God Jul och Gott Nytt år

Sällskapet Närkingarne (i Stockholm) önskar alla medlemmar och supportrar en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Det nya året bjuder på Berättarcafé, landskapsresa med temat ”Smaka på Närke” , möten med stora personligheter med knytning till Örebro län, studiebesök och julfest.  Det blir  ett härligt, spännande år.

Lennart Käll gäst på julfest

Den 4 december höll vi vår julfest – på vattnet. Närmare bestämt på en pråm ombyggd till mysig restaurang belägen vid Kungsholms strand. Vi hade nöjet att gästas av Lennart Käll, VD för Svenska Spel och uppvuxen i Lillån, Örebro. Han inledde festen genom att berätta om sig själv och det ansvar man har som ledare för ett spelföretag. Spelmissbruk, illegalt spel och andra samhällsfenomen kring spel tog han upp. Han berörde även den traumatiska upplevelse han upplevde då han under pistolhot blev rånad och kidnappad p.g.a att gärningsmannen spelat bort mer än 2 miljoner på spel och ville ha tillbaka pengarna. Intressant var hans reflexioner kring rättegången och att gärningsmannen blev dömd men kunde promenera ut i friheten  p.g.a brist på fängelseplatser. Brottsoffret fick däremot lämna med två poliser som skydd. Och leva med permanent skydd till dess gärningsmannen burats in.

Därefter dags för jultallrik – på två assietter – och lotteri. Fina julklappar hade skänkts och nästan alla kunde lämna med en vinst – eller flera. Göthe Maxe avslutade med visdomsord av Stig Dagerman innan vi alla önskade varandra GOD JUL.

Vi inviger Lars Wivallius renoverade sten den 25 okt. kl 13.00

Tack vare ett ingripande av vår medlem Björn Thärnström är örebroskalden Lars Wivallius (1605 – 1669) gravsten restaurerad och förklarad kulturgrav (se artikel i Länsposten Örebro den 21.9). Vi samlas kl 13.00 vid Katarina kyrka i Stockholm och går gemensamt till hans gravsten för en enkel återinvigning av den gamla stenen.

Berättarcafé den 25 okt. kl 15.00

Kom och lyssna till historier, anekdoter och berättelser från våra egna medlemmar. Dagens värd är Göthe Maxe, känd bl.a. från Örebro Teater. Han söker dig som vill delge oss dina historier – det kan vara korta berättelser ur ditt liv, skrönor, sanningar eller historiska berättelser. Men det går lika bra att bara lyssna och njuta.

Välkommen till en mysig eftermiddag i det muntliga berättandets tecken. Det finns bara 25 platser så anmäl dig redan idag till Gudrun Sandström tel 08-7683786. Beställ samtidigt kaka eller smörgås, kaffe eller vin.

Vi ses på Musiksalongen, Storgatan 44 (korsningen Narvavägen) i Stockholm den 25 oktober kl 15.00-17.00

Lars Wivallius glänser i guld

När vår medlem Björn Thärnström i våras gick på en guidad vandring på bl a Katarina kyrkogård på Söder blev han upprörd över att skalden Lars Wivallius sten var övervuxen med mossa och knappt läsbar. Han agerade och nu lyser Lars Wivallis namn och årtal i guldskrift. Detta berättas det om i dagens nummer av Länsposten (21.9.2017) i en artikel på en 3/4 sida signerad  Göran Lindhé. Han ger även en bakgrund till namnet Wivallius (från födelsegården Vivalla utanför Örebro) och berättar om skaldens äventyrliga liv. Lars Wivallius levde mellan 1605 och 1669. Gravstenen återfinns vid den gång där även Cornelis Vreeswijk, Anna Lindh och andra bemärkta personer ligger.

Upplev det nya expansiva Örebro

Årets landskapsresa går till det Örebro du inte visste finns. Det som vuxit kraftigt i alla väderstreck de senaste åren. Vår guide är ingen mindre än Alf Rune, journalist och örebrokännare. Med bussens hjälp tar han oss till norr, söder, öster och väster i Örebro utanför stadskärnan. Vi börjar i väster eftersom vårt första uppehåll på resan blir det klassiska Värdshuset Sommarro. Där sträcker vi på benen efter resan och  äter lunch. Under någon timmes rundtur  förundras vi sedan över alla förändringar som skett sedan vi själva flyttade från stan. Kanske hinner vi även med en eftermiddagsfika.

Resan avgår den 24 maj kl 08.00 från Cityterminalen, Stockholm. Beräknad hemkomst ca 18.00. Priset är 650 kronor och innefattar bussresa, rundtur, guidning och lunch. Ta gärna med en vän på resan och fika.Betalning sker ombord. Anmälan till Gudrun Sandström tel 070-5858751.

Välkommen!

Julfest med Eva Swartz Grimaldi

Välkommen till vår julfest den 12 december kl 17.00 i Restaurang Kommunhuskällaren i Täby. (Samma plats där vi varit fram till år 2013). Vi är glada över att gästas av Eva Swartz, som på onsdagsmorgnarna brukar delta i Kulturpanelen i SVT1. Hon har ett långt förflutet inom olika medier bl a TV4, Sveriges Television och bokförlagen Natur och Kultur och Norstedts. Det ska bli spännande att få ta del av hennes berättelser från barndomstaden Örebro och livet i den ständigt föränderliga medievärlden.

Vi inleder med glöggmingel, fortsätter med en god jultallrik och avslutar med kaffe och kaka. Som vanligt finns lotteri med många vinster. Pris: 250 kr för medlemmar och 275 kr för övriga gäster. Anmäl dig och ditt sällskap senast den 5 december till Gudrun Sandström tel 08-768 37 86.

Vi ses på Skansen 27 och 28 augusti!

Träffa Sällskapet Närkingarne på Skansen i sommar! Vi är med och firar att Sveriges Hembygdsförbund firar 100 år (själva blir vi 86) tillsammans med hela hembygdssverige. Du hittar oss på Bollnästorget där vi står tillsammans med Örebro Läns Hembygdsförbund. Lördag den 27.8 kl 14.00 är vi på plats också vid Skogaholms Herrgård, som kommer att återinvigas med pompa och ståt. Blåsorkestern Spisblecket från Skyllberg konserterar. Kanske dyker även Alfred Nobel upp…

Även vid Bergsmansgården blir det aktiviteter. Linde spelmanslag underhåller och kanske kommer du att möta en bergsman från gamla tider.

Vill du som frivillig funktionär bidra med information om Sällskapet Närkingarna? Ring då 08-768 70 62 (H-E Hallin). Alla funktionärer har fri entré. Hembygdsföreningar från hela landet ser till att Skansen sjuder av liv – bli med också du!

Vi sörjer Arne Sundblad (1917-2016)

Vår värderade hedersmedlem Arne Sundblad har lämnat oss. Han skulle fylla 99 år om några månader. Vi sörjer en kär hembygdsvän vars hjärta klappade för vår förening. Arne blev medlem redan 1978. Åren 1992-1996 var han föreningens ordförande. De två-tre senaste åren kunde han av hälsoskäl inte bevista våra tillställningar eller delta i den årliga landskapsresan, vilket han livligt beklagade. Arne var generös med beröm och uppskattning av Sällskapets verksamhet och stöttade föreningen med ett ekonomiskt bidrag så sent som i fjol. Arne fick leva ett långt liv och vi är glada över att han under så lång tid kunde delta i våra aktiviteter och underhålla oss med sina minnen och hågkomster.

Årsmöte med Thorsten Ehrenmark den 22 mars

Välkommen till Musiksalongen på Storgatan 44 i Stockholm den 22 mars 2016 kl 15.00 och vårt årsmöte med tema Thorsten Ehrenmark.

DN-journalisten Jonas Thente är en stor beundrare av denne fd DN-kollega, utrikeskorrespondent och älskad berättare. Han har bl.a. berättat om Thorsten Ehrenmark i DN under rubriken: Korren som aldrig var på plats när det hände”. Nu berättar han exklusivt för oss om Ehrenmarks storhet som journalist och berättare i anslutning till årsmötet. Missa inte detta unika tillfälle.

Mötet är kostnadsfritt och vi bjuder dig som medlem på fika. Anmäl dig senast den 17 mars till H-E Hallin tel 08-768 70 62.

Vi ses!