Konst- och hantverk 2018

Vi har naturligtvis denna utställning även i år, närmare bestämt lördagen den 3 november klockan 11-17. Mera information hänvisar vi till den nya hemsidan som du kommer om du klickar på den rubriken längst upp. Den här ”gamla” sidan upphör vid årsskiftet.

Varmt välkommen till årets Konst- och hantverk!

 

Skördefest!

Trossnäsdagen 2018

Efter den långa, varma sommaren är det dags att dra igång höstens aktiviteter. Först ut är Trossnäsdagen, som vi genomför tillsammans med Nor-Segerstads församling.

Söndagen den 2 september samlas vi kl 1300 i Nors kyrka. Här får vi uppleva den speciella militära gudstjänsten KORUM, ledd av kyrkoherde Per Lundberg. En fanvakt ur Värmlands hemvärnsbataljon och musik framförd av Wermlandssextetten ledsagar.

samma sextett bjuder därefter på en stunds konsert innan det är dags för förflyttning till församlingshemmet. Där kommer Sven-Åke Modin bl a att berätta om Värmlands Fältjägare, som var det ena av de två regementen som hade Trossnäs som övningsfält.

vi blir också väl förplägade med bl a ärtsoppa och kaffe. Avgift erläggs frivilligt.

Varmt välkommen!

 

Årsmöte med boksläpp

Bokens framsida

Årsmöte avseende 2017 avhölls den 11/3. Protokollet därifrån kommer ni att kunna läsa här på hemsidan så snart det är justerat. Efter mötet hade vi i projektgruppen nöjet att kunna presentera det länge emotsedda boken där Erik Håkansson i dialog med oss berättar om sitt liv och sin verksamhet i Nor. Få är väl så kända i bygden och få känner väl till så mycket om bygden och dess innebyggare som denna herre, som bedrivit verksamhet i sin verkstad invid Norsälven sedan slutet av 40-talet. På köpet får man en myckenhet av kunskap om Vålberg med omnejd och utvecklingen där under samma tid. Det har varit ett stort nöje för oss att sammanställa denna lilla bok, som vi nu erbjuder intresserade läsare.

Projektgruppen: Gun Gundell, Hans Duenzing och Anders Larsson

Berättelser från Nor
Erik Håkansson Verksam i Nor 62 sidor
Nors Hembygdsförening 2018  ISBN 978-91-637-1856-4

Pris 150 kr. För postförsändelse debiteras dessutom 50 kr för porto och kuvert.
Kan beställas via kontaktformuläret eller per telefon 070-6210760 eller köpas direkt i Hembygdsgården eller Rayonmuseet.

… och baksida

 

Nävgrötskalas

Den 23 februari serverades det klassisk värmlandskost i Nors Hembygdsgård. Det var dags för den årliga nävgrötsfesten eller kanske rättare -frossan. Välkokt gröt, välstekt fläsk, hemmaplockade och -kokta lingon – bara mums mums! Vi var 38 personer som lät oss väl smaka och att trevnaden var stor insåg man när samtalen runt om i Stora salen höjde ljudnivån till ett crescendo över det anslutande kaffet med dopp.

Knutsfest 2018

 

Inga-Lill Larsson och

Många och delvis nya besökare kom till årets Knutsfest i Nors Hembygdsgård. Och de som inte kom missade chansen att få uppleva Bjällerudsflickorna Inga-Lill Larsson och Monica Gustafsson spela till dansen! 

Jo då, Tomten kom i år också! Iklädd en ny luva som inte verkade vara mer är ett hundratal år gammal. Och han hade blivit alldeles grå i skägget, undrans om han haft många bekymmer eller om han vill pröva på lite nytt? Gossen på bilden och alla andra barn fick i alla fall sina eftertraktade påsar.

 

Knutsfest 2017

Högläsning vid brasan med Kristina

Julgransplundring kallade vi det som barn, julgransskakning sägenr många här i Värmland. I Nors Hembygdsförening har vi så länge jag känner till kallat den Knutsfest. Tidigare avhållen på Lillerud i gymnastiksal eller matsal. I föreningens barndom i samband med årsmöte, som man på den tiden alltså hade mycket tidigare än nuförtiden.

Hursomhelst, en tillställning som i generationer lockat bygdens invånare och som besökts av en Tomte, som i likhet med Fantomen, verkar ha evigt liv. Så även i år, fast mumera håller vi till hemma  i Hembygdsgården. Sprakande brasa i Stora salen, barrsäker plastgran i Löwenhielmska och kaffedoft från köket. Dansen tråddes så snart besökarna, ett trettiotal personer, hälsats välkomna av ordföranden. Inga-Lill Larsson med sin gitarr hade fått sällskap av en icke helt obekant dragspelande herre med att leverera de nödvändiga låtarna till dansen. Denne, i vår hembygdsgård debuterande, herre, visade sig inte helt bortkommen med sitt instrument, Förmodligen bidrog några decenniers ackompanjerande av Sven-Erik Magnusson m fl till att han, Ingvar, hade uppnått denna förmåga, En synnerligen trevlig och välkommen bekantskap i vår hembygdsgård!

Efter en dansomgång severades kaffe med tillbehör. Det såldes förstås lotter, med de paket som besökarna varit vänliga nog att medföra, i vinstpotten. Kristina Hermansson samlade barnen framför brasan och läste en spännande berättelse för dem. Ännu några turer hanns med innan det böstades på ytterdörren och den gamle vithårige Tomten klampade in. Säcken hans tömdes snabbt på sitt innehåll av bruna påsar och de räckte även till de vuxna, som vid sådana här tillfällen lätt förvandlas till barn. Även musikanterna fick sig varsin välförtjänt påse.

Återstod så endast lotteridragning och ett sista prasslande av sönderslitet presentpapper, innan det var dags att fara hemåt och invänta nästa jul. Välkomna åter!

 

 

Knutsfest 15/1 2017

!

 

Kransbindning

Glada kranskullor

Julen nalkas med stormsteg och det är nu dags att pryda ingången till ens bostad med gröna och juliga ting, dvs en krans. Den ska helst också vara egenhändigt ihopknåpad, det känns riktigare så och man får en känsla av gamla tiders jul i självhushållets tecken.

Många tog tillfället i akt att göra detta hantverk tillsammans med likasinnade och få tillgångtill material och kunnande. Det var fullt kring arbetsborden i stort sett hela tiden mellan kl 14 och 16. Dock hann väl de flesta med att få sig en kaffe med dopp, det hör liksom till ett besök i Hembygdsgården. Liksom i fjol kunde vi också glädja oss åt Älvenäs ukulele-klubbs glada och trivsamma underhållning med gamla goa låtar.

Tack alla för en fin söndagseftermiddag i Nors hagar.

 

 

Konst&Hantverk 2016

Årets upplaga av vår traditionella konst- och hantverksutställning på Alla Helgons Dag var en välbesökt och trivsam tillställning med många nya och några återkommande utställare.  Följande medverkade i år:

Gerd Carling, Gunilla Gilleby, Sara och Embla Högberg, Anna Ivarsson, Cecilia Johansen, Kristin och Roberto Lanfer, Bernt Larsson, Laila Larsson, Monika Larsson, Sofia Nyhlén, Sylva Rangedal, Maria Vehkajärvi samt Ewelynn Önnberg.

Köket, med Annica Högberg i spetsen,  erbjöd en läcker potatis- och purjosoppa med ostsmörgås till samt kaffe med dopp, allt givetvis hemlagat. För del spelsugne fanns som alltid en fulladdad tombola med en mängd vinstchanser.

Vi tackar alla glada och trevliga besökare och utställare och önskar er varmt välkomna åter.

Gerd Carling med sina tavlor får representera årets nya utställare

Laila Larsson med sina väskor har deltagit i många av våra utställningar