Image


Hembygdsföreningens årsbok ges i år ut för sextiosjunde gången. En positiv trend är att redaktionen får kämpa för att göra plats för alla inkomna bidrag på det drygt 100 sidor stora omfånget.

Lisa Hansson står som alltid för öppningsartikeln ”Boka för femti år sedan”. Även i år ges denna återblick över livet i bygden för ett halvt sekel sedan. Vi hoppas uppmuntra till att de äldre årsböckerna läses igen för att öka förståelsen om vår bygds historia.

Fler föreningar än på många år har lämnat sina verksamhetsberättelser för publicering i årsboken. Sammanfattningsvis är det driv i vår bygd. Ingen kan klaga på att det händer för lite, unga som gamla.

Några artiklar sammanfattar viktiga händelser under 2023. En julmarknad (blivande tradition?) har sett dagens ljus, gruvbrytning fortsätter diskuteras, Fäbodvägens skyltar och Myssjönäsets ångbåtsbrygga har restaurerats och Edgeland, bygdens kanske mest framgångsrika rockband, firar 30-årsjubileum!

Årets bok har kommit att få lite av ett kvinnotema. Flera artiklar återger ett antal kvinnors livsöden från olika århundraden, så långt tillbaka som vikingatiden! Därtill är antalet kvinnliga författare övervägande stort. Ett antal mer maskulina bidrag finns förstås också med i årets bok. Tillsammans berättar de bygdens historia ur olika perspektiv.

Årsbokens redaktionskommitté vill att årsboken ska fyllas av nutid, dåtid och framtid. Vi vill höra gamla och unga, män som kvinnor, oavsett vilken koppling du har till Oviken eller Myssjö. Vi vill uppmuntra alla berättare där ute att bidra till bokens innehåll. Skriv om en hjärtefråga, ett minne eller passa på att hylla en uppskattad insats.


Förening:

Myssjö-Ovikens Hembygdsförening

Skapad av: Linn Aldberg (2024-05-30 17:44:52) Kontakta föreningen
Ändrad av: Linn Aldberg (2024-05-30 17:44:52) Kontakta föreningen