924 – d. 2009) var med från början till slut. Från schaktsänkningen som påbörjades 1965, tills gruvan som den sista järngruvan i Värmland lades ned 1980. I denna bok berättar han i detalj om hur livet såg ut vid en av de minsta järngruvorna under 1970-talet. Det här var på den tiden när man fortfarande åkte ned i hiss i gruvorna och använde små rälsbundna maskiner. En epok som nu är till ända. De levande berättelserna av Stig har kompletterats med fotografen Bengt Olof Löfs (f. 1935) fantastiska bilder. Ett flertal bilagor finns också med i boken. Följ med på en spännande resa, där ett litet samhälle med verkstad, rastrum, järnväg och genuin kamratanda skapades 400 meter under jord.

Nordmarks Hembygdsförening/Gruvmuseum 2016

Boken är inbunden, i A4-storlek och på 127 sidor. Priset är 200 kr. Säljs på atremi.se, bokus.com, adlibris.com m.fl hemsidor. I Filipstad på Turistbyrån och Museét Kvarnen. På sommaren i Långbans gruvby. Säljs även genom Nordmarks Hembygdsförening/Gruvmuseum, öppet sommartid (vi skickar gärna böcker, frakt 69 kr). Ta då kontakt med Jan Kruse, telefon 070 – 661 25 39. E-post [email protected]

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter