Nyheter

Vi jubilerar i år!

Nors Hembygdsförening fyller 90 år i år! Den som läst på om vår förening, till exempel här på hemsidan, vet att födelsedagen var den 17 april, en söndagsafton i nådens år 1932.

En sådan aktningsvärd ålder ska så klart firas ordentligt, liksom det gjort under tidigare jubileer. Vi återkommer med...

Läs mer >

Om oss

Nors Hembygdsförening är en ideell förening med ca 200 medlemmar, vi blir gärna fler. De flesta träffar och möten har vi på vår vackra hembygdsgård, Nors hagar vid Trossnäs. Sedan några år tillbaka är föreningen även på plats i Älvenäs, genom Svenska Rayon Museum på Ingenjörsvägen 6.

Vi vill vara en...

Läs mer >

Aktiviteter

VÅRA BESÖKSMÅL

Fornmuséet

2022-06-06 till 2022-09-11 söndagar kl 12-15. Avgiften gäller både till Fornmuséet och Trossnäsmuséet.

I vårt nyaste museum berättar vi om vår bygds utveckling från det att inlandsisen släppt sitt grepp och landet rest sig ur havet; genom sten-, brons- och järnåldrarna fram till början av medeltiden. Vi berättar med korta, suggestiva scenarion, inramade av text, ljud och bild. Människans förhållande till naturen och...

Läs mer >

Svenska Rayon Museum

2022-06-04 till 2022-08-27 varje helgfri lördag kl 11-14

Svenska Rayon Museum är ursprungligen och till största del ägnad den försvarsindustri som etablerades i Älvenäs under Andra världskriget. Efterhand har muséet kommit att uppmärksamma även andra delar av norsbygdens omfattande och långvariga industrihistoria. 

Här erbjuds regelbundna visningar, som regel med kunnig guide, film- och berättarkvällar och gruppbesök efter överenskommelse.

Läs mer >

Trossnäsmuséet

2022-05-15 till 2022-09-11 varje söndag kl 12-15 öppet för visning med möjlighet till guidning. Kaffeservering erbjuds i Hembygdsgården.

Trossnäsmuséet berättar om den militära övningsplatsen Trossnäs fält, där två militära förband, Värmlands regemente och Värmlands Fältjägare, under åren 1832-1913 gjorde årliga övningar. efter indelningsverkets avveckling, fram till 2004, fortsattet fältet att användes som militär övningsplats i skiftande former.

Muséet är inrymt på vinden i Nors Hembygdsgård, som är belägen strax intill det...

Läs mer >