Aktiviteter hösten 2016

Föreläsning med Laurentsio Pettersson

Måndagen den 31 oktober besöktes Hembygdsgården av Laurentsio Pettersson, som mest blivit känd för sin medverkan i TV-serien ”Mot alla odds”.

Laurentsio berättade inlevelsefullt och med hjälp av bilder och filmklipp om sitt innehållsrika liv. Han föddes i Rumänien och var vid födelsen handikappad i såväl ben som armar, sannolikt beroende på att modern under graviditeten ätit starka mediciner. Vid 6 års ålder kom han till en barnhem med 200 pojkar i olika åldrar. Han kunde då inte gå. Efter kommunismens fall började det komma hjälpsändningar bl a från Sverige. Han berättade att han aldrig hade sett en sådan stor långtradare, som körde in framför barnhemmet och lämnade av förnödenheter av olika slag t ex kläder, leksaker och godis.

Ett svenskt par fäste sig vid Laurentsio och vid 11 års ålder togs han med till Sverige och adopterades av det svenska paret. Han fick så småningom komma till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att operera sina ben och även sina händer. Nu kan han gå och händerna fungerar som de ska.

Trots sina handikapp har Laurentsio varit med om fantastiskt mycket intressant. Efter att ha gått på idrottsgymnasium har han bl a tävlat och vunnit guldmedaljer i handikappidrott, medverkat i filmer, visat kläder på catwalken och medverkat i TV-program.

Han berättade också inlevelsefullt om när han kunde återvända till Rumänien, besöka barnhemmet där han växt upp, och om besöket hos sina biologiska föräldrar.

Laurentsio kunde verkligen visa att ett handikapp inte behöver vara ett hinder för att leva ett spännande liv.

Under kvällen bjöds besökarna på kaffe med äppelkaka och vaniljsås och det fanns också möjlighet att köpa Laurentsios egen bok.

Per Ekström-afton

Tisdagen den 18 oktober hade det nybildade Per Ekström-sällskapet ordnat en aktivitet på hembygdsgården. Ett stort antal intresserade personer hade hörsammat inbjudan och stora salen blev proppfull av besökare.

Sällskapets ordförande Ulf Abel inledde med att berätta en del om Per Ekström. Konstnären Sven-Bertil Svensson från Mörbylånga berättade sedan en del personliga minnen från Per Ekströms liv i Mörbylånga. Sven-Bertil hade visserligen inte träffat konstnären personligen men fått mycket berättat för sig genom sin far Sven Svensson, som var mycket god vän med Per Ekströms son Per Gustav. Sven Svensson umgicks flitigt i den Ekströmska familjen och hade ofta delat med sig av sina minnen till Sven-Bertil. Besökarna fick också se fotografier från familjen Ekström och bilder av tavlor, som Per Ekström hade målat i Mörbylånga, ofta utvisande utsikten från ”artistens” bostad vid Hamngatan i Mörbylånga.

Under pausen serverade Mörbylånga hembygdsförening kaffe med gott hembakat bröd.

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter