Årsmöte med boksläpp

Bokens framsida

Årsmöte avseende 2017 avhölls den 11/3. Protokollet därifrån kommer ni att kunna läsa här på hemsidan så snart det är justerat. Efter mötet hade vi i projektgruppen nöjet att kunna presentera det länge emotsedda boken där Erik Håkansson i dialog med oss berättar om sitt liv och sin verksamhet i Nor. Få är väl så kända i bygden och få känner väl till så mycket om bygden och dess innebyggare som denna herre, som bedrivit verksamhet i sin verkstad invid Norsälven sedan slutet av 40-talet. På köpet får man en myckenhet av kunskap om Vålberg med omnejd och utvecklingen där under samma tid. Det har varit ett stort nöje för oss att sammanställa denna lilla bok, som vi nu erbjuder intresserade läsare.

Projektgruppen: Gun Gundell, Hans Duenzing och Anders Larsson

Berättelser från Nor
Erik Håkansson Verksam i Nor 62 sidor
Nors Hembygdsförening 2018  ISBN 978-91-637-1856-4

Pris 150 kr. För postförsändelse debiteras dessutom 50 kr för porto och kuvert.
Kan beställas via kontaktformuläret eller per telefon 070-6210760 eller köpas direkt i Hembygdsgården eller Rayonmuseet.

… och baksida

 

Nävgrötskalas

Den 23 februari serverades det klassisk värmlandskost i Nors Hembygdsgård. Det var dags för den årliga nävgrötsfesten eller kanske rättare -frossan. Välkokt gröt, välstekt fläsk, hemmaplockade och -kokta lingon – bara mums mums! Vi var 38 personer som lät oss väl smaka och att trevnaden var stor insåg man när samtalen runt om i Stora salen höjde ljudnivån till ett crescendo över det anslutande kaffet med dopp.

Knutsfest 2018

 

Inga-Lill Larsson och

Många och delvis nya besökare kom till årets Knutsfest i Nors Hembygdsgård. Och de som inte kom missade chansen att få uppleva Bjällerudsflickorna Inga-Lill Larsson och Monica Gustafsson spela till dansen! 

Jo då, Tomten kom i år också! Iklädd en ny luva som inte verkade vara mer är ett hundratal år gammal. Och han hade blivit alldeles grå i skägget, undrans om han haft många bekymmer eller om han vill pröva på lite nytt? Gossen på bilden och alla andra barn fick i alla fall sina eftertraktade påsar.

 

Knutsfest 2017

Högläsning vid brasan med Kristina

Julgransplundring kallade vi det som barn, julgransskakning sägenr många här i Värmland. I Nors Hembygdsförening har vi så länge jag känner till kallat den Knutsfest. Tidigare avhållen på Lillerud i gymnastiksal eller matsal. I föreningens barndom i samband med årsmöte, som man på den tiden alltså hade mycket tidigare än nuförtiden.

Hursomhelst, en tillställning som i generationer lockat bygdens invånare och som besökts av en Tomte, som i likhet med Fantomen, verkar ha evigt liv. Så även i år, fast mumera håller vi till hemma  i Hembygdsgården. Sprakande brasa i Stora salen, barrsäker plastgran i Löwenhielmska och kaffedoft från köket. Dansen tråddes så snart besökarna, ett trettiotal personer, hälsats välkomna av ordföranden. Inga-Lill Larsson med sin gitarr hade fått sällskap av en icke helt obekant dragspelande herre med att leverera de nödvändiga låtarna till dansen. Denne, i vår hembygdsgård debuterande, herre, visade sig inte helt bortkommen med sitt instrument, Förmodligen bidrog några decenniers ackompanjerande av Sven-Erik Magnusson m fl till att han, Ingvar, hade uppnått denna förmåga, En synnerligen trevlig och välkommen bekantskap i vår hembygdsgård!

Efter en dansomgång severades kaffe med tillbehör. Det såldes förstås lotter, med de paket som besökarna varit vänliga nog att medföra, i vinstpotten. Kristina Hermansson samlade barnen framför brasan och läste en spännande berättelse för dem. Ännu några turer hanns med innan det böstades på ytterdörren och den gamle vithårige Tomten klampade in. Säcken hans tömdes snabbt på sitt innehåll av bruna påsar och de räckte även till de vuxna, som vid sådana här tillfällen lätt förvandlas till barn. Även musikanterna fick sig varsin välförtjänt påse.

Återstod så endast lotteridragning och ett sista prasslande av sönderslitet presentpapper, innan det var dags att fara hemåt och invänta nästa jul. Välkomna åter!

 

 

Knutsfest 15/1 2017

!

 

Kransbindning

Glada kranskullor

Julen nalkas med stormsteg och det är nu dags att pryda ingången till ens bostad med gröna och juliga ting, dvs en krans. Den ska helst också vara egenhändigt ihopknåpad, det känns riktigare så och man får en känsla av gamla tiders jul i självhushållets tecken.

Många tog tillfället i akt att göra detta hantverk tillsammans med likasinnade och få tillgångtill material och kunnande. Det var fullt kring arbetsborden i stort sett hela tiden mellan kl 14 och 16. Dock hann väl de flesta med att få sig en kaffe med dopp, det hör liksom till ett besök i Hembygdsgården. Liksom i fjol kunde vi också glädja oss åt Älvenäs ukulele-klubbs glada och trivsamma underhållning med gamla goa låtar.

Tack alla för en fin söndagseftermiddag i Nors hagar.

 

 

Konst&Hantverk 2016

Årets upplaga av vår traditionella konst- och hantverksutställning på Alla Helgons Dag var en välbesökt och trivsam tillställning med många nya och några återkommande utställare.  Följande medverkade i år:

Gerd Carling, Gunilla Gilleby, Sara och Embla Högberg, Anna Ivarsson, Cecilia Johansen, Kristin och Roberto Lanfer, Bernt Larsson, Laila Larsson, Monika Larsson, Sofia Nyhlén, Sylva Rangedal, Maria Vehkajärvi samt Ewelynn Önnberg.

Köket, med Annica Högberg i spetsen,  erbjöd en läcker potatis- och purjosoppa med ostsmörgås till samt kaffe med dopp, allt givetvis hemlagat. För del spelsugne fanns som alltid en fulladdad tombola med en mängd vinstchanser.

Vi tackar alla glada och trevliga besökare och utställare och önskar er varmt välkomna åter.

Gerd Carling med sina tavlor får representera årets nya utställare

Laila Larsson med sina väskor har deltagit i många av våra utställningar

Skördefest

 

Årets skördefest, den 24 september, välkomnade med sommarlikt väder liksom nästan hela månaden gjorde. Kanske fick det många att avstå från att besöka oss och i stället ägna sig åt mera somriga aktiviteter. Men de som kom hade som v

Kyrkoherde Pär Lundberg inviger skördefesten

anligt mycket att glädja sig åt: Rikligt med äpplen och potatis, massor av burkar och flaskor med hemlagat innehåll. Antingen köpte man en lott och hade chansen att få godsaker billigt eller så köpte man direkt från hyllan och fick vinst varje gång.

En del av utbudet i lotteriet

I Stora salen bjöds det kålsoppa och/eller kaffe med dopp med brasan sprakande och värmande i bakgrunden. Alltid så trivsamt!

Trevligt var det också att få välkomna församlingens nye herde, Pär Lundberg, som enligt god tradition invigde det hela.

Trossnäsdagen 2016

Trumslagaren ger signal för korum

Förmiddagen såg inte ut som vad man önskar sig till gudstjänst och konsert med mässingssextett i det fria. Gråa moln och kyliga vindar hängde hotande fortfarande när klockan närmade sig tolv. Men – makterna var med oss! Det klarnade snabbt upp och solen värmde oss där vi satt bänkade kring minnesstenen över Värmlands fältjägare. På plats var förrättaren av fältgudstjänsten, Ann-Charlotte Uggla med kyrkvärdar från Nor-Segerstads församling, samt Wermlandssextetten i full mundering m/ä. Vi var ett remtiotal åhörare som fick uppleva ett stämningsfullt korum, följt av trevlig konsert, där marschmusik blandades med Taube och  andra kända och kära tongångar blandades på ett trevlig sätt.

Ordföranden Jan Bondesson berättade sedan om det gamla exercisfältet och livet i och runt detta och uppehöll sig även en stund vid den andra minnesstenen, den över Värmlands regemente strax intill. Därpå begav sig de flesta upp till Hembygdsgården och den där väntande ärtsoppan och kaffet. Många tog också tillfället i akt att se sig om i huset och särskilt då bese den fina modellen av Trossnäs fält med alla byggnader som där fanns i slutet av 1800-talet. Bär kunde man också ta del av forskningen kring värmlandsknektar med hjälp av  Nisse Bergman samt bese lite uniformer och annat smått och gott.

Trossnäsleden vårstädas

Trossnäsleden 2016 vårstädning 1Fotograf: Trossnäsleden 2016 vårstädning 1 Trossnäsleden 2016 vårstädning 2Fotograf: Trossnäsleden 2016 vårstädning 2Fotograf: Trossnäsleden 2016 vårstädning 2
Trossnäsleden 2016 vårstädning 3Fotograf: Trossnäsleden 2016 vårstädning 3

Inför den nya säsongens vandringar längs Trossnäsleden snyggas det till, bland annat kring de båra minnesstenarna över våra gamla regemensten som huserade här en gång i tiden. Överst Värmlands regementes (I22, senare I2)  minnessten med ståtlig sockel. Övriga två bilder visar Värmlands fältjägares sten, som är omgärdad med kätting.

Jan E Bondesson, Ola Griberg och Lennart Ekbåge röjer och putsar.