Årsboken


OM BOKEN

"Oviks- och Myssjöbygden" utges sedan 1957 som årsbok för Myssjö-Ovikens hembygdsförening med medverkan av Myssjö och Ovikens församlingar.
Årsboken speglar vad om tilldragit sig i bygden, i förenings- och församlingsliv, kulturliv och evenemang. Uppgifter ges om födda, konfirmerade, vigda och avlidna personer, samt om instundande födelsedagar.
Därutöver ingår lokalhistoriska och personhistoriska artiklar samt anekdoter, minnen på bygdens mål och en del skönlitterära bidrag.
Boken utkommer kring midsommar och kan då köpas vid firandet på hembygdsgården.
Heimbygdas diplom - 2013 års bästa hembygdsbok  i Jämtland och Härjedalen tilldelades Myssjö-Ovikens hembygdsförening. Den prisbelönade boken är ”Oviks-och Myssjöbygden 2012. Årgång 56”. Läs mer


HÄR FINNS DEN ATT KÖPA

Lokalt säljs boken i Myrviken hos Frendo, Granngården, ICA-Porten, samt hos Nordic Kiwi och Wikners.  Boken säljs även vid evenemang på Ovikens Hembygdsgård och i Ovikens Sockenstuga. I Östersund säljs boken hos Akademibokhandeln (Hübinettes bokhandel).

BESTÄLLNING & PRISER

Vill du komplettera din samling? ♥ Årgångarna 1958, 1960, 1961, 1965 samt 2000 är tyvärr slutsålda, men övriga finns på lager.

 

Böcker kan beställas direkt från Myssjö-Ovikens Hembygdsförening via post eller mejl (alternativt via kontaktformuläret på startsidan) och även via Messenger på Facebook. För telefonbeställning: 070-557 04 21.

 

  • Årgångarna från 2016 och nyare kostar 120:- st
  • Årgångarna 2006-2015 kostar 50:- st
  • Årgångarna 1957-2005 är gratis

Porto och kostnad för emballage tillkommer. Faktura/ inbetalningskort följer med vid leverans. 

REGISTER 

I årsböckerna 1986 och 2002 finns register över alla bidrag.
Här (pdf-fil) visas alla bidrag från år 1957 till och med år 2019.
Tips! För att söka på ord eller namn i registret, tryck på tangenterna "Ctrl" + "F" för att få upp en sökruta.

NEDAN KAN DU LÄSA NÄRMRE OM SENASTE ÅRENS UTGÅVOR

Image


Hembygdsföreningens årsbok ges i år ut för sextiosjunde gången. En positiv trend är att redaktionen får kämpa för att göra plats för alla inkomna bidrag på det drygt 100 sidor stora omfånget.

Lisa Hansson står som alltid för öppningsartikeln ”Boka för femti år sedan”. Även i år ges denna återblick över livet i bygden för ett halvt sekel sedan. Vi hoppas uppmuntra till att de äldre årsböckerna läses igen för att öka förståelsen om vår bygds historia.

Fler föreningar än på många år har lämnat sina verksamhetsbe- rättelser för publicering i årsboken. Sammanfattningsvis är det driv i vår bygd. Ingen kan klaga på att det händer för lite, unga som gamla.

Några artiklar sammanfattar viktiga händelser under 2023. En julmarknad (blivande tradition?) har sett dagens ljus, gruvbrytning fortsätter diskuteras, Fäbodvägens skyltar och Myssjönäsets ång- båtsbrygga har restaurerats och Edgeland, bygdens kanske mest framgångsrika rockband, firar 30-årsjubileum!

Årets bok har kommit att få lite av ett kvinnotema. Flera artiklar återger ett antal kvinnors livsöden från olika århundraden, så långt tillbaka som vikingatiden! Därtill är antalet kvinnliga författare övervägande stort. Ett antal mer maskulina bidrag finns förstås också med i årets bok. Tillsammans berättar de bygdens historia ur olika perspektiv.

Årsbokens redaktionskommitté vill att årsboken ska fyllas av nutid, dåtid och framtid. Vi vill höra gamla och unga, män som kvinnor, oavsett vilken koppling du har till Oviken eller Myssjö. Vi vill uppmuntra alla berättare där ute att bidra till bokens innehåll. Skriv om en hjärtefråga, ett minne eller passa på att hylla en uppskattad insats.

Image
 
2023-06-05 Snart släpps ”boka”! 📖🎉

(Det blev tema på årets omslag, kan ni gissa vad det är 😉)

Inledningsvis slungar Lisa Hansson oss tillbaka i tiden för ett ögonblick när hon håller upp ett gammalt fotografi framför motsvarande vy idag, och med sina reflektioner knyter hon ihop dået och nuet som en skicklig hantverkare. 🕰
 
Vilka händelser och människor har då fångats upp i just denna aktuella årgång?
 
⭐️ I vanlig ordning får ni givetvis inblick i vad en handfull av våra föreningar pysslat med, vilket inte är det lilla det!
Stipendiater har vi haft nöjet att få uppmärksamma flera stycken.
Boken innehåller även Födda, Födelsedagar, samt Avlidna. Därtill ett par minnestexter kring några av våra bortgångna. ✨
 
Ni får läsa om en högstadie-elevs bitterljuva relation till Kinderåsen, lära er om konservering utan kyl o frys, och se en bildrik sammanfattning av vad den gångna Ovikenveckan bjöd på. 📸🎶🖼 Bekanta er med Ovikens första och enda riksdagsman, Daniel Viklund, vars hustru Beda faktiskt figurerar i en till artikel. Ni hittar också en recension av boken ”Hovermo – en liten by med stor historia”. Utställningen om hur den kvinnliga rösträttskampen sett ut här i länet, som visades upp på Orrgården i höstas, har komprimerats för att passa formatet - digitalt bonusmaterial utlovas dessutom. Ni får höra om första världskrigets påverkan, och ta del av en berättelse från ett krigsbarns egna perspektiv. DNA och arv är på tapeten, både när det gäller släkt och rosor.. 🧬 Ett nytt inslag blev ”2022 i bilder”, med era inskickade bidrag från året som gått.
 
Och slutligen: vad är väl en årsbok utan ett amerikabrev? ✉️😁
 
Trevlig sommarläsning! ⛱
 
 
Image


I år kan vi glädja er med att boken återigen är fylld med uppgifter om födda, döda och alla som fyller jämnt! Självklart då både för 2020 och 2021.Boken innehåller även föreningsbidrag, årets händelser och historiska tillbakablickar.På omslaget ser vi bl.a. Ingeborg Vallmark som var en av de kvinnor som drev frågan om kvinnlig rösträtt för mer än 100 år sedan, som finns att läsa om i årets bok.

Image

Oviks- och Myssjöbygdens årsbok 2020 lanseras 20 juni 2021 i samband med Hembygdsföreningens årsmöte på Ovikens HembygdsgårdInnehåll i senaste årsbok 2020 (årg. 64): Pandemin gör sig såklart påmind bland några av årets artiklar. Vi får t.ex. läsa om hur föreningarna hanterat möten och evenemang utifrån restriktioner, om hur man med kreativa lösningar genomfört aktiviteter och hur en gammal katt var mer än nöjd med situationen att ha matte hemma hela dagarna. För den som fått nog av covid finns även annan läsning. I årets bok får vi följa restaureringen av bogårdsmuren ta gammkjörscha, läsa om aktuell forskning på bygdens ortnamn, lite fakta om besökaren Brutus och så presenteras studiecirkeln bakom verket Känn din bygd som publicerades 2019. Författaren Björn Hagelin återkommer i årets bok med en välskriven och omfattande artikel om Hovermos soldater under 1800-talet. Till slut breddas och berikas innehållet i boken som vanligt av flera personliga bidrag som berättar om bygden förr och nu.

Image

Innehåll i årsbok 2019 (årg. 63) Oviks- och Myssjöbygden 2019: 

I årsboken "Oviks- och Myssjöbygden 2019", som publicerades i juni 2020, finns många intressanta artiklar som berör det gångna året och gamla tider.
Här kan du läsa om den legendariske flygaren ”Spökis” besök i Nybuan, om regnsommaren 1949, och studera en utförlig artikel om flottningen i Hovermoån.
Aktualiteter från 2019 som behandlas är naturligtvis den fantastiska Ovikenveckan och Sveriges Televisions nedslag i Ovikensbygden med ”Allt för Sverige”.
Dessutom ytterligare 20-talet artiklar med trevlig läsning.

 

 

Innehåll i årsbok 2016 (årg. 60) Oviks- och Myssjöbygden 2016:

Boken börjar med en översikt över hembygdsföreningens livaktiga  verksamhet, följt av en sammanställning av Christina Bengtsson om ortnamnen i Oviken och Myssjö och deras ursprung och betydelse. Lisa Hansson skriver om en av basnäringarna i bygden, nämligen jordbruket.  ”Hallom - en levande jordbruksby trots allt" beskriver livet för nutidens jordbrukare medan Sven O. Svensson skrivit om födorådskontrakt och hemmansköp, som ger en uppfattning om de tuffa tiderna för den som ville bli hemmansägare i början av förra seklet. Minnen från fäbodlivet berättas i artiklar om Västertakets fäbodar. Om livet förr i tiden berättas vidare i Helga Månssons anteckningar från en studiecirkel på 1980-talet. Matminnen från fyrtitalet och en historik över Kövras caféer är också intressant att ta del av.  Gösta Näs har forskat i bakgrunden till "järnvägsbygget som inte blev av", planer som kunde ha lett till att inlandsbanan gått väster om Storsjön. Om servicehuset Dalsätras tillkomst - en fråga som i många år var aktuell för kommunalpolitikerna,  har Karin Jirdén skrivit. Artikeln illustreras med bild på statyn ”Modersglädje”, som skänktes till utsmyckning av Dalsätra av C.A. Westberg från Borgen, till minne av hans hustru Alma. Ett stående inslag är den uppsats som vunnit hembygdsföreningens uppsatsstipendium, som varje år sedan 2002 utdelats till en elev vid årskurs 9 på Myrvikens skola. Stipendiaten Ebba Forseths uppsats behandlar ”Ett livsöde - Edvin Ericsson”. Börje Svedjesten skriver om fotbollsminnen från 1950-talet och från en återträff 2016 med det vinnande DM-laget från 1956. Om den ursprungliga ”Kejsarvallen” har Carl-Eric Olsson skrivit utifrån sina tidiga minnen av spektakulära fotbollsmatcher i Åbbåsen och Oppbygda. Och mycket mer finns att läsa om livet förr och nu i Oviks- och Myssjöbygden.

Innehåll i årsbok 2015 (årg. 59) Oviks- och Myssjöbygden 2015:

Image

Sockenkrönikan 2015 innehåller flera intressanta och läsvärda artiklar.

Arkeolog Eva Ljungdahls artikel om sockenlappar kompletteras med avsnitt ut författaren Anders Backmans redogörelse från 1920-talet om bygdelappar i Oviks- och Myssjöbygden.

Ett av hembygdsföreningens många arrangemang under året var Markus Berglunds föreläsning om Spanska sjukan. Den refereras kort och ger tillsammans med Gudmund Mårtenssons berättelse och ett personligt brev från tiden då ”Spanskan” härjade som värst i bygden en stark bild av hur det var att leva under de svåra förhållanden som rådde hösten/vintern 1919.

Vidare kan nämnas en personlig berättelse av n Erik Annersa i Sannsundet och hans mor Stina, av två dansanta bröders eskapader och en artikel om Ovikens skidkung Ivar Häggkvists bravader. Mer närliggande i tiden är ”Pelargonhistoria” om hur en pelargonplanta omsorgsfullt vårdats av generationer kvinnor på gården Drottningminne i Kövra och nu fått berömmelse och status under namnet ”Drottningminne".

Som vanligt återges också den vinnande uppsatsen ”Ett livsöde” skriven av en elev i årskurs 9 2014.

Stort utrymme har getts åt Kjell Ellerts sammanfattning av Ovikens manskörs historia under 150 år, som firades sommaren 2015 under Ovikenveckan. Den skildras med foton från några av alla de evenemang som anordnades av föreningen Ovikenmusik med flera.

Innehåll årsbok 2014 (årg. 58) Oviks- och Myssjöbygden 2014:

Bygdens föreningsliv har en imponerande bredd och livaktighet kan man läsa om, senast manifesterad i byggandet av arenan ”Mötesplats Oviken". Där finns även visst material från Oviken-Myssjö församling.

Lokal historia lyfts fram i ett minitema om fäbodar och butöser, brandförsvarets utveckling i Oviken, brottsligheten i Ovikens tingslag från 1800-talets mitt utreds.

Fängslande livsöden berättas det om ; - en bössmed i Funäs, - om Ella Jönsson en entreprenör, rösträttskämpe, lokalpolitiker, - om Elsa Magnusson Hällne, porträtterad av barnbarnet Christina Falkenberg som vann Hembygdsföreningens  uppsatstävling .

Krönikan har ett rikt bildmaterial i färg, och ger en varierad läsning även för intresserade  utanför bygden.

Innehåll i årsbok 2013 (årg. 57) Oviks- och Myssjöbygden 2013:

Boken innehåller de fasta inslagen om verksamheten i  Hembygdsföreningen och andra i bygden aktiva föreningar samt Myssjö och Ovikens församlingar med utdrag ur församlingarnas register om födda, konfirmerade, vigda, födelsedagsfirande och hädangångna i bygden. Där utöver erbjuds god och varierad läsning. Exempelvis rubriker som: Historiska stigar. -  Dörrsjöarnas jordkula.- Persåsvägen. – Arådalens kapell. -  Hovermo. – Kullavik, ett fornminnesområde. Fjällvandring.

Innehåll i årsbok 2012 (årg. 56) Oviks- och Myssjöbygden 2012:


Årsbokens 56:e årgång rymmer personporträtt såsom av ”flygaren Bertil”, Alice Schuberts prisbelönade uppsats om sin pappas morfar Ragnar Eriksson i Borgen, av en gosses minnen från sommarkoloni i Hara år 1944, om amerikanskan som kom till Vattjom, historien om Johan Svelander som vapenvägrare, av bössmeden Mårten Zetterström i Funäs – denna artikel avslutas med en förfrågan om vidare upplysningar om smeden och möjligen bevarade bössor.

Christina Bengtsson ger värdefulla kommentarer till En gammal visa från Oviken, vars 12 strofer som återges därigenom blir begripligare för sentida läsare. Karin Jirdén skriver 0m Eldebros - från pojkband till riksband

Samers liv i Oviksfjällen behandlas dels av Seved Johansson som skriver om undervisningen i nomadskola, senare sameskola, med goda illustrationer, dels av Ewa Ljungdahl i form av en historievandring från Glen till Hosjöbottnarna, väl illustrerad med bilder på kulturminnen som spår av boplatser, mjölkgropar och palissadhage.

Bygdens livaktiga föreningsliv presenteras som vanligt, inte minst Hembygdsföreningens egen verksamhet med vävning, studiecirklar, föredrag. En del av aktiviteterna har ingått i kommunens kulturår 2012. När nu den s.k. Prästgårdslogen renoverats är samtliga byggnader på Hembygdsgården i gott skick. Scoutrörelsen historia i bygden berättas av de som var med.

Innehåll årsbok 2011 (årg. 55) Oviks- och Myssjöbygden 2011:


Årsbokens 55:e årgång ger en överblick av kommundelens rika och aktiva föreningsliv med ideellt arbete främst inom idrott och kultur. Hembygdsföreningen rapporterar bl.a. om renovering av Botåshärbret på hembygdsgården, och av programverksamheten må nämnas en Minneshögtid som hölls vid Gålnäsudden, Svensåsen till minne av färjeolyckan 1771, en minnessten har rests och på en minnestavla står de omkomnas namn.

Församlingen rapporterar om födda, avlidna, vigda samt om stundande högtidsdagar i socknarna. Kyrkokören lämnar en egen berättelse.

Många personporträtt ingår ; minnesord överden bortgångne hembygdskämpen Nils-Axel Didriksson, en artikel om Anders Svelander, Vattjom, en prisbelönad uppsats om Torsten Karlsson, Svensåsen,Hjalmar Elworth var son till uppfinnaren John Ericsson och Carolina Lilliesköld i Side. Även en historia påminner om FarmJo-Axel. Aktuella porträtt får man även av den kulturprisbelönade musikanten Bengt-Eric Norlén och av Marcus Byman som belönats med ÖP:s Slutgnälltstipendium för sitt framåtsyftande arbete inom idrotten, Ovikenbolaget och insatser för Fröjdholmen.

Många berättelser ingår som behandlar tidig turism, stickjunta, militärtjänst, älgjakt, biogasprojekt i Yttergärde. Dikter och fri fabulering om livet i Mjäla, Myssjö ingår även.

Lokalhistoria ges i en beskrivning av en gammal gård i Backen och i utdrag ur ett lexikon från 1864 får man del av en faktaspäckad officiell beskrivning av Ovikens och Myssjö socknar. En elegant sonett påminner avslutningsvis om stormen Dagmar.

Innehåll i årsbok 2010 (årg. 54) Oviks- och Myssjöbygden 2010:


Verksamhetsberättelser för Myssjö-Ovikens hembygdsförening, föreningen Oviken musik, Agne Åhs minnesfond, Bygdegårdsföreningen, Ovikens konstförening, Ovikens amatörteaterförening, Ovikens kyrkokör.

Ljåbuan - en fäbodvall med anor. - Historiska vandringar med Wikners. - Erik Olsson "Äcke" en mångsidig människa. - En pionjär inom STF i Jämtland. Fjällresan 1880. - Minnen från arbete på Storsjöbåtarna. - Lumparminnen. Ett tidsdokument, foto på Ovikens kommunalfullmäktige 1950. - Timmerhuggarminnen (forts fr. föreg. år). - Kristian Jönsson i Älven. - Skolan i Side by. - Skolväsen i Oviken. - Karl Dahlén. - När lyse kom och lite annat från "Nese". - Avtackning av en trotjänare. - Antik mässhake i Ovikens gamla kyrka. - Konstdeposition i församlingsggården. - Hembygdsföreningens uppsatsstipendium med motivering. - Ett livsöde, farmor Stina Karlsson (prisbelönad uppsats).

- Vår Överhogdalsbonad, lokala bidrag till Jamtlis utställning.

Innehåll i årsbok 2009 (årg. 53) Oviks- och Myssjöbygden 2009:Verksamhetsberättelse för hembygdsföreningen 2009. - Gåvor till Hembygdsföreningen. - Ovikens skola, en era går i graven. - Oviksskola som je minns a. - Något om Fridsborgs historia (f.d. församlingshem). - Fridsborg i min backspegel. - Hembygdsgården i ett bättre skick. - Botåshärbret. - Johan Bredman, en blygsam astronom. - Tåkken fala tur (om färder med häst och fora). - Timmerhuggarminnen. - Mitt hästminne eller minnen (om trav mm). - Nyaure (dikt). - Den frosken glömmer jag aldrig. - Varför blev det en fattiggård i Oviken ? - En episod vid kyrkoinvigningen i Oviken 1935. - Systrarna Brita och Lisa Jönsson från Utigårn i Svedje. - Ett misslyckat rekordförsök, skröna från Myssjönäset. - Stort släktmöte på skolan i Älven den 4 juli. - Ny altarduk. - När gud styrde sparken, en uppföljning. - Två livsöden (prisbelönad uppsats). - Nationaldagsfirandet 2009. - Ovikenveckan 2009. - Ovikens kyrkokör 2009. - Ovikens bygdegårdsförening. - Ovikens amatörteaterförening. - Hembygdsföreningens preliminära verksamhetsplanering inför 2010.

Innehåll i årsbok 2008 (årg. 52) Oviks- och Myssjöbygden 2008:


Verksamhetsberättelse för Myssjö-Ovikens hembygdsförening 2008. - Christina Bengtsson: Gåvor till hembygdsföreningen. - Ny gärdsgård vid hembygdsgården. - Mostafa Harisson: Mellan hedendom och kristendom. - Börje Svedjesten: Om Sundinsrännet. - Birgit på Matnäset: Orgeltrampare Sundin. - Karin Jirdén: Snillena i Snilleriket. - Gisselfors kaggarnas Klondyke. - Brev till Gisselfors kaggfabrik. - Seved Johansson: Han är stor i USA (om John Ericsson). - Ida Molander Johansson och Seved Johansson: Från Jämtland till Minnesota (om emigration). - Karin Jirdén: Med anledning av Märkesåret 2009. - Anna-Karin Larsson: Finska krigsbarn. - Lars-Einar Abrahamsson: fyra vykort (Kövra). - Kicki Aldberg: Gammalkjeringa. - Allan Petrusson: Om skolan i Älven. - Ur Kyrkotillhörighetsregistret. - Körverksamhet i Hackås-Oviken 2008. - Föreningen Ovikenmusik, verksamhet 2008. - Agne Åhs minnesfond. - Hembygdsföreningens uppsatsstipendium. - Ida Sofie Dahlgren: En familjehistoria, om Svea Matilda Henriksson. - Karin Jirdén: Urangruva i Oviken ? - Carl-Erik Olsson: Realexamen för 50 år sedan. - Ovikens konstförening, verksamhet 2008. - Hembygdsföreningens preliminära verksamhetsplanering inför 2009.

Innehåll i årsbok 2007 (årg. 51) Oviks- och Myssjöbygden 2007:

Maria Persson: Det var en gång en kudde. - Efterlysning av äldre textilier. - Kurt Jonsson: Om Olle Borin, Seved Johansson och Ida Molander-Johansson: om John Ericsson och The mariner´s museum i Newport News, - Vinnande uppsats i Hembygdsföreningens tävling: Intervju med Anna Larsson, Svensåsen av Robin Karlsson, - Ulla Eriksson: Ömse fånderingan, dikt, - S. Welinder: Munkbovallen resultat av arkeologisk utgrävning. - Allan Petrusson och Märit Johansson: Mer om Dörrsåbodarna, - Catharina Larsson: En hälsning från nya prästen. - Ivar Ivarsson: Jämtlandsskåp på auktion i Uppsala, - Carl-Erik Olsson: glimtar av livet vid en fattiggård som det avspeglas i kassaböcker och räkenskaper. Ingvar Strindberg: Minnen av resandefolk, - Helge Sivertsson: Några idrottsminnen

Förening:

Myssjö-Ovikens Hembygdsförening

Skapad av: (2012-04-17 20:40:17) Kontakta föreningen
Ändrad av: Myssjö-Ovikens Hembygdsförening (2024-05-27 21:56:09) Kontakta föreningen