VÅR BYGD


ImageImageImage


Vår Bygd  presenterar artiklar om hembygden i norra Halland. Årsskriften har kommit ut sedan år 1916. Innehållet i senaste utgåva, Vår Bygd 2023, beskrives översiktligt nedan. En innehållsförteckning för årgång 2023 visas via länken Var Bygd 2023.xls. En komplett innehållsförteckning (1916 - 2023) finns på länken Var Bygd 1916-2023.xls.

VÅR BYGD ingår i medlemsavgiften för Nordhallands Hembygdsförening. Den kan köpas på Hembygdsföreningens expedition, där även äldre årgångar finns till salu. Naturligtvis finns den att läsa på Hembygdsföreningens bibliotek.

Innehåll Vår Bygd 2023
Flytten av Hembygdsmuseet till Gårdskulla uppmärksammas förstås i årets Vår Bygd. Samtidigt passar vi på att presentera historien kring gården Gårdskulla, som blev stadsdelen med samma namn.
  En annan nyhet är informationsskylten på Varlaplatån, som tillsammans med informationsskylten vid Tölö kyrkomur nu berättar historien om ett makt- och handelscenter i norra Halland långt före Kungsbacka stad fanns.
  Vi uppmärksammar också utforskningen av slottet Gåsevadholms tidigare läge och berättar i samband med det även om julfirande vid det nuvarande slottet kring förra sekelskiftet. 
  En viktig händelse under året var också nya boken om Hallands historia, som vi givetvis presenterar hår tillsammans med ytterligare fyra böcker, som dels berättar om gångna tiders livsöden i Halland och dels ger en inblick i Fjärås-Förlanda kyrkohistoria.
  Årets teman är dels mjölkhanteringen i några socknar före de stora mejeriernas tid och dels nedslag i torparlivet i några av våra socknar. Vidare bjuds på en inblick i hur pojkar och deras föräldrar i Kungsbacka försökte komma undan Karl XII:s soldatvärvare i början av 1700-talet.
  Kungsbacka genomgår stora förändringar och många företag får flytta vid nybyggnation. Vi ser tillbaka på Henrikssons Stenhuggeris historia, ett av företagen, som nu får nya lokaler.
  En välkänd bild av stormiga Nidingen har gett anledning till efterforskning av bildens ursprung och konstnären bakom verket. Som en pendang till berättelsen presenterar vi barndomsminnen från den tid då det ännu fanns en fyrvaktare på ön.
  Vallda metodistkapell 150-årsjubilerade under året och det ger anledning att fundera över frikyrkorörelsens betydelse för den framväxande demokratirörelsen i Sverige.

Innehåll Vår Bygd 2022
Årsboken inleds med minnesord över tre hembygdsvänner, som lämnade oss år 2021.
  Hembygdsföreningen och hembygdsmuseet kommer att flytta till nya lokaler och i en artikel berättas om de ställen där man tidigare huserat. På platsen för Hunehals borg gjordes den tredje utgrävningen och många spännande saker hittades.
  Två olika 100-årsjubileer uppmärksammas, dels tidningen Norra Hallands, dels det år kvinnorna fick rösta för första gången. Temat kvinnor fortsätter sedan med några berättelser om företagsamma och fantastiska kvinnor runt om i norra Halland och även om en givmild man.
  Förr i tiden kunde det gå livligt till i kyrkan, man kunde till och med hamna inför tinget om man inte uppförde sig. Att upprätthålla en vacker tradition när någon lämnat jordelivet ägnar man sig åt i Vallda och från Fjärås får man veta hur de avlidna forslades till kyrkan.
  Lindome är en socken där mycket i de centrala delarna har förändrats det senaste seklet. Ljung var förr en viktig resurs för befolkningen. Nu för tiden beundrar man de få ljunghedar, som finns kvar, speciellt på eftersommaren då ljungen blommar. 
  Inget fick förfaras, allt tas till vara på bästa sätt, stoppas och lagas många gånger. Förra årets artiklar om 4H följs upp med en berättelse om 2021 års Gammelträff.

Innehåll Vår Bygd  2021
Årsboken uppmärksammar först en av våra främsta kulturpersonligheter, Märta Rinde-Ramsbäck, som förra året skulle fyllt 100 år. Sedan följer en berättelse om hur det var att vara husfru och guide på Tjolöholm.
   Förra året skulle man kunna kalla "pestens år" och hur det var förr när pest och kolera härjade beskrivs i ett par artiklar. Vad är en "orgelist" ? Jo en en annan beteckning på en klockare och organist.

   Apotekarna  skulle tillhandahålla medikamenter vid allehanda sjukdomar och farsoter. Vilka som var apotekare och var apoteket låg i staden liksom en berättelse kring en brevväxling i den mest kända apotekarfamiljen följer sedan. 
   Årsboken avslutas med flera berättelser om landsbygdens stora ungdomsorganisation, 4H eller Klubbodlarna. Aktiva medlemmar runt om i vår bygder berättar om sina personliga klubbodlarminnen.

Innehåll Vår Bygd  2020
Som vanligt börjar årsboken med minnesord över ett par värderade medlemmar i Nordhallands Hembygdsförenings styrelse, som gått bort under förra året.
Därefter uppmärksammar vi en kvinna som var verksam i våra dagar och en annan som verkade för flera hundra år sedan i norra Halland. En levnadsteckning av en så gott som okänd musiker och kompositör och en samling färgstarka från våra bygder handlar de följande artiklarna om. 
En eloge till den familj i Vallda som fick ett stort antal barn, som alla dessutom uppnådde vuxen ålder.
Sätesgården Rossared, som numera inte längre är tillgänglig för allmänheten, får en utförlig beskrivning i ett par artiklar.
Vad som kunde förr i tiden om man sköt salut på bröllop, berättar syskonen Karlsson.
På Hembygdsmuseet finns omkring 10 000 föremål. I en artikel redogörs för uppkomsten och inriktningen på denna samling.
Arbetet och minnena från Lithanderbolagen, som numera är ett minne blott, behandlas i flera artiklar. Därefter får vi en uppföljning av förra årets artiklar om elektriciteten i norra Halland och en intressant redogörelse om vad som gömmer sig under gräset på Ölmevalla gamla kyrkogård.
Inventering av gravstenarna på våra kyrkogårdar förekommer på många platser. Här får man en beskrivning av hur det gjordes på Vallda kyrkogård.
I Ölmanäs finns en stor väggfast målning av Nidingen målad av Tofte Hylander. Vi får en levnadsteckning om honom och hans liv.

 

Förening:

Nordhallands Hembygdsförening

Skapad av: (2012-05-09 14:13:08) Kontakta föreningen
Ändrad av: Nordhallands Hembygdsförening (2024-01-30 17:22:45) Kontakta föreningen