Aktiviteter vår/sommar 2017

Hembygdseftermiddag

Söndagen den 23 juli var det många aktiviteter på gång i och runt hembygdsgården. På gården pågick demonstration av det gamla repslageriet och i tältet bredvid visade Gunnel Svensson hur det går till att bereda lin. Inne i hembygdsgården var det många hantverkare från Mörbylånga som visade upp sina fina alster. Där fanns tråd- och metallslöjd, skinnprodukter, smycken, textilarbeten av olika slag och flera fantastiska fartygsmodeller. En tipspromenad till den gamla köpingens minnesmärken hade ordnats och skolmuseet var öppet för besök.

Många hade kommit för att ta del av de olika begivenheterna och en kopp kaffe med dopp smakade också gott i solskenet.

Vandring i kyrkbyn

Tisdagen den 11 juli hade ett 50-tal personer mött upp vid Mörbylånga församlingshem för att följa med på hembygdsföreningens vandring genom Mörbylånga kyrkby. Ledare var Johan Danielsson från Risinge, Präst-Johan kallad. Johan berättade att han var född i prästgården i Resmo men att familjen flyttade till prästgården i Mörbylånga när han var 2 år, alltså 1936, då Mörbylånga blivit huvudort i församlingen. Johan berättade livfullt om livet i prästgården och i den närbelägna kyrkskolan och om olika levnadsöden, som utspelat sig på platsen.

Vandringen gick därefter söderut och vid varje gård och hus hade Johan berättelser om dess invånare genom tiderna och om olika episoder från ställena.

En bra bit söderut i bygatan hade hembygdsföreningen dukat upp kaffe med tilltugg och deltagarna lät sig väl smaka. Johan avslutade kvällen med att läsa dikten ”Ölänningar i främmande land” från boken Briggen Fernandville av Gillis Hammar.

Sandby borg

Tisdagen den 4 juli föreläste Helena Victor, ledare för utgrävningarna av Sandby Borg, under rubriken ”När tiden stannade – livsöden och dödsögonblick i Sandby Borg”.

Salen fylldes snabbt av förväntansfulla besökare – på varenda stol som gick att uppbringa satt en person och några stod – och ingen behövde gå besviken från kvällens föreläsning.  Helena tog oss med till utgrävningarna, som nu har pågått i några år, och bjöd på spännande interiörer från de olika utgrävningsplatserna inom borgen. Vad hade hänt? Varför låg människorna som de låg? Hade djur varit framme i vissa hus och ätit av de döda människorna för att klara livet så länge som möjligt? Varför fanns det inga kvinnor i borgen – ännu har i alla fall ingen hittats. Varför fanns det pärlor från fjärran länder? Och andra pärlor, som var mera klumpigt utförda? Helena gav svar på alla frågor, en del fakta och en del spekulationer.

Ett stort problem som har uppstått inför årets utgrävningar är att vägen ner till borgen knappt går att köra på. En insamling har därför startats för att få ihop pengar till renovering och man räknar med att vägen ska kunna göras i ordning till hösten så att utgrävningarna kan fortsätta.

Efter föreläsningen kunde besökarna ställa frågor. Det blev många frågor och Helena kunde ge svar på de allra flesta. Kvällen avslutades med fika för dem som ville ha och sedan gick alla hem i kvällens regnskur och kunde beundra en vacker regnbåge i öster.

Kalmar Auktionsverk

Tisdagen den 4 april hade hembygdsföreningen besök av representanter för Kalmar Auktionsverk. Det var Niklas Lundström och Daniel Johansson som hade tagit med sig föremål av olika slag. Ett 30-tal personer hade bänkat sig och fick höra en mycket intressant information om företaget, som bedriver sin verksamhet på nätet, och om de olika föremålen och hur de värderas av köpare av olika slag.

Efter kaffepausen fick de närvarande plocka fram sina medhavda föremål och vi fick alla höra hur man såg på ålder och värde. Glas, smycken, tavlor, keramikföremål och mycket annat värderades men inga speciella dyrgripar dök upp. Dock fick vi höra att ett föremåls värde beror på hur många intresserade köpare som dyker upp vid auktionstillfället. Ett föremål, som värderas till ett par tusenlappar, kan ibland säljas för mångdubbla belopp. Och ett föremål kan betinga ett mycket lågt pris men kan ha ett ovärderligt värde för innehavaren.

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter