Hänt i föreningen


Näshultarundan 2021

Årets Näshultarunda, den andra i ordningen, blev återigen en succé med många besökare som åkte runt till försäljare och utställare i vårt vackra Näshulta. Det var så många besökare att flera försäljare till och med sålde slut på sina produkter. Till våfflorna vid Rosendal, som Röda Korset serverade, var det sådan rusning att våffelsmeten tog slut en stund, men det löstes med en extrahandling i affären. Vid Näshulta friskola stod Hembygdsföreningen och där såldes flaggor och annat så det stod härliga till. Även gårdsmuseet vid Haneberg var öppet och det var en strid ström med besökare dit. Efter önskemål från flera besökare blir det en extra museidag under hösten. För att underlätta för försäljare och besökare gjorde vi en utveckling av förra årets runda genom att samla ihop försäljare och utställare på ytterligare fler ställen, men självklart coronasäkert ändå. Visst saknar vi den vanliga Näshultadagen, som delvis fyller syftet med att folk som inte setts på länge får en chans att träffas och prata, men vi tycker ändå att Näshultarundan, efter omständigheterna som vi haft de senaste åren, är en värdig ersättare. Nästa år kanske vi kan ha både en Näshultarunda och en Näshultadag – vem vet?! Slutligen vill vi rikta ett stort tack till alla som gjorde årets Näshultarunda till en trevlig dag – försäljare, utställare och besökare. Vi vill också tacka alla ideella eldsjälar som har lagt ett jättejobb på förberedelser med kartor, annonser och en massa annat fix. Allt för att få dagen att flyta bra och att få hit så många besökare som möjligt. Tack! Styrelsen i Näshulta Hembygdsförening och Näshulta Vision

Tipspromenad
 

Den 4:e oktober ordnade hembygdsföreningen en lagom lång tipspromenad med efterföljande
korvgrillning. Utgångspunkt och korvgrillningsplats var Hagberget.
Vädret var inte så inbjudande just den dagen men trots allt kom det ett 20-tal deltagare. Efter genomförd promenad bjöds det på korv grillad över öppen eld och
nykokt kaffe, samt saft till de barn som kom.

Samtliga frågor hade någon form av anknytning till Näshulta så det blev en koll på vad alla kände till om vad som hänt i Näshulta genom tiderna. Det fanns även en utslagsfråga för att skilja på de som fått på samma antal rätt.

Vinnare blev Patrik Blomberg som hade 10 rätt av 13 frågor, och belönas med att bli omnämnd i denna artikel, GRATTIS.

Då frågorna kan förekomma på andra tipspromenader kommer de ej att publiceras.

 

 

Näshulta-rundan

Den 34:e Näshultadagen blev i år, på grund av coronapandemin, istället Näshultarundan. Arrangörerna Näshulta Hembygdsförening och Näshulta Vision har fått enbart positiva erfarenheter från besökare och utställare och kan konstatera att den första Näshultarundan blev en stor succé och ett evenemang som man gärna ser en fortsättning på kommande år. Aldrig tidigare har Näshultadagen fått en så stor uppmärksamhet i media. Vi kontaktade Eskilstuna-Kuriren som publicerade en artikel innan evenemanget och sedan ett stort uppföljningsreportage. Dessutom gjorde P4 Sörmland en intervju i lokalradion. 
Vi gjorde en karta med siffror som visade var respektive utställare höll till. Kartan delades ut i Konsthallen på Haneberg och i en postlåda vid infarten till Kyrkbyn.
Förutom ett antal loppisar fanns möjlighet att köpa saft, sylt och kex, hembakat, fika, ägg och honung, handarbeten, ljus, canvastavlor, brickor och bordstabletter, böcker direkt från författarna, handsnidade fåglar, fårskinn, skålar, fat och fönsterprydnader i glas. Besökarna fick bl a se en kolmila vid Herrgölet, en fotoutställning på Prästtorp, bilar och utrustning på Brandstationen i Svalboviken, scoutverksamheten vid Hagberget och en lapptäcksutställning på Hökärrs magasin.
Näshultarundan var tydligen efterlängtad då tillströmningen till de flesta av platserna var mycket god. Besökarna tog hänsyn till varandra och höll avstånd. 

Kort och gott: Ett mycket uppskattat och lyckat arrangemang! 

 

Årsmöte

Söndagen den 8 mars hölls föreningens årsmöte i Näshulta kommunalhus. Styrelsen omvaldes i sin helhet med undantag för Kristina Månsson som efter lång och trogen tjänst på kassörsposten valt att avgå. I hennes ställe valdes Ann-Britt Eriksson in i styrelsen tillsammans med Lena Johansson som via fyllnadsval efterträdde Björn Axelsson. Som ny ersättare efter Lena valdes Daniel Sundström in. Kristina avtackades med en gåva samt blommor. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar och traditionellt eftermiddagskaffe, visade Michael Lander delar av den nya Näshultafilmen som just nu produceras. Mötet avslutades med att de lyckliga vinnarna i lotterierna fick sina vinster. 

Februaridans

Lördagen den 8 februari träffades ett 60-tal dansanta och glada individer i Näshulta Kommunalhus för att umgås med knytkalas och dansa en stund. Orkestern "Holens" från Vingåker spelade traditionell dansmusik och golvet var fyllt med danssugna från första till sista dans.  Vi hade en väldigt trevlig kväll tillsammans och hoppas kunna upprepa detta nästa år igen! 

Julgransplundring

Den 12 januari dansades julen ut till tonerna av Johan Hagbergs dragspel, medan Ingrid Lindell och Annelie Bosdotter såg till så att alla kunde följa i dansen. 
Självklart fikade vi och till slut hittade tomten till oss. Kanske var det hans sista uppdrag för säsongen? Vi hoppas att han kan komma tillbaka nästa år! 

Julmarknad vid Hökärr 2019

Julmarknaden vid Hökärr hölls i år lördag och söndag, 8:e och 9:e december, andra helgen i advent. Det var mycket livlig aktivitet under lördagen, medan söndagen blev lite lugnare. Trots att det var något färre besökare under söndagen uppgav utställarna att försäljningen var minst lika bra  och t o m bättre för några den dagen.
Vad gäller antalet besökare totalt, gjordes en beräkning att det var något fler än året innan. Vi kunde se det då fler hämtade sin julklapp från Hembygdsföreningen, vilket vi är mycket tacksamma för. I år bestod julklappen av en ny, uppdaterad telefonkatalog. Det kan också noteras att ett flertal personer blev nya medlemmar i vår hembygdsförening, som vi också är mycket tacksamma för. 
När det gäller utbudet fanns det gott om de traditionella julmarknadsvarorna; från snickerier till mattor, bakverk och godis. Det var också möjligt att köpa korv och kaffe med bullar eller skinksmörgås. Ingen behövde lämna Hökärr hungrig under de här dagarna!
Även i år hade Hökärr Trä & Bygg AB öppet i sina lokaler där man bjöd på glögg och pepparkakor och informerade om sitt utbud.

Ett stort TACK till alla utställare och besökare som kom till Julmarknaden. Av intäkterna från utställarnas bordshyra, gick 20 % till Barncancerfonden, vilket i år blev 2400 kr.

Ny Näshultafilm

En första grupp med inriktning på jord- och skogsbruk har nu varit igång under några månader och samlat ihop mycket material som underlag till den delen av filmen. Gruppen fortsätter i samma takt med informella möten och  uppföljningsmöten för att stämma av hur långt de har kommit.

För att inte tappa tempo i filmprojektet kallar vi nu till ytterligare en grupp som kan jobba med hur företag och hantverk utvecklats sedan mitten på 50 talet till dags datum. Vi samlas för ett uppstartsmöte i Sockenstugan den 18/9 kl. 18:30.

Alla som vill vara med och dokumentera och skapa en intressant ny Näshultafilm är välkomna. Vid eventuella frågor kan man ringa till Erik Hammarström 070 664 59 71.

 Nisse Melin till minne

Näshulta och Husby-Rekarne har förlorat en eldsjäl vad det gäller byggnadsvård och hembygdshistoria. 
Vi kommer med tacksamhet att minnas Nisse som en trogen hembygdsvårdare. 

Den 33:e Näshultadagen

Näshultadagen 2019 började med ett mulet och ostadigt väder, och det fortsatte så även resten av dagen. Vi fick ta emot en regnskur som gjorde att besökarna gick in, till alla försäljare i hallens, stora glädje. Uteaktiviteterna avstannade något, men kom igång direkt efter att det slutade regna.

Som vanligt inleddes dagen med invigningstal och flagghissning med fanfar av en trumpetare i Munktell Sextetten. Invigningstalare var Eva Svensson som varit tillförordnad rektor för Näshulta Friskola under stor del av hösten, hela våren och sommaren.

Hon talade om hur människor från olika boendemiljöer ofta har förutfattade meningar om varandra.
När invigningsceremonierna var avklarade satte alla aktiviteter igång.

Munktell Sextetten spelade och underhöll besökarna med jämna mellanrum.
Barnaktiviteterna med hinderbana och hoppborg fylldes snabbt då dessa, tack vare många företag som sponsrade, var gratis för alla barn. Likaså kunde barnen åka traktor och vagn runt området.

När det gäller utställare utomhus var det något färre än tidigare år, men inomhus var det ungefär lika många. Vi hade även ett flertal nya utställare som aldrig tidigare deltagit på Näshultadagen. Vi välkomnar de nya utställarna hit - det är alltid trevligt med lite nyheter!

Besökarna till årets dag var, vad vi kan bedöma, färre än tidigare år, ca. 1000 – 1200 st, då vi tidigare år uppskattat det till över 2000 st. Trots det var merparten av utställarna nöjda med dagen.

När det gäller Hembygdsföreningens lotteri, kaffe, våfflor och övrig försäljning, är vi också nöjda. Vi är också glada över att vi värvade ett antal nya medlemmar under dagen.

Att genomföra en sådan här dag fungerar inte om det inte finns en massa eldsjälar som kan och vill hjälpa till med förberedelser, sälja lotter, servera kaffe och våfflor samt stå i Hembygdsföreningens monter. Lika viktiga är också de som ställer ordning innan, plockar bort och städar efter avslutad dag. Ingen nämnd, ingen glömd! Tillsammans gjorde vi det igen! Det är alltid lika roligt att se vilket engagemang som finns här i Näshulta.

Till alla eldsjälar, gamla som nya, ett stort tack för en väl genomförd dag. Tack också till Larssons Jordgubbar som skänkte sylten till våfflorna.
Likaså ett stort tack till alla företag som sponsrat. Tack vare er kunde alla barn leka gratis.

Vi ses igen nästa år!

Bussutflykt

Den 25 maj genomfördes en bussutflykt arrangerad av Näshulta Hembygdsförening i samarbete med Husby-Rekarne Hembygdsförening.
Vår buss rullade på mycket gamla, smala och krokiga vägar genom det vackra, kuperade sörmländska landskapet. Guide var Jan Moberg som skrivit boken Från Hålväg till Motorväg som beskriver sörmländska färdvägar under 1000 år.

Via Majstigen tog vi oss först fram till den delvis raserade Edebron. Nästa stopp skedde vid den mindre stenvalvsbron nära
Lerbäcken i Julita. Färden fortsatte sedan via Äs och Bieåsen till Ökna herrgård och den 4 km långa allén.
Vid idylliska Fridhem i Sköldinge fanns möjlighet att köpa smörgåsar eller äta vår matsäck.
Ytterligare en stenvalvsbro beskådades vid Hyltinge kyrka.

Ett stopp gjordes även vid den s k Skrivarstenen, ett runblock på vägen mellan Mosstorp och Slytan.
Innan resans slut fick vi se en s k hålväg i Hållsta. En hålväg är inte en väg med ett oändligt antal gropar, som väg 699 som går
från väg 214 förbi Magda, utan en ej anlagd väg där man i gamla tider ridit och släpat saker så att det bildats en fåra. Detta och
mycket mer fick vi lära oss av Jan Moberg under resans gång.

 

Årsmöte

Söndagen den 3:e mars genomfördes årets årsmöte utan några dramatiska förändringar. Vid ordförandeklubban satt för dagen Christer Nordqvist. De styrelsemedlemmar som stod i tur att avgå omvaldes samtliga. Verksamhetsberättelsen och den ekonomiska redogörelsen bifölls och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2018. Mötet inleddes med att Elin Ericsson läste en saga om "det lilla landet i det stora landet". Efter de sedvanliga förhandlingarna drack vi eftermiddagskaffe tillsammans och lyssnade på musikgruppen 3-ton med näshultaanknytning och mötet avslutades sedan med att vinnarna i lotterierna drogs.  

Februaridans

Åter igen gick hembygdsföreningens traditionella februaridans av stapeln. Som alltid startar det upp klockan 18:00 med att äta den medhavda maten och umgås den första timman innan dansen börjar. Det kom över 60 dans- och festglada besökare, från både när och fjärran. Det dansades till orkestern Holens, från Vingåker, som spelar traditionell, mogen dansmusik. Stämningen var på topp hela kvällen och för att få ett kort avbrott, för att vila benen en stund, bjöds det på kaffe och hembakad kaka. Efter pausen fortsatte dansen igen ett par timmar innan det var dags att tacka varandra och orkestern för en mycket trevlig danskväll. Det måste noteras att till och med orkestern ”blev trött” av att se så ihärdiga dansare, då golvet var fullt på varje dans.   

Julgransplundring

Den 12 januari dansades julen ut av barn med föräldrar i Näshultaskolans matsal.  Förutom danslekarna fanns det naturligtvis fika till både barn och vuxna och innan dagen var slut kom tomten på ett sista besök denna säsong.  

Julmarknad vid Hökärr 2018

Den av tradition återkommande julmarknaden vid Hökärr hölls i år under lördag och söndag, andra advent. Det var mycket livlig aktivitet under lördagen medan söndagen blev lite lugnare. Vad gäller antalet besökare totalt, gjordes en beräkning att  det var något fler än tidigare år. Vi är mycket tacksamma att så många kom och hämtade sin julklapp från hembygdsföreningen, som i år var en kalender med bilder från Näshulta tagna av Näshultabor. Det kan också noteras att ett flertal personer kom och blev nya medlemmar i vår hembygdsförening, som vi mycket tacksamma för.  När det gäller utbudet fanns det gott om de traditionella julmarknadsvarorna, från snickerier till mattor, bakverk och godis. Det var också möjligt att köpa korv och kaffe med bullar eller skinksmörgås. Ingen behövde lämna Hökärr hungrig. Även i år hade Hökärr Trä & Bygg AB öppet i sina lokaler för information om sitt utbud och bjöd också på kaffe och glögg.

Ett stort TACK till alla utställare och besökare som kom till Julmarknaden i Magasinet vid Hökärr i december 2018. En del av hyresintäkterna som utställarna betalade gick till Barncancerfonden. En överföring på 2100 kr gjordes efter marknadens slut, vilket känns mycket bra! 

Öppet Hus Sockenstugan

Som traditionen bjuder höll Sockenstugan öppet hus i samband med gravsmyckningshelgen, eller Allhelgonahelgen, den 3 november.
Vid kaffebordet var det stundtals fullt och mycket prat och kaffet smakade utmärkt!
Sören Andersson visade bilder på hus och stugor i Näshulta ur ett fågelperspektiv, tagna med drönare, vilket gjorde det lite knepigt, men roligt, att försöka lista ut vilket hus eller hemman det var.
Öppet hus-dagen är en trevlig tradition som vi hoppas kunna behålla!

 

"Från hålväg till motorväg" ett föredrag om vägar i Sörmland

Näshulta och Husby-Rekarne hembygdsföreningar hade bjudit in till en föreläsning där Jan Moberg berättar om sörmländska färdvägar under 1 000 år.
Han har studerat hur vägarna dragits genom århundraden och att de i stort sett följer samma dragningar ända fram tills idag, med undantag från att det idag är motorvägar på vissa sträckningar. En väg som omnämndes speciellt var "Magdestigen" som allmänt kallar Majstigen idag.
Allt detta och mer därtill finns i boken som Jan Moberg har skrivit under namnet "Från hålväg till motorväg".
Det kom ca 40 personer till föreläsningen som avslutades med frågor och mingel, kaffe servering  och föreläsningen av boken.
En mycket trevlig tillställning och gott samarbete med vår grannförening.

Öppet Hus Gårdsmuseet Haneberg

Årets upplaga av museidagen vid Haneberg lockade ca. 100 - 120 besökare. Vi hade som vanligt förberett oss med guider på samtliga plan som kunde förklara vad föremålen använts till om någon undrade.
Ett föremål som kom in till museet för över ett år sedan, och som visats och frågats om men ingen har kunnat listat ut vad det använt till blev till sist löst av en näshultabo som hade en sådan i sitt barndomshem.
Det gäckande föremålet använts till att mala socker i. Förr i tiden innan det fanns färdigt strösocker att köpa i affären köpte man kristallsocker som sedan maldes till strösocker.

Röda Korset serverade kaffe och korv i brandkårens fina partytält som de lånad dagen till ära!

Näshultadagen 2018

För 32:a gången genomfördes Näshultadagen, återigen i strålande sol och lätt vind, alltså en underbart fin sommardag. Dagen inleddes som vanligt med invigningstal som i år hölls av vår kyrkoherde Karin Wibom. Sedan näshultaflaggan gått i topp och fanfaren var avklarad startade alla aktiviteter och Eskilstuna Skyttemusikkår konserterade.
I år hade vi lyckats få 26 lokala företag att vara med och sponsra barnaktiviteterna. Alla barn kunde därför gratis leka i hoppborgen, klättra i hinderbanan, rida på ponny eller åka traktor och vagn samt få ansiktet målat. Det visade sig vara mycket populära aktiviteter.

Antalet utställare var något färre än de senaste åren, men det fanns även några som inte deltagit tidigare. I foajén till matsalen ställde Eskilstuna Fristad ut och visade resultatet som gruppen skapat under året.
Efter att ha haft en stående inbjudan under flera år kom Nicke Helldorff och visade sin utställning "Fåglar från när och fjärran". Handgjorda fåglar i trä, mycket verklighetstrogna!
Eftersom det är valår var samtliga partier som är representerade i kommunfullmäktige inbjudna att profilera sig under dagen. Liberalerna och Miljöpartiet saknades. I skolans matsal erbjöds kaffe/saft och nygräddade våfflor med sylt och grädde och på planen utanför hallen fanns grillad karré och potatissallad eller korv med bröd.

Uppskattningsvis var årets Näshultadag den mest besökta genom tiderna med över 3000 besökare. Parkeringen var full och även parkeringen vid kyrkan användes.
Tack till alla utställare som återkommer år från år, tack till de nya som vågade sig hit och tack till alla besökare som gör denna dag till en riktig hemvändardag!
För att allt ska fungera en dag som denna måste många hjälpa till. Ett stort tack också till samtliga som ideellt och lojalt hjälper till med förberedelser och återställning samt under dagen servar på de platser där det fordras. Ni är ovärderliga och er insats uppskattas, TACK!

Grillkväll 

Årets upplaga drog c:a 35 personer. Det blev en mycket trevlig kväll trots att vi inte var så många. Detta mycket tack vare den varma, sköna sommarkvällen som gjorde att vi kunde sitta ute.
Gruppen 3Ton underhöll med sång och musik och inbjöd även till allsång efter den grillade maten, vilket uppskattades.

Vårvandring 2018

Det blev endast 18 st som medverkande men tack för en trevlig vårvandring.  Inte nog med att det blev en fin förmiddag det blev också en ny upplevelse för många av deltagarna som aldrig tidigare varit vid Smalsundet och Sundtorp. På vägen dit fick vi också en berättelse om Abborrkojan, och om de som bott och verkat där.

När vi intog det medhavda fikat, berättade Olle om Sundtorp.
Vi hoppas på fler deltagare på nästa års vandring.

Årsmöte

Den 9 mars hölls årsmöte i Kommunalhuset. Drygt 50 medlemmar hade hörsammat inbjudan som, förutom stadgeenliga årsmötesförhandlingar, bjöd på underhållning av Sture Wärlinder. Sture har samlat flera tusen olika slags ljud under flera decennier och åhörarna bjöds på ett femtiotal av dessa. Bl a fick vi lyssna på ljudet från en issåg, en gammal skrivmaskin och paussignalen från 40-talet.  Många i församlingen log bekant till ett flertal av ljuden. Kaffe och smörgås  och lotterier ramade in kvällen.
Styrelsens sammansättning efter årsmötet finns under rubriken Styrelsen 2018".

Februaridansen

Lördagen den 3:e februari bjöd Hembygdsföreningen in dans- och festsugna till en kväll i dansens tecken! Kl 18:00 bänkade sig c:a 60-talet personer för att äta sin medhavda kvällsmat och umgås för att lite senare äntra dansgolvet i Kommunalhuset. Till tonerna från Holens orkester från Vingåker slets det sulor till både traditionell ”styrdans” som gammeldans. Efter en stund, när vi behövde fylla på med energi, bjöd hembygdsföreningen på kaffe och kaka. Därefter dansade vi ytterligare en stund innan vi tackade varandra och musikerna för en trevlig kväll!

Julgransplundring

Nu är glada julen slut, slut, slut. Julegranen kastas ut, ut, ut... sjöng vi som samlats i Näshulta friskolas matsal Restaurang Tuppen för att dansa ut julen.
Vi var ett femtiotal barn och vuxna som dagen efter Tjugondedag jul den 14 januari deltog i Näshulta Hembygdsförenings julgransplundring.
Ledde dansen runt granen gjorde Anneli Bosdotter och Ingrid Lindell till musik av Johan Hagberg på dragspel och Håkan Andersson på gitarr.
Då vi dansat oss trötta var det dags för en stunds paus och fika med hembakt. Sedan knackade han som alla väntade på – jultomten – på dörren. Han delade ut påsar med hemgjort julgodis, clementiner och nallar eller pussel till alla barnen. Efter slängrompa och raketen plundrades granen på alla prydnader och kastades ut.

Julmarknaden

Årets upplaga av julmarknaden kan läggas till tidigare, med bra uppslutning av utställare och besökare. Magasinet var uppfyllt till sista plats med utställare i tre plan, där kunderna erbjöds allt från sömnad och sniderier till mattor och bakverk. Utanför magasinet kunde man köpa  korv, kaffe & smörgås, cocosbollar, råmjölk och dörrkransar. I år var även Hökärr Byggs personalmatsal utnyttjad. Där bjöds det på glögg och pepparkakor och man kunde köpa varor ur deras sortiment. Med anda ord fanns allt som en välfylld julmarknad ska innehålla.

Hembygdsföreningen delade ut årets julklapp till de medlemmar som kom förbi vårt bord, och många tog även med sig julklappen till släkt, vänner och grannar som inte kunde komma. Vi är naturligtvis mycket tacksamma för att så många kommer och hämtar sina julklappar vilket gör att vi sparar utlägg av porto. Dessutom är det trevligt att pratas vid en stund!  Några besökare, som inte sedan tidigare var medlemmar, tog tillfället i akt och löste medlemskap direkt. Välkomna till oss!

Näshultadagen

Årets Näshultadag, den 31:a i ordningen, var, liksom tidigare år, välbesökt. Vädret var i det närmaste perfekt: lite mulet, men behaglig temperatur och inget regn. Efter Christer Ilars invigningstal, en personlig hyllning till hembygden, kunde besökarna vandra runt på området och bl a lyssna på  Munktellsextetten som spelade vid ett flertal tillfällen.  Ett 60-tal utställare hade hörsammat inbjudan och här fanns både stickat, sytt och vävt, bakat, syltat och saftat, slöjdat, drejat och slipat att beskåda. Speciell uppmärksamhet fick Beth Meurling, född Nystedt, som sålde sin  bok om Österby: "Grön duschesse och vita glacéhandskar". För den hungrige fanns både grilltallrikar och korv att handla, vilket kunde "toppas" med en kaffe och våffla eller kanske en sockervadd.  Hela dagen gick turer med traktor och vagn, med ångbåten Gerda och helikopter. Hela dagen såldes lotter från tombolan och färska, lokalodlade, grönsaker och rökt fisk. Här fanns något för alla, men den stora behållningen är alla "gamla" näshultabor som kommer till hembygden för att träffas denna dag!

Hembygdsföreningen erbjöd en tipspromenad med frågor om bygden som publiceras nedan. Rätt rad sist!  Först vuxenfrågorna:
1 Näshultagården
Här ryms både sporthall, föreningslokal, förskola och matsal. Idag har vi Näshultadagen med många trevliga utställare och aktiviteter. Andra dagar hyrs lokalen ut till sportläger men även en annan aktivitet som pågått 28 år i år sker måndagar kl. 18:30. Vilken?
1. Motionsgympa                            x. Orkesterträning                                2. Bingo

2. Näshulta Friskola
Näshulta Framtid förstod snabbt att skolan var hotad när Eskilstuna kommun 2010 började prata om nedläggning av skolor med få inskrivna barn. På kort tid skrevs ansökan ihop om att få starta en friskola med start hösten 2012. Vilken månad år 2011 kom besked från Skolinspektionen om att ansökan var godkänd?
1. november                                    x.  januari                                                 2. juni

3. Näshulta brandstation
I Svalboviken finns brandstationen. Här är det frivilliga som ser till att släcka bränder, göra räddningar på sjö och vägar. Inom hur många minuter är den frivilliga personalen på väg till en olycka?
1. 10 minuter                                  x. 15 minuter                                            2. 20 minuter

4. Kommunalhuset
Kommunalhuset byggdes 1029 för en kostnad av 40 000 kr. Byggmästare var Olof Axelsson. I huset har många aktiviteter skett, hembygdsföreningen ordnar flera aktiviteter    (t ex vandring, julgransplundring och grillkväll) men vilken aktivitet brukar de anordna i Kommunalhuset?
1. Musikquizz                                x. Bridge                                                    2. Dans

5. Kyrkbadet
Badplatsen är populär och här har många barn lärt sig simma under årens lopp. Även båten Gerda brukar lägga till vid bryggan för trevliga utflykter på sjön. Men vem är det som ser till att gräset blir klippt och att det finns en trevlig grillplats och lekställning på området?
1. Kommunen                               x. Näshulta GoIF                                     2. Näshulta Friskola

6. Flaggan
Näshulta Hembygdsförening bildades 1986 och har idag c:a 800 medlemmar. Flaggan som hissas innehåller tre element som symboliserar Haneberg (tuppen), Hedensö (hjärtat) och Öster Rekarne Härad (axet). Vilket år godkändes socknens flagga?
1. 1941                                            x. 1946                                                       2. 1951

... och så barnfrågorna:
1. Vad använder du i tennis förutom racket?
1. kula                                            x. tennisboll                                              2. klot

2. När förskoletiden är över börjar du skolan, men vad kallas första året du går i skolan?
1. 0:an                                            x. 1:an                                        2. förskoleklass

3. Vad kallas det som brandmännen har på huvudet?
1. brandhjälm                               x. brandmössa                                         2. brandkeps

4. På husets ena sida finns åtta fönster, men hur många trappsteg leder upp till dörren på husets långsida?
1. 1 trappsteg                                x. 5 trappsteg                                            2. 20 trappsteg

5. Ett av de första märkena du kan ta är "Baddaren grön". Vad behöver du kunna för att få det märket?
1. Simma 10 meter rygg- och bröstsim
x. Doppa hakan och ena örat i vattnet. Andas in, hålla andan och blåsa ut i vattenytan med hakan i vattnet
2. Hoppas från kanten och simma 10 meter

6. På Näshultas flagga finns ett kill-djur. Vad heter samma djur som tjej?
1. Sto                                              x. Höna                                                      2. Sugga

Rätt rad vuxen: 1, 1, 1, 2, x, x          Rätt rad barn: x, 2, 1,x, x, x

Tack för ditt deltagande, vinnarna har meddelats personligen!

 

Grillkväll vid Hökärr

Från att först ha haft väldigt få anmälda, blev kvällen helt fullbelagd och några som önskade komma kunde tyvärr inte beredas plats. Frånsett att vi inte hade möjlighet att ta emot alla som ville, blev kvällen väldigt lyckad.
Musikgruppen 3-Ton, som består av Ulf Lundell, Hans Strömbergsson och Gunnar Arvidsson, började kvällen med att bjuda på välkomstmusik medan gästerna anlände. Mellan maten,  som bestod av grillade karrékotletter, potatissallad och grönsaker, och kaffet fortsatte musikerna med att spela blandad populärmusik, något som uppskattades och berömdes av alla gäster som framåt småtimmarna återvände hemåt, mätta, nöjda och belåtna!

 

Försommarutflykt

Med hjälp av hästskjuts, traktorsläp eller cykel tog sig de c:a 30 deltagarna på årets försommarutflykt fram. Start och mål var Magda Säteri och därifrån gick färden förbi St Spetby och den intilliggande gamla skolan. Här berättade Torbjörn Andersson och hans syster Ingegerd Claesson om gården och skolans historia. Färden fortsatte därefter på den s k "Majstigen" förbi gården Ringtorp och vidare fram till Marietorp. Här lär, enligt gamla skrifter, kung Karl XV har övernattat under en ridtur mot Stockholm. Här togs paus för förmiddagskaffe och därefter fortsatte färden mot Näshulta Gamla prästgård  där Conny Axelsson berättade minnen från sin barndom på 50- och 60-talet. Sista stoppet för dagen blev torpet Lövlund innan återkomsten till Magda.
Många gamla foton visades under resan och med hjälp av torpinventeringen kunde mycket historia om de förbipasserande ställena berättas.
Evenemanget var mycket lyckat och förhoppningsvis kan detta bli ett framtida sätt att göra utflykter i den egna hembygden!

 

Vårvandring

Ett drygt 50-tal personer mötte upp vid Magda fredagen den 12:e maj för en vandring till utsiktsberget vid Prästsjön, trots att kvällen var både kall och blåsig. Under sakkunnig guidning av fågelentusiasten Nicke Helldorff vandrade man den, relativt, korta sträckan från Magda, via Spetby våtmark Hulten och Fredriksberg, till utsiktsplatsen och många förundrades över den fina utsikten. Väl där togs kaffetermosar fram och många berättade om minnen från Prästsjön och förfäder från Fredriksberg. Bland fågelarterna både sågs och hördes lövsångare och bofink, grågås och sparvhök samt de lite mer ovanligare trastsångaren och rördrommen. Den sista har många hört, men få sett, vilket gjorde det extra roligt att den ville visa sig. Som avslutning på kvällen kom årets första tornseglare och svepte över sjön.
Förhoppningsvis har många nu upptäckt ytterligare ett utflyktsmål i hembygden att göra återbesök till på egen hand!
Många av vårvandringens deltagare passade på att avsluta kvällen på restaurangen på Magda!

Årsmöte

Fredagen den 10 mars hölls årsmöte i Kommunalhuset. Efter själva årsmötesförhandlingen, där Lasse Johansson skickligt lotsade oss genom dagordningen, har styrelsen ett något förändrat utseende: Ulf Axelsson, som varit aktiv i styrelsen i närmare 30 år, hade avböjt omval och ersattes i styrelsen med Hans Eriksson. Även Gunnar Högblom hade frånsagt sig omval och han och Hans, som tidigare varit suppleant, har ersatts med Elin Ericsson och Stig Eriksson.
Ulf avtackades med blommor och presentkort, liksom Ulla Hammarström som under ett flertal år varit ansvarig för tombolan under Näshultadagen, men i år bett att få slippa. Gunnar kommer att avtackas vid ett senare tillfälle då han inte hade möjlighet att delta denna kväll. Efter kaffe och smörgås underhöll musikgruppen Leja med ett blandat program. Lottdragningar och många glada vinnare fick avsluta fredagskvällen.

 

Februaridansen

Lördagen den 18 februari träffades drygt 50 dansglada personer i Kommunalhuset och dansade till Holens orkester!
Orkestern kommer från Vingåker och består av fyra medlemmar som spelar mogen, modern dansmusik och de ersatte med kort varsel fjolårets orkester som var bokad men fick förhinder.
Som vanligt hade alla med sig egen mat och dryck, medan föreningen bjöd på kaffe och kaka i pausen.
Kvällen blev väldigt lyckad, alla lovordade musikerna och dansade sig både varma och svettiga! Det här var en av de bästa danserna vi haft och vi hoppas därför att det kan locka fler dansanta till nästa års tillställning! Var du inte med i år - välkommen nästa!

 

Julgransplundring

Den 8:e januari dansades julen ut i Näshulta friskolas matsal, restaurang Tuppen. Dansen leddes av Ingrid Lindell och Annelie Bosdotter och för musiken svarade Håkan Andersson och Johan Hagberg. Tomten gjorde också ett, för säsongen, sista besök innan granen kastades ut och julhelgen kan därmed anses traditionsenligt vara avslutad!

Julklappsutdelning på Hökärr

I samband med julmarknaden delades årets julgåva ut till de medlemmar som besökte julmarknaden vid Hökärr. I år får alla medlemmar en almanacka med vackra bilder från Näshulta tagna av fotograf Michael Lander, bosatt och verksam på orten. För de som, ännu , inte är medlemmar fanns också ett antal almanackor att köpa.
Ett flertal medlemmar hade hörsammat inbjudan, uppmaningen, att besöka marknaden som i år genomfördes utan trilskandes strömavbrott!
Vår ambition är att även nästa år kunna genomföra en riktig, gammaldags marknad med inslag av genuina hantverkare.

 

Öppet hus i sockenstugan

För sextonde gången hölls Sockenstugan öppen på Alla Helgons Dag. C:a 50 personer letade sig dit under eftermiddagen, men då de första fyra gått, var det oroväckande tomt ett tag. Men sen kom de! Till slut var det så många kvar att Hembygdsföreningens personal nästan fick mota ut dem. Det som fängslade besökarna var sockenfilmen som visades i storbildsformat hela dagen, och Arne Jonssons trevliga fotohäften med bilder från tidigare års utflykter och möten. Ytterligare några personer på bilderna identifierades och deras namn finns nu prydligt inskrivna! En lyckad dag som det finns all anledning att upprepa kommande år.

 

Näshultadagen - för 30:e gången!

Årets invigningstal hölls av politikern Christina Andersson som talade om boende på landsbygden och näshultabornas kreativitet och initiativförmåga i olika frågor. Efter talet gick näshultaflaggan i topp med hjälp av scouterna samtidigt som skyttemusikkåren spelade.
Ett stort antal hantverkare visade sina alster och kunnande i sporthallen, i ett av föreningsrummen rullade hela dagen näshultafilmen och i matsalen drog kaffe- och våffelförsäljning mycket folk under hela dagen. Även hembygdsföreningens lotteri och egna monter med bl a egna skrifter, dekaler och flaggor var välbesökta.
Utomhus fanns aktiviteter riktade mot barnen, föreningen Sörmlandsleden gjorde reklam för sin verksamhet och man kunde handla närodlade grönsaker och blommor, spela på LRF's osthjul eller äta lunch serverad av NGoIF eller scouterna.
Alla hästintresserade kunde följa DM i brukskörning och -ridning som just den här dagen arrangerades i Näshulta.
Redan tidigt på eftermiddagen hade de flesta matställen tömt sina lager, samtidigt som bilparkeringen fick lov att utökas. Antalet besökare var rekordstort - tacka för det, det var ju 30-årsjubileum!

Grillkväll

Grillkvällen vid Hökärr, som genomfördes en sommarkväll som bjöd på fint väder. var lyckad!
Trots detta var det dukat inne på magasinet då det varnats för regn till kvällen.
Ett femtiotal personer lät sig väl smaka av nygrillad karré, potatissallad och grönsaker samt därtill dryck.
Till kaffet serverades hembakta godsaker:
Trubaduren Lennart Johansson underhöll med visor och ledde också allsång, vilket bidrog till en mycket gemytlig stämning.
Sammanfattningsvis fick vi en mycket trevlig kväll med nöjda gäster!

30-årsjubileum med kaffekalas!

Lördagen den 18 juni bjöd vi in till 30-årsjubileum i Kommunalhuset. Inbjudan hörsammades av c:a 200 personer, vilka bjöds på ett enormt kaffebord! Uppemot 30 olika sorters bullar, kakor, mjuka kakor och tårtor fanns att smaka på! Förutom kaffebröd bjöds det på mycket sång och musik. Dagen inleddes, efter välkomsttal av ordförande Torbjörn Andersson, med gillesdans och därefter följde på slaget varje hel timme, sång av Församlingskören, traditionell musik med "Lilla Röran" och avslutades kl. 16:00 med sång och musik av Sandra, Love och Malin. Dessutom kunde besökarna titta på skärmutställningar över "hänt i bygden", både nu som förr, ta del av dokumentation kring torpinventeringar, skol- och konfirmationskort och övriga foton. Föreningens tryckta skrifter såldes, vissa  till reducerade priser dagen till ära. Naturligtvis rullade Näshultafilmen hela dagen och för de som önskade lite frisk luft fanns en tipspromenad med frågor som anknöt till bygden.
Nu blickar vi framåt nästa 30 år, men börjar med en Grillkväll den 15 juli och därefter den 30:e upplagan av Näshultadagen 13 augusti. Välkomna även då!

Tipspromenadens frågor - rätt rad längst ned!

  1. Näshultadräkten premiärvisades 9 februari 1986. Två av dräktens delar har förlagor från gården Prästtorp. Vilka?
    1. Skjortan och halsklädet
    x. Halsklädet och förklädet
    2. Förklädet och kjolen
  2. Hornavan är Sveriges djupaste sjö, men vilken är den näst djupaste i Sverige?
    1. Storsjön
    x. Vättern
    2. Torneträsk
  3. Vem är den senaste kvinna som valts in i Svenska Akademien?
    1. Sara Stridsberg
    x. Lotta Lotass
    2. Sara Danius
  4. Jakob Jonas Björnstål finns på ett minnesmonument utanför kommunalhuset. Under vilket århundrade levde han?
    1. 1600-talet
    x. 1700-talet
    2. 1800-talet
  5. 1974 stängdes den sista affären i Näshulta, var låg den?
    1. Alphyddan
    x. Hållet
    2. Svalboviken
  6. Ångslupen Gerda trafikerar Näshultasjön igen. Det har funnits en båt till som trafikerat Näshultasjön, vad hette den?
    1. Viktoria
    x. Vendela
    2. Valborg
  7. Vem klippte av bandet när Näshultagården invigdes?
    1. Pedro Fransson
    x. Johan Hagberg
    2. Arvid Forsberg
  8. I vilken sjö ligger Huldas Holme?
    1. Holmsjön
    x. Kalvsjön
    2. Prästsjön
  9. Var fanns fotbollsplanen innan Ekhammaren kom till?
    1. Magda
    x. Åstorp
    2. Österby
  10. Hur många postkontor har det funnits i Näshulta?
    1. ett
    x. två
    2. tre
  11. Vem höll invigningstalet på den första Näshultadagen, 15 augusti 1987?
    1. KV Blomqvist
    x. Folke Källström
    2. Reinhold Gustafsson
  12. Vilken av följande artister framträdde på Näshulta Kulturdagar 2015?
    1. Tina Ahlin
    x. Elin Rombo
    2. Anna-Lotta Larsson
  13. Vad heter det högsta berget i Näshulta?
    1. Tyckenhedsberget
    x. Stugmon
    2. Bratt Hatt

Rädd rad:

1: x, 2: 2, 3: 1, 4:x, 5:2, 6:1, 7:1, 8:2, 9:x, 10:2, 11:x, 12:1, 13:1
Utslagsfrågan: Bandet var 158 cm

 

Årsmöte

Fredagen den 11 mars hölls årsmöte i Kommunalhuset. Kjell Karlsson svingade ordförandeklubban under mötet som helt gick på valberedningens förslag.

Lasse Johansson, vår ordförande sedan 12 år, hade avböjt omval och som ny ordförande valdes Torbjörn Andersson. Som ordinarie ledamöter till styrelsen var det omval av Kristina Månsson och Ulla Walfridsson samt nyval av Erik Hammarström på två år, vidare på ett år valdes Eva Jonsson. Som ersättare på ett år valdes Gunnar Högblom, Hans Eriksson och Björn Axelsson. Ulf avtackade på Hembygdsföreningens vägnar Lasse efter mötet, för sin mångåriga och engagerande ordförandegärning. Lasse har, tack vare sitt stora intresse och sin diplomatiska läggning, fört hembygdsföreningens talan på ett mycket förtjänstfullt sätt och tilldelas hedersnålen för detta. Han utnämndes också till hedersmedlem i Hembygdsföreningen.

Eftersom det är jubileumsår, Hembygdsföreningen fyller 30 år vilket för övrigt firas den 18 juni, bjöds årsmötesdeltagarna på en härlig landgång. Därefter underhöll den lokala kören ”Kört Hårt” och avslutade mötet med ett halvtimmeslångt program där även publiken fick delta och öva sig i att klappa på rätt siffra efter multiplikationstabellen, något som visade sig inte vara helt lätt! Framträdandet var mycket roande och uppskattat av alla besökarna, då körledaren Margareta hittade många roliga kopplingar till Näshulta vid presentationerna till varje sång.

En trevlig kväll var till ända och Hembygdsföreningen har en styrelse som fått förtroendet att förvalta det kommande jubileumsåret!

 

Sportlovsdans

Lördag den 20:e februari samlades c:a 50 dansglada personer i Kommunalhuset för att tillsammans äta sin medhavda kvällsmat, umgås och ha trevligt men framförallt för att dansa!

Vi dansade till tonerna av Lasse Erikssons från Nyköping, som trots att de bara var två, lät som en hel orkester och bjöd på både gammalt och modernt i en bra blandning. När vi behövde vila benen och orkestern behövde en paus bjöd hembygdsföreningen på kaffe med dopp!

Vi som var där hade en trevlig kväll och hembygdsföreningen har för avsikt att traditionen med sportlovsdans fortsätter trots att vi i år inte var så många!

 

Julgransplundring

Den 9:e januari bjöds barn och vuxna in till en traditionell julgransplundring i restaurang Tuppens lokaler. Ett 20-tal barn och ungefär lika många vuxna dansade kring granen till ackompanjemang av Håkan Andersson och Johan Hagberg. Efter dans och fika med hembakat bröd, kom Tomten på besök och delade ut påsar med hemgjort godis och liten present till alla barn. Tack till Annelie Bosdotter och Ingrid Lindell som i samarbete med styrelsen ordnade den uppskattade tillställningen!

 

Öppet hus i Sockenstugan

Som vanligt hade Hembygdsföreningen "Öppet Hus" i Sockenstugan på Alla Helgons Dag, nu för femtonde gången. I år hade vi fler besökare än förra året, och de flesta satt väldigt länge och bläddrade i gamla pressklipp, tittade på kartor och i gamla årsskrifter. På en dator rullade sockenfilmen hela tiden, på en annan kunde man se historiska kartor för att exempelvis reda ut hur många vägar som gick till Nästorp. Det trevliga med en sådan här dag är, att man träffar många människor som har något att berätta. Förutom sockenbor fanns besökare från bl a Eskilstuna, Örebro och Lidköping som passade på att titta in i samband med gravsmyckning på kyrkogården.

 

Öppet hus Hanebergs Gårdsmuseum

Som tidigare år  bjöd gårdsmuseet in till "Öppet Hus" första lördagen i september. Samtidigt, och intill, ordnar Röda Korset loppis. Arrangemangen ger varandra draghjälp och i år besökte ett hundratal personer museet. Några stannar bara en kort stund, medan de flesta behöver en timme eller mer. En del kommer för första gången, andra återkommer och upptäcker nya saker varje gång. Varje våningsplan hade en guide som visade speciellt intressanta föremål och försökte svara på alla frågor som oundvikligen uppkommer vid ett sådant här tillfälle.

Kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen är ett europeiskt samarbete som firas andra söndagen i september. Huvudman i Sverige är Riksantikvarieämbetet. Näshulta har deltagit vid några tillfällen förut, då det varit intressanta ämnen som passat oss. Underrubriken i år löd: "Människors värv och verk - en resa i industri- och teknikhistoria", vilket inbjöd till att visa den vattendrivna ramsågen vid Näshulta Bruk/Kvarn. Det är både industri- och teknikhistoria! Sågen renoverades av Hembygdsföreningen för ett antal år sedan och har sedan dess visats för grupper vid olika tillfällen.

Mer än hundra personer besökte sågen under dagen och fick förklarat hur sågningen gick till.  Man tog in timret från, den nu torrlagda, kvarndammen, sågade timret, kantade virket och drog ut spånet, allt med hjälp av vattenkraft. Sågen lades ner 1943.

Det närbelägna kvarnmagasinet, som är en vacker timmerbyggnad i tre våningar, höll öppet och erbjöd både fika och loppis till de som ville efter visningen. Här fanns också bilder från den tiden då sågen var i drift och utdrag ur Bröderna Bolinders produktkatalog som visade ramsågen. Dessutom fanns ett brev från 1870 ställt till patron Ludvig Arfwedson som beskriver den "snabbgående ramsågen". Näshultafilmen gick nonstop och många passade på att köpa sitt eget exemplar.

 

 

 

 

 

Förening:

Näshulta Hembygdsförening

Skapad av: (2012-05-24 08:45:10) Kontakta föreningen
Ändrad av: Näshulta Hembygdsförening (2021-09-28 13:39:54) Kontakta föreningen