Aktiviteter vår/sommar 2016

Köpingsvandring

Tisdagen den 26 juli ordnades en vandring i Mörbylånga gamla köping. Ett 30-tal personer hade infunnit sig på torget för att följa med. Hembygdsföreningens sekreterare Elisabet Engqvist ledde vandringen och började med att berätta lite om köpingens historia och om byggnaderna runt torget. Vandringen fortsatte till biblioteket och bankhusen. Biblioteksbyggnaden har en lång historia bakom sig och har inrymt såväl post, telefon- och telegrafstation som vinhandel och spritvarubutik. För sistnämnda verksamhet stod köpmannen J M Widberg, som hade en stor fruktträdgård där Handelsbankshuset byggdes 1916-17. Där hämtade han råvaror till det vin han själv tillverkade, men han importerade också från andra länder. Widberg var också den som ansvarade för parkens tillkomst i sista halvan av 1800-talet. Järnvägens ankomst 1909 var en viktig händelse liksom sockerbruket 1908 och det vackra hotellet 1910.

Vandringen gick vidare till hamnen, förbi brandstationen och gamla finkan samt Sjöbacken med den vackert belägna väderkvarnen, kommen från Frösslunda redan 1925.  Nästa stopp gjordes vid brunnen på Esplanaden, där man också kunde se köpingens allra äldsta hus, nämligen det Sparringska huset. Köpingens första skola på Storgatan och gamla pensionatet blev föremål för nästa stopp. Vid Österlånggatans östra kant låg rågångsmuren till socknen och längs Österlånggatan hade August Ideström sin repslagarbana under 52 år.

Vandringen avslutades vid hembygdsgården, ett gammalt köpmanshus från 1828, som tillhört hembygdsföreningen sedan 1994. I trädgården hade Solveig och Lasse Ek grillat korv och vandrarna lät sig väl smaka.

Solveig och Lasse Ek serverar varmkorv till deltagarna i köpingsvandringen

Berättarkväll

Tisdagen den 12 juli besöktes hembygdsgården av Ann-Charlotte Magnusson från Ölands Museum Himmelsberga. Med sig hade hon fem spännande berättelser med bakgrund i gamla domstolsprotokoll och alla handlade om olika öländska kvinnoöden – fyra med sorgligt slut medan det femte slutade bra. Ofta handlade berättelserna om kvinnor, som blivit med barn och därefter övergivits av barnafadern. Domen var hård i sådana fall och ibland valde kvinnan att döda barnet och låtsas som att det inte var fullgånget. Dock tog myndigheterna reda på sanningen och t o m dödsstraff kunde utdömas. I något fall gick det så illa för kvinnan att barnafadern dränkte henne för att slippa gifta sig med henne.

Den talrika publiken, som till allra största delen bestod av kvinnor, lyssnade andäktigt på de spännande berättelserna och det var knäpptyst i salen. Vid efterföljande fika med cider, kex och ost gick diskussionernas vågor höga och det konstaterades att det är tur att vi lever i ett land, där lagarna inte längre är sådan som i den tid, som Ann-Charlotte berättat om.

Ann-Charlotte Magnusson berättar

Byvandring i Beteby

Hembygdsföreningen ordnade den 5 juli en byvandring i Beteby, den lilla byn alldeles söder om Mörbylånga kyrkby. Ett 60-tal vandrare slöt upp.

Vandringen startade vid vinodlingen, där ägaren Eva Gustafsson berättade om odlingens historia. 2001 sattes de första plantorna och den första skörden togs 2004. År 2006 gick den första leveransen till Systembolaget med namnet ”Under Ölands sol”. 2010 var det dags för utökning av odlingen, som numera innehåller 3.500 stockar med 5 olika sorters druvor. Ett franskt planteringsteam hjälpte till med planteringen.

Vandringen gick vidare söderut under ledning av Bo Hagström, som också berättade om byns historia, storlek och odlingar. Många uppehåll gjordes på vägen, eftersom flera fridshus/husägare/gårdsägare ville berätta historien om sina egna hus. Även vid väderkvarnen gjordes ett stopp. Kvarnen byggdes av nytt ekvirke tidigast sommaren 1761 och övertogs troligen av hemmabruksägare Jonas Rundgren år 1770. Hans initialer och årtalet finns över dörren. År 1962 skänkte hemmansägare Janne Olsson kvarnen till hembygdsföreningen. Sommaren 2011 renoverades kvarnen och 2015 fick den nya vingar med hjälp av bidrag från Ölands Hembygdsförbunds kvarnfond.

Sista stopp var i vineriet, beläget på Lisa Håkanssons gård med anor från 1700-talet. Eva Gustafsson, dotter i huset och tillhörande den 6:e generationen brukare av gården, berättade om vintillverkningen från det att vindruvorna kommer in genom dörren tills de har blivit färdigt vin. Såväl vitt som rött vin tillverkas och till sin hjälp har familjen två spanska vinexperter. Vinet säljs på Systembolagen i Kalmar, Färjestaden och Löttorp. Eva berättade att vinet från nästa år t o m kommer att lagras i ekfat, tillverkade av trä från den egna ekdungen, alltså ett helt lokalproducerat vin från början till slut.

Besök av SFI-elever

Torsdagen den 28 april gästades hembygdsgården av ett 25-tal elever, som läser svenska på SFI i Mörbylånga. Det var personer från olika länder som kom, såväl män som kvinnor, såväl yngre som lite äldre. Alla ville lära sig mera om Mörbylångas historia och de minnesmärken som finns i samhället. Utifrån ett bildspel med fotografier dels från nutid, dels från samma platser från förr, berättade föreningens hedersordförande Tord Rosenqvist. Eleverna hade gått olika länge på SFI och hade därför väldigt olika kunskaper i svenska språket men det löste sig ändå, eftersom de som kunde mera hjälpte de som inte förstod så mycket.

Efter lektionen bjöd föreningen på hembakade bullar och sockerkaka. Sedan promenerade alla en runda runt hamnen under Jan Nilssons ledning för att till sist hamna i kvarnen på Sjöbacken, där de fick en lektion i hur en öländsk stubbkvarn är konstruerad av föreningens ordförande P-O Olsson.

Solmålaren Per Ekströms okände son

Onsdagen den 24 februari berättade tidningsmannen  Sören Björklund på ett engagerat sätt om sin bok ”Ivan Lönnberg, konstnären som stupade i första världskriget”. Boken, som kom ut 2015, fick stor uppmärksamhet i rikspressen. En stor skara bokälskare hade samlats i hembygdsgården för att höra berättelsen om konstnären, soldaten och Per Ekströms okände son. Föreläsningen var ett samarbete med Margit Friberg-sällskapet och för kaffeserveringen stod hembygdsföreningen.

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter